Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« януари 2019 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Връзка с мен

Публикации 12:56
« Обратно
Вземи в gLOG
Да се научим да управляваме гнева
Гневът винаги е реакция на някакъв дразнител. Емоционалната раздразнителност е мигновена, трудно се контролира и най-важното – в повечето случаи е неадекватна на дразнителя.
Склонността към раздразнителност се определя от типа нервна система- способността ни да се вбесяваме е заложена в нас от природата в различна степен. За което обаче не бива да виним природата - отделният човек може да развие или да игнорира заложеното в него.
За съжаление, изразяването на гнева на глас у нас си остава социално неприемливо поведение. Нищо не ни вбесява повече от съветите да се вземем в ръце и да не се дразним. Но задушаването на гнева не е най-доброто решение. Спотаените емоции рано или късно ще избухнат с по-голяма сила от обикновено.
Какви са причините за повишената раздразнителност и как да се справим с нея? Гневът не само може да опустошава и разрушава здравето, но и да бъде силен импулс за действие. Могат ли емоциите да действат в наш интерес?

Гневът и депресията
При депресия човек се затваря в себе си, той е потиснат, активността му е понижена. В това състояние хората, особено жените, не бива да се ядосват. Депресията и раздразнителността изчерпват ресурсите на организма. Затова ако имате възможност, останете сами. Не се занимавайте с важни домашни дела, избягвайте обществения транспорт и други места, където се струпват много хора.

Гневът и преумората
Хроничната преумора може да превърне един човек от ангел в чудовище, особено ако е непоправим работохолик. В един момент той започва да реагира неадекватно на външните дразнители, да излива агресията си върху околните. Човек трябва да осъзнае, че причината за повишената му раздразнителност се крие в неговата умора, в противен случай нищо няма да се промени. Реален изход от ситуацията е да признаеш пред себе си, че работата ти е станала самоцел и средство за спасяване от самота. Настроението може да се стабилизира с музикална терапия, хипноза, автогенен тренинг. В по-трудните случаи може да се потърси помощта на психолог.

Гневът и дисфорията (синдром на лошото настроение)
Синдромът на дисфорията може да възникне на фона на общата неудовлетвореност от живота.
Ето един пример. Една жена постоянно се дразни от колегите си, които затварят постоянно отворения прозорец в офиса. Това е т.нар. “ефект на отворения прозорец”. Причината за постоянните конфликти всъщност са обичайните разговори на жените за семейството и децата. Проблемът на женската самота се трансформира в проблема на “прозореца” и намира израз в раздразнителността.
Друг пример. Жена не харесва своя мъж, не може да се примири с недостатъците му, но не си тръгва. Защо? Просто не може да живее без грижата за него, дори да е непоправим алкохолик. Естествената потребност от любов и привързаност придобива в този случай натрапчив невротичен характер. Жената се примирява с всички недостатъци на мъжа, опитва се да изглади конфликтите и стига до неврозата и депресията.

Какво да правим, ако околните ни дразнят?
Човек постоянно се сравнява с другите и дори провокира ситуации, които потвържадават неговото превъзходство. На много от нас ни е приятно да живеем с чувството, че сме повече от другите, но когато естествената потребност за самоутвърждаване се превърне в невротична, нещата могат да излязат извън контрол.
Увереният в себе си човек няма нужда да се сравнява с някого. Но ако има вътрешен проблем със самооценката, тогава се появява тази невротична потребност. И тук първата крачка към оздравяването е осъзнаването на тази тенденция. Трябва да се отговори на въпроса: защо поставям себе си по-високо от другите хора. Това е сложна работа и е най-добре да се провежда под ръководството на психотерапевт.

Може ли гневът да работи в наш интерес?
Гневът е опасен, той е източник на някои здравословни проблеми като главоболие, депресия, хипертония, нарушена сърдечна дейност, язва. От друга страна, гневът е форма на енергия. Той е импулс, който ни дава възможност да намерим най-добрата работа и най-хубавия живот. Но за целта трябва да се попитаме – защо съм толкова зъл, защо нещо ме дразни? Признайте, че сте лоши, защото често ние отричаме този факт. Анализирайте гнева си, помислете дали съответства на ситуацията. Научете се да управлявате гнева си. Възможно е просто да сте попаднали в ситуация, която не можете да промените. Постарайте се да я приемете, дишайте дълбоко, отпуснете се.
Но ако несправедливо са ви обидили, примерно в службата, гневът може да работи за вас. Изследвайте всички възможности и перспективи, започнете активно да търсите работа. Съсредоточете се върху решаването на проблема, направете усилия към “мирното русло” и енергията на гнева ще стане ваш съюзник.

