Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« януари 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Връзка с мен

Публикации 12:56
« Обратно
Вземи в gLOG
Да се научим да управляваме гнева
Гневът винаги е реакция на някакъв дразнител. Емоционалната раздразнителност е мигновена, трудно се контролира и най-важното – в повечето случаи е неадекватна на дразнителя.
Склонността към раздразнителност се определя от типа нервна система- способността ни да се вбесяваме е заложена в нас от природата в различна степен. За което обаче не бива да виним природата - отделният човек може да развие или да игнорира заложеното в него.
За съжаление, изразяването на гнева на глас у нас си остава социално неприемливо поведение. Нищо не ни вбесява повече от съветите да се вземем в ръце и да не се дразним. Но задушаването на гнева не е най-доброто решение. Спотаените емоции рано или късно ще избухнат с по-голяма сила от обикновено.
Какви са причините за повишената раздразнителност и как да се справим с нея? Гневът не само може да опустошава и разрушава здравето, но и да бъде силен импулс за действие. Могат ли емоциите да действат в наш интерес?

Гневът и депресията
При депресия човек се затваря в себе си, той е потиснат, активността му е понижена. В това състояние хората, особено жените, не бива да се ядосват. Депресията и раздразнителността изчерпват ресурсите на организма. Затова ако имате възможност, останете сами. Не се занимавайте с важни домашни дела, избягвайте обществения транспорт и други места, където се струпват много хора.

Гневът и преумората
Хроничната преумора може да превърне един човек от ангел в чудовище, особено ако е непоправим работохолик. В един момент той започва да реагира неадекватно на външните дразнители, да излива агресията си върху околните. Човек трябва да осъзнае, че причината за повишената му раздразнителност се крие в неговата умора, в противен случай нищо няма да се промени. Реален изход от ситуацията е да признаеш пред себе си, че работата ти е станала самоцел и средство за спасяване от самота. Настроението може да се стабилизира с музикална терапия, хипноза, автогенен тренинг. В по-трудните случаи може да се потърси помощта на психолог.

Гневът и дисфорията (синдром на лошото настроение)
Синдромът на дисфорията може да възникне на фона на общата неудовлетвореност от живота.
Ето един пример. Една жена постоянно се дразни от колегите си, които затварят постоянно отворения прозорец в офиса. Това е т.нар. “ефект на отворения прозорец”. Причината за постоянните конфликти всъщност са обичайните разговори на жените за семейството и децата. Проблемът на женската самота се трансформира в проблема на “прозореца” и намира израз в раздразнителността.
Друг пример. Жена не харесва своя мъж, не може да се примири с недостатъците му, но не си тръгва. Защо? Просто не може да живее без грижата за него, дори да е непоправим алкохолик. Естествената потребност от любов и привързаност придобива в този случай натрапчив невротичен характер. Жената се примирява с всички недостатъци на мъжа, опитва се да изглади конфликтите и стига до неврозата и депресията.

Какво да правим, ако околните ни дразнят?
Човек постоянно се сравнява с другите и дори провокира ситуации, които потвържадават неговото превъзходство. На много от нас ни е приятно да живеем с чувството, че сме