10 начина да овладеем гнева
1. Спрете времето. Бройте до десет.
2. Отдалечете се от човека, който е предизвикал вашия гняв. Лекува не само времето, но и разстоянието. Повървете пеша или направете гимнастика. Движението помага.
3. Ако наистина нищо не може да се промени, оставете всичко както е.
4. Не бъдете категорични. Старайте се да не използвате в спора изрази като “никога” и “винаги”.
5. Слушайте. В нещо може би грешите. Това можете да разберете смо ако потиснете раздразнението си, докато слушате събеседника си.
6. Ако се сърдите на любимия човек, го прегърнете. Постарайте се да изразите положителни чувства. Ако не ви се иска да направите това, то причините да го направите са повече.
7. Извинете се. Грешките са естествена и много ценна част в нашия живот. Когато се опитваме да ги скрием, обикновено търпим неуспех. Кажете “извинявам се”, когато разберете, че сте сгрешили. Това просто признание ще намали гнева ви.
8. Гледайте напред. Попитайте се – какво лошо мога да очаквам в тази ситуация? Защото в повечето случаи причини за вашия гняв са само дребни дразнители. Между вас и истинската беда има цяла пропаст.
9. Опишете гнева си. Фиксирайте и описвайте всички случаи, когато сте се разгневили и какво се е случило, каква е причината, как се чувствате. Правете това 3-4 седмици.
10. Потърсете помощ – от приятели и роднини. Способността да потърсиш помощ е признак на сила и зрелост, а не на слабост, както мислят мнозина.

Как да се справим с гнева си?
1. Когато попаднете във вбесяваща ви ситуация, пробвайте да погледнете на нея като на провокация.
2. Измислете начин, с помощта на който да реагирате на тази провокация. Този начин трябва да бъде обмислен и отработен по-рано. Защото в момента, когато в душата започне да се заражда тихата лудост, хората предпочитат да й се отдадат без остатък.
3. Обърнете внимание на мускулното си напрежение в момента на вашия яд. По принцип се засилва сърцебиенето, дишането се учестява, повишава се потенето. Важно е да осъзнаете тези физиологични промени. Защото се получава затворен кръг – с гнева си предизвикваме физиологична реакция, а с физиологическата реакция усилваме гнева. Понякога е достатъчно да направим само десет дълбоки вдишвания и да се съсредоточим върху тях, за да се успокоим.
4. Представете си агресивните импулси, които идват от клиента, във вид на мощен сноп отрицателна енергия, който първоначално преминава през вас, а след това отива в земята. Важно е да почувствате, че лъчът отнася със себе си всички негативни преживявания, от които искате да се избавите.
5. Овладейте гнева чрез дишане. По време на издишването някои мускули се отпускат, включително и онези, в които се локализира напрежението. Лишавайки нашия гняв от физиологическа основа, ние помагаме той да изчезне. Застанете в удобна поза, почувствайте дишането си. Направете дълбоко и бавно вдишване. Представете си, че по време на вдишването цялото напрежение и раздразнение, натрупали се в организма ви, се вдигат нагоре към устната кухина. Когато направите вдишването с пълни гърди, рязко издишайте и си представете, че с него си отиват гневът, обидите и горчивината. Направете упражнениято няколко пъти, докато почувствате, че сте изхвърлили всички отрицателни емоции.
6. Освободете се от гнева чрез нелепи детайли. В процеса на визуализация се използват нелепи детайли, като си представяме ядосалия ни в смешен вид, така намаляваме значимостта на конфликтната ситуация и намаляваме страха и недоверието, които изпитваме към опонента си. Можете да измислите хиляди нелепи детайли, които ще ви помогнат да се усмихнете или отпуснете. Можете да си представите разгневилия ви с големи уши, с които той шляпа, може да си представите, че има опашка или е останал с едно око или се е смалил и се е превърнал в джудже. Измислете образ, който ще ви развесели най-добре.
7. Представете си, че имате вълшебен щит, екран или пашкул, които ви правят недосегаеми за неприятния събеседник. Като намерите подходящия образ, винаги можете да го използвате при общуване с този човек. Важно е вашият щит да не е преграда за общуване с други хора. Затова можете да си представите, че защитната ви стена има прозорец, който вие отваряте, когато искате да общувате с приятни за вас хора и затваряте, когато имате агресивни събеседници.
8. Използвайте рисунка. Този метод позволява да се справите с копие на оня, който ви е обидил, пренесен на хартия. Нарисувайте човека, който е предизвикал вашия гняв. Старанието не е задължително, нарисувайте го схематично. Сега концентрирайте вашия гняв срещу него и зачертайте, щриховайте или задраскайте фигурата. След това накъсайте рисунката на малки парчета. Ако гневът ви е силен, можете да изгорите рисунката, като по този начин ще се избавите от натрапливите негативни преживявания.

Да общуваме ефективно с гневните хора
Случвало ли ви се е да страдате от немотивирани изблици на гняв от страна на хора около вас или самите вие да сте избухвали?
Всички хора понякога избухват и това е нормална емоционална реакция. Но ако гневните изблици се случват много често, а гневът не съответства по сила на станалото произшествие, тогава ситуацията може да стане неуправляема и дори опасна.

Коя е причината за немотивираната агресия
Гневът като средство за манипулация се използва в различни сфери от човешкия живот. Честа гледка е например малко дете да реве до скъсване, за да задоволят родителите му някакъв каприз.
По този начин някои хора постигат онова, което искат. Обикновено гневният пристъп се проявява в присъствието на близки хора. Ако не предизвика съответния отклик, бързо се прекратява, т.е. пристъпите на гняв се случват пред онези, пред които могат да минат. Много често изблиците на гняв са борба за внимание и подаръци.
Началниците и висшестоящите понякога използват изблиците на гняв за повишаване на производството. Често се случва шеф да крещи на подчинените си без всякакъв повод, просто защото, когато в екипа е спокойно, на него му е скучно. След като се навика, шефът си оправя настроението и започва да се шегува с подчинените си. По този начин той си доказва собственото влияние върху служителите си.
Подобни методи се използват и от някои хора, за да задържат партньора си. Това става, защото те са неуверени в себе си и по този начин се опитват да съхранят контрола над партньора и ситуацията.

Психологическата несъвместимост
Липсата на съвместимост, взаимно разбиране и общи интереси, скуката водят до това, че хората започват да говорят на различни езици. Обсъждането на какъвто и да е въпрос предизвиква раздразнение и скандал. Кавгите и скандалите могат да се превърнат в единствения начин да се запълни емоционалният вакуум. Веднага се намира повод за обида, а след това и тема за разговор.

Защо получаваме пристъпи на гняв?
Защо решаваме проблемите именно по такъв начин? Това особеност на характера ли е, или животът ни е направил такива? Има няколко причини за склонността към агресия.
1. Една от причините за агресивното поведение е недостигът на любов в детството. Ако човек е израснал в семейство на разведени или единият родител е починал, може да си „връща” на партньора заради любовта, която не е получил в детството. Страхът, причинен някога от загубата на единия родител, се пренася върху партньора. Често такъв човек е много недоверчив, вижда всичко в черно и постоянно се отбранява, дори когато няма опасност. Той не вижда добрите страни на хората, а предимно негативните.
2. Друга възможна причина е преживяно насилие в детството. Такъв човек подсъзнателно отмъщава на онези, които са го наранили.
3. Трета възможна причина е чувството на безпомощност, преживяно в детските години. Например детето е било свидетел на скандали и нищо не е могло да направи. Като възрастен се опитва да изкупи миналата си безпомощност за сметка на агресивно поведение спрямо партньора.

Защо сме във властта на гневните хора?
1. Хората, които реагират на гнева са склонни към съзависимост. Обикновено не им достига адреналин в живота или да страдат от депресии. Животът с постоянно изясняване на отношенията възбужда нервната им система, което води до отделяне на адреналин в кръвта, а точно адреналинът предизвиква еуфория.
Ако се страдате от депресия, може подсъзнателно да търсите ситуации, които ви възбуждат. Ако човек не може по друг начин да получи емоции, той ги получава именно чрез гнева или агресията.
2. Ако от дете сте свикнали с подобни отношения в семейството, например някой от родителите е имал изблици на гняв, то подобно поведение може да ви се струва нормално. Възможно е да смятате, че всички отношения са такива и винаги да оправдавате партньора си.
3. Ако имате ниска самооценка и често играете ролята на жертва, ако се усещате безпомощни и неспособни на нищо, вие като магнит ще привличате агресивните хора.
4. Много често ние привличаме към себе си своите подсъзнателни опоненти и с това сякаш компенсираме своя вътрешен дисбаланс.
Емоционално затвореният има склонност да се съюзи с емоционално разбалансиран човек. Партньорът ви е нужен за да дадете воля на чувствата си, на които вие сами не сте способни. Ако сте склонни да потискате агресията в себе си, вакуума запълва вашият партньор.

Как да общуваме с гневните хора?
1. Научете се да изразявате емоциите си – и позитивните, и негативните.
2. Не се бойте от конфликтите – често хората се боят да се опълчат открито, мислейки как да намерят компромис или разбиране с партньора. Тази тактика не е ефективна, защото е подкрепа на агресивното поведение. Ако веднага проявите емоциите си, т.е. точно формулирате кое ви харесва и кое не в постъпката на другия човек, умеете да проявите търпение в обяснението и отстояването на своята позиция, никога няма да се оправдавате, а на агресивния просто няма да му е интересно да ругае и избухва в гняв.
3. Обяснете си защо толкова ви привличат агресивните хора. Това може да помогне на другия да анализирате ситуацията и да промените себе си и своите отношения.
4. Направете списък с предимствата и недостатъците на състоянието на гняв. Какви плюсове и минуси дава избухването на агресията.
5. Запишете мислите, които раждат у вас гневът и агресията.
6. Вместо да си представяте как ще поставите разгневения на мястото му, си го представете в смешен вид. Гневът ще отлети, още щом се засмеете.
7. Намерете си занимание, което ще ви помогне да редуцирате агресията – парашутни скокове, таебо, източни бойни изкуства, йога, дихателна гимнастика, ушу.

Как да реагираме в конфликтна ситуация?
Конфликтите често пораждат такова емоционално състояние, в което е трудно да се мисли, да се правят изводи, творчески да се подхожда към разрешаване на проблемите. За разрешаването на конфликтни ситуации следвайте следните правила.
1. Помнете, че при конфликт у човека доминира не разумът, а емоциите, което води до афект. Съзнанието се изключва и човек не отговаря за своите думи и постъпки, заради които след това му е обидно и неудобно. Затова от деловото общуване трябва да се отстранят съжденията и оценките, които накърняват достойнството на събеседниците, ироничните забележки, изказвани с чувство на лошо скрито превъзходство или пренебрежение.
2. Уважавайте събеседника си. Фрази като “Моля да ме извините”, “Ще ви бъда много признателен”, “Ако това не ви затруднява” пречат у опонента да се изгради вътрешна съпротива и предотвратяват отрицателните емоции.
3. Старайте се да обсъждате въпроса по същество на проблема, основавайки се на обективни критерии. Изслушвайте събеседника, тъй като това умение е един от най-важните критерии на комуникирането.
4. Придържайте се към многоалтернативен подход, не отхвърляйте предложенията на партньора, задавайте си въпроса дали не грешите. Изслушвайте всички предложения и изчислете дали са изгодни за вбъдеще.
5. Осъзнайте какво е значението на разрешаването на конфликта за себе си, като си зададете въпроса – какво ще стане, ако изход не се намери? Това ще пренесе центъра на тежестта от отношенията върху проблема.
6.Ако и вие и вашият събеседник са раздразнени и агресивни, необходимо е да се намали въпрешното напрежение. Ако сте загубии контрол над себе си, опитайте единственото – замълчете, но не искайте това от партньора. Избягвайте констатациите на отрицателните емоционални състояния на партньора.
7. Предложете на събеседника да се постави на ваше място. Попитайте – а ако вие бяхте на мое място, какво бихте направили? Това сваля критичната настройка и превключва събеседника от емоция към осмисляне.
8. Не преувеличавайте своите заслуги и не демонстрирайте знаци на превъзходство. Не обвинявайте и не приписвайте само на партньора отговорността за възникналата ситуация.
9. Независимо от резултатите от разрешаването на противоречията се старайте да не разрушите отношенията.

Из "Час по щастие", Християна Драгостинова
11 Август 11, 12:56    Коментари (2893)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..29 край 
2893. aMablooks
19.01.19
17:32
うわー!!返信いただいた!!!
nxn <a href=" https://bereavedparentsawarenessmonth.info/atk-natural "> https://bereavedparentsawarenessmonth.info/dutch-teen-pics </a>
2892. AnnaFex
15.01.19
18:23
???????????????
pornhubu <a href=" https://adscompany.info/hdhardporn "> https://adscompany.info/incest-hintai </a>
xmxx com <a href=" https://adscompany.info/ameri-ichinose "> https://adscompany.info/quadrinho-erotico </a>
2891. AnnaFex
14.01.19
01:38
Regards. I like this! <a href=" https://bereavedparentsawarenessmonth.info/my-gf-website "> https://bereavedparentsawarenessmonth.info/man-fucking-sex-doll </a>
2890. AnnaFex
13.01.19
09:32
large porntube <a href=" https://bereavedparentsawarenessmonth.info/free-taboo-porn-sites "> https://bereavedparentsawarenessmonth.info/renata-schmidt-ratinho </a>
2889. NataliFex
09.01.19
11:45
youjizz c https://oraweb.info
pornhuub https://avtovikup.info
alohatube https://articleshare.info
Regards. I like this! https://robinhobbs.info
2888. NataliFex
09.01.19
03:01
porndish https://ferrobattuto.info
porntube dino https://westernbalkanmountains.info
TnaFlix https://young-femdom.net
youjizz c https://deephorizon.info
2887. NataliFex
09.01.19
02:51
ghetto tube https://stagram.info
www.xnxx.com https://adscompany.info
youhizz https://1a-such.info
eporn https://young-femdom.net
2886. NataliFex
09.01.19
00:22
beeg https://downloadallstuffs.me
tnaflix https://articleshare.info
elephant tube https://oraweb.info
pornhup https://usproxyserver.info
2885. NataliFex
08.01.19
23:38
Slutload https://buzztopics.info
porn yub https://avtovikup.info
nudevista https://deephorizon.info
hot videos https://sexymature.me
2884. NataliFex
08.01.19
22:45
xnxxxxx https://spitalul-mun-hunedoara.info
ujizz porn https://boobdzain.info
ixxx https://krevetnanaduvavanje.info
xnxx videos https://domashnakuhnqlavovi.info
2883. NataliFex
08.01.19
17:08
youkizz https://rakshabandhan2017image.in
pornhub https://sexymature.me
eporn https://rock-forum.info
youyizz https://seenet.info
2882. NataliFex
08.01.19
15:31
spankbang https://downloadfreefilesfromhere.top
yourjizz https://free-pdf-txt.info
xnxx.com https://prox-list.info
xnnx https://bestdownloadwarezdatabase.info
2881. NataliFex
08.01.19
15:07
perfectgirls https://jeltok.info
porn videos https://krevetnanaduvavanje.info
pornhub https://buzztopics.info
m youjizz. https://llllll.info
2880. NataliFex
08.01.19
14:56
pornhubg https://maturepictures.info
xhasmter https://buzztopics.info
aloha tube https://wikidoctor.info
tubegalor https://creamchula.info
2879. DouglasEnaro
27.10.18
18:03
<a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadian pharmacy no prescription</a> canadian pharmaceuticals companies <a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadianpharmacytousa.com</a>
canada pharmacies account <a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>http://canadianpharmacytousa.com/</a>
buy viagra usa http://canadianpharmacytousa.com/
<a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>northwest pharmacies online</a>
http://touriosity.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadianpharmacytousa.com
<a href="http://ledolcimoto.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://canadianpharmacytousa.com/#">canadian rx</a>
http://xn--80afhkkfe7a3bze.xn--p1ai/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://canadianpharmacytousa.com/
<a href="http://cosmefactory.ru/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacytousa.com/#">is trust pharmacy in canada legitimate</a>
2878. DouglasEnaro
27.10.18
16:39
<a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadian pharmacies online</a> prescriptions from canada without <a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadianpharmacytousa.com</a>
canadian discount pharmacies in canada <a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>http://canadianpharmacytousa.com/</a>
northwest pharmacies mail order http://canadianpharmacytousa.com/
<a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>canada medication prices</a>
http://touriosity.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadianpharmacytousa.com
<a href="http://sickofmysuddenlink.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://canadianpharmacytousa.com/#">trust pharmacy canada reviews</a>
http://xn--c1aeopghdbm8h.xn--p1ai/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://canadianpharmacytousa.com/
<a href="http://elfled.com/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacytousa.com/#">drugstore online shopping</a>
2877. DouglasEnaro
27.10.18
16:32
<a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">cialis from canada</a> canada pharmacies account <a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadianpharmacytousa.com</a>
canadian pharmacies shipping to usa <a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>http://canadianpharmacytousa.com/</a>
drugs for sale on internet http://canadianpharmacytousa.com/
<a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>canada pharmacies online</a>
http://touriosity.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadianpharmacytousa.com
<a href="http://centralcertification.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://canadianpharmacytousa.com/#">canadian pharmacy online 24</a>
http://redstarprint.ru/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacytousa.com/
<a href="http://alovera.ru/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacytousa.com/#">northwest pharmacies in canada</a>
2876. ytaletwsuf
15.10.18
20:18
<a href="http://rabbitinahat.com">generic cialis online</a> buy cialis in the usa http://rabbitinahat.com
2875. utaletwxsu
15.10.18
14:51
<a href="http://waltzweekend.com">online pharmacy viagra</a> viagra cost per pill http://waltzweekend.com
2874. ftaletxrgy
15.10.18
01:28
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">where to buy cheap cialis online</a> mail order cialis online http://canadian-pharmacheap.com
2873. htaleteqjf
14.10.18
21:53
<a href="http://viciolatino.com">viagra pills online</a> cheap generic viagra http://viciolatino.com
2872. dtaletajie
14.10.18
15:57
<a href="http://unishade.com">buy cialis viagra</a> how to order cialis http://unishade.com
2871. rtalettucx
14.10.18
11:57
<a href="http://waltzweekend.com">viagra online usa</a> order viagra pills http://waltzweekend.com
2870. ytaletgyvz
14.10.18
08:52
<a href="http://buycialisonlineglka.com">cialis super active usa</a> cialis no prescription usa http://buycialisonlineglka.com
2869. ptaletjicz
14.10.18
02:21
<a href="http://buycialisonlineglka.com">cialis pills sale</a> buy cialis online with mastercard http://buycialisonlineglka.com
2868. jtaleteuil
13.10.18
20:50
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">order cheap cialis</a> best buy cialis online http://canadian-pharmacyibuy.com
2867. gtalethunj
13.10.18
13:05
<a href="http://buycialisonlineglka.com">buy cialis pills online</a> generic for cialis http://buycialisonlineglka.com
2866. ftaletpfcj
13.10.18
12:52
<a href="http://valladium.com">cialis generic best price</a> order cialis online canada http://valladium.com
2865. utaletolvd
13.10.18
07:42
<a href="http://valladium.com">do i need a prescription for cialis in usa</a> buy cialis where http://valladium.com
2864. etaletjgul
13.10.18
03:05
<a href="http://gigawatt6.com">buy cialis las vegas</a> buy cialis 10 pills http://gigawatt6.com
2863. ztaletnydd
12.10.18
21:35
<a href="http://valladium.com">cialis online</a> order cialis online canada http://valladium.com
2862. dtaletckgf
12.10.18
17:11
<a href="http://unishade.com">can you buy cialis without a prescription</a> cialis in canada http://unishade.com
2861. otaletmpte
12.10.18
10:19
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">cialis for sale in usa</a> cheapest cialis usa http://canadian-pharmacyiorder.com
2860. ftaletkgah
12.10.18
01:18
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">generic cialis 2 5mg</a> side effects of cialis http://canadian-pharmamrdi.com
2859. gtaletvgyp
11.10.18
14:18
<a href="http://unishade.com">best online cialis pharmacy reviews</a> where can i buy cialis online safely http://unishade.com
2858. jtaletqvxx
11.10.18
11:04
<a href="http://zbloggers.com">propecia hair</a> propecia 1mg http://zbloggers.com
2857. ktaletwimq
04.10.18
23:57
<a href="http://canadian-pharmacyionline.com">how to buy viagra</a> viagra pill cvs http://canadian-pharmacyionline.com
2856. gtaletwwgr
04.10.18
21:40
<a href="http://unishade.com">cheap cialis sale online</a> buy real cialis cheap http://unishade.com
2855. otaletfgel
04.10.18
20:25
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">cialis 5mg price cvs</a> discount cialis online pharmacy http://canadian-pharmacyiorder.com
2854. ftaleturhn
04.10.18
15:46
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">buy cheap cialis online canada pharmacy</a> how to order cialis without perscriptions http://canadian-pharmacyibuy.com
2853. wtaletebou
04.10.18
13:46
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">viagra from canada for sale</a> order viagra from canada pharmacy http://canadian-pharmakoani.com
2852. htaleteqps
04.10.18
10:55
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">order internet cialis</a> where to buy real cialis http://canadian-pharmacheap.com
2851. qtaletuqmt
04.10.18
05:42
<a href="http://buycialisonlineglka.com">buy cialis usa</a> cheap generic cialis from canada http://buycialisonlineglka.com
2850. btaletsclt
04.10.18
03:53
<a href="http://waltzweekend.com">how to buy viagra pills</a> viagra cost per pill http://waltzweekend.com
2849. staletwvyy
03.10.18
23:12
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">buy generic viagra with paypal</a> viagra pill cvs http://canadian-pharmaonline.com
2848. otaletdffu
03.10.18
11:28
<a href="http://baymontelreno.com">cheap cialis generic canada</a> canadian pharmacy cialis 20mg http://baymontelreno.com
2847. ptaletpuha
03.10.18
06:36
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">pfizer viagra online with prescription</a> viagra online uk http://buyviagraonl1ne.us
2846. xtaletfsat
03.10.18
01:28
<a href="http://gigawatt6.com">cialis online canada cheap</a> purchase cialis online from canada http://gigawatt6.com
2845. rtaletjhgm
03.10.18
01:05
<a href="http://waltzweekend.com">cheap generic viagra no script</a> generic viagra for sale http://waltzweekend.com
2844. ztalettgwb
02.10.18
17:22
<a href="http://canadian-pharmasale.com">cialis canada order</a> buy cheap cialis pills http://canadian-pharmasale.com
2843. mtaletwffn
02.10.18
09:40
<a href="http://buycialisonlineglka.com">buy brand cialis</a> generic cialis canada pharmacy http://buycialisonlineglka.com
2842. otaletyxat
02.10.18
09:26
[url=http://canadian-pharmacyionline.com]pfizer buy viagra online usa[/url] canadian online pharmacy viagra http://canadian-pharmacyionline.com
2841. vtaletjqnz
02.10.18
00:44
[url=http://canadian-pharmausa.com]buy generic viagra online pharmacy[/url] generic viagra online canada http://canadian-pharmausa.com
2840. ktaletpmgp
01.10.18
19:04
[url=http://canadian-pharmacheap.com]generic cialis for order[/url] cheap cialis generic online http://canadian-pharmacheap.com
2839. otaletkmza
01.10.18
12:13
[url=http://buyviagraonl1ne.us]generic viagra prices[/url] discount generic viagra http://buyviagraonl1ne.us
2838. utaletymdo
01.10.18
05:35
[url=http://canadian-pharmamrdi.com]cheapest generic cialis[/url] cialis coupons http://canadian-pharmamrdi.com
2837. ytaletfoco
30.09.18
20:36
[url=http://vico4me.com]generic viagra 100mg[/url] viagra 100mg price http://vico4me.com
2836. vtaletazjo
30.09.18
14:44
[url=http://canadian-pharmabuy.com]generic viagra from canada[/url] buy viagra in canada http://canadian-pharmabuy.com
2835. ataletjsrt
30.09.18
11:16
[url=http://canadian-pharmabuy.com]cheap generic viagra online pharmacy[/url] herbal viagra pills http://canadian-pharmabuy.com
2834. jtaletfabo
30.09.18
08:03
[url=http://canadian-pharmamrdi.com]cialis pills[/url] cheap cialis nz http://canadian-pharmamrdi.com
2833. qtaletyqtb
29.09.18
22:46
[url=http://rabbitinahat.com]generic viagra paypal[/url] viagra pills sale http://rabbitinahat.com
2832. ktaletovni
29.09.18
16:08
[url=http://canadian-pharmacyibuy.com]buy cialis online cheap[/url] cheap cialis prices uk http://canadian-pharmacyibuy.com
2831. vtaletnkxq
29.09.18
01:30
[url=http://bullsac.com]discount coupons for levitra[/url] generic levitra usa http://bullsac.com
2830. dtaletdenn
28.09.18
15:45
[url=http://vico4me.com]online order for viagra[/url] buy real viagra http://vico4me.com
2829. utaletmlyx
28.09.18
05:23
[url=http://canadian-pharmacyibuy.com]cialis 20mg online[/url] cialis pills online http://canadian-pharmacyibuy.com
2828. rtaletcvha
27.09.18
22:03
[url=http://rabbitinahat.com]viagra for sale online[/url] order viagra without a prescription http://rabbitinahat.com
2827. rtaletxayr
27.09.18
19:19
[url=http://canadian-pharmaonline.com]buy viagra online cheap[/url] buy viagra from canada http://canadian-pharmaonline.com
2826. htaletquah
27.09.18
16:05
[url=http://valladium.com]order cialis online cheap[/url] order cialis online safe http://valladium.com
2825. otaletisxl
27.09.18
11:00
[url=http://rabbitinahat.com]cheap viagra online canadian pharmacy[/url] order viagra 100mg http://rabbitinahat.com
2824. htaletfbxg
27.09.18
09:01
[url=http://canadian-pharmacyionline.com]buy generic viagra online canada[/url] buy discount viagra http://canadian-pharmacyionline.com
2823. staletacqg
27.09.18
06:13
[url=http://canadian-pharmapills.com]order viagra today[/url] viagra pills http://canadian-pharmapills.com
2822. xtaletsnuu
26.09.18
22:50
[url=http://canadian-pharmakfxy.com]order discount cialis online[/url] mail order cialis http://canadian-pharmakfxy.com
2821. gtaletyqcu
26.09.18
21:50
[url=http://vico4me.com]order cheap generic viagra[/url] buy viagra order http://vico4me.com
2820. wtaletgdbe
26.09.18
19:10
[url=http://vico4me.com]order viagra using paypal[/url] cheap viagra online usa http://vico4me.com
2819. ztaletyebp
26.09.18
15:35
[url=http://buycialisonl1ne.us]order cialis online no prescription[/url] ordering cialis online http://buycialisonl1ne.us
2818. qtaletbonr
26.09.18
10:45
[url=http://buyviagraonl1ne.us]canadian pharmacy generic viagra[/url] order viagra online without prescription http://buyviagraonl1ne.us
2817. ttaletvbje
26.09.18
06:58
[url=http://canadian-pharmausa.com]buy generic viagra cheap[/url] viagra canada http://canadian-pharmausa.com
2816. ttaletszfu
26.09.18
06:13
[url=http://canadian-pharmakfxy.com]cialis 5 mg[/url] generic cialis for sale http://canadian-pharmakfxy.com
2815. jtaletastd
25.09.18
23:26
[url=http://viciolatino.com]cheap viagra europe[/url] order viagra uk http://viciolatino.com
2814. ktaletavfs
25.09.18
20:37
[url=http://canadian-pharmausa.com]viagra 100mg price[/url] cheap canadian viagra http://canadian-pharmausa.com
2813. ntaletptax
25.09.18
16:34
[url=http://canadian-pharmausa.com]cheap 25mg viagra[/url] cheap viagra from canada http://canadian-pharmausa.com
2812. ttaletkapc
25.09.18
14:39
[url=http://canadian-pharmacyibuy.com]mail order cialis[/url] buy generic cialis online with mastercard http://canadian-pharmacyibuy.com
2811. xtaletjdbf
25.09.18
05:45
[url=http://valladium.com]order brand cialis online[/url] generic cialis pills http://valladium.com
2810. btalettqsd
25.09.18
04:56
[url=http://canadian-pharmaorder.com]order cialis pills online[/url] order generic viagra cialis http://canadian-pharmaorder.com
2809. italettaoi
25.09.18
01:43
[url=http://top-monterey-salinas-dentists.com]levitra com[/url] how to take levitra http://top-monterey-salinas-dentists.com
2808. etaletefqe
24.09.18
19:04
[url=http://timsbmw.com]levitra vardenafil[/url] levitra user reviews http://timsbmw.com
2807. ntaletxixl
24.09.18
17:40
[url=http://canadian-pharmausa.com]viagra price per pill[/url] cheap canadian viagra http://canadian-pharmausa.com
2806. etaleteppk
24.09.18
15:06
[url=http://canadian-pharmacyiorder.com]buy cialis without prescription[/url] order cialis online cheap http://canadian-pharmacyiorder.com
2805. staletczbv
24.09.18
08:23
[url=http://buycialisonlineglka.com]buy cheapest cialis online[/url] cheap cialis pill http://buycialisonlineglka.com
2804. ztaletbauc
24.09.18
04:02
[url=http://baymontelreno.com]buy viagra brand[/url] cheap viagra europe http://baymontelreno.com
2803. ztaletvxok
24.09.18
03:43
[url=http://rabbitinahat.com]cheap viagra sale[/url] buy viagra las vegas http://rabbitinahat.com
2802. TyroneNet
23.09.18
23:30
<a href="http://cialisvi.com/#">generic cialis online</a> buy cialis online safely <a href="http://cialisvi.com/#">cialisvi.com</a>
tadalafil [url=http://cialisvi.com/#]http://cialisvi.com/[/url]
cialis condition http://cialisvi.com/
[url=http://cialisvi.com/#]where to buy cialis online[/url]
cheap cialis soft without a prescriptioneli lilly cialis tadafilcomparativa viagra y cialiscialis soft advertisementcialis 5mg boite 28 prixviagra cialis levitra online pharmacycialis 20 mg daily use
http://footsystems.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cialisvi.com
2801. TyroneNet
23.09.18
23:19
<a href="http://cialissy.com/#">buy cialis online</a> cialis online no prescription <a href="http://cialissy.com/#">cialissy.com</a>
tadalafil generic india [url=http://cialissy.com/#]http://cialissy.com/[/url]
cialis 20 mg directions http://cialissy.com/
[url=http://cialissy.com/#]buy cials online[/url]
es mejor la viagra o el cialisfastest delivery cialis softis generic cialis safecialis pharmacy rx viagraside effects cialis flushingcialis maagklachtencialis waar te koopcialis circulation impairmentscialis australian pricecialis es igual que la viagra
http://ultimatevehiclesystems.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cialissy.com
2800. ktaletcmwf
23.09.18
21:19
[url=http://baymontelreno.com]generic viagra professional[/url] best place to buy viagra http://baymontelreno.com
2799. TyroneNet
23.09.18
11:54
<a href="http://cialissy.com/#">online cialis</a> cialis generico en farmacias similares <a href="http://cialissy.com/#">cialissy.com</a>
cialis 20mg prix en pharmacie [url=http://cialissy.com/#]http://cialissy.com/[/url]
buy tadalafil http://cialissy.com/
[url=http://cialissy.com/#]buy cialis pills online[/url]
cialis patent expiry canadaprice of cialis softwhat is the best between viagra and cialis and levitrapictures of generic cialiscialis internet purchasepharmacy amsterdam cialiscialis preis apotheke schweizcialis 10 mg tablet filmomhcompare cialis levitra e viagrabula viagra cialis
http://zeppelinelectrico.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cialissy.com
2798. staletfcoi
21.09.18
02:02
[url=http://buyviagraonl1ne.us]buy viagra no prescription[/url] order viagra pills http://buyviagraonl1ne.us
2797. utaletigvz
20.09.18
22:39
[url=http://bullsac.com]levitra and cialis taken together[/url] generic levitra canada http://bullsac.com
2796. mtaletnzax
20.09.18
19:48
[url=http://timsbmw.com]cheap levitra[/url] cheap levitra http://timsbmw.com
2795. xtaletsroo
20.09.18
17:24
[url=http://timsbmw.com]is cialis better than levitra[/url] levitra online canadian pharmacy http://timsbmw.com
2794. italetjxdw
20.09.18
14:57
[url=http://bullsac.com]canadian pharmacy levitra[/url] levitra mexico http://bullsac.com
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1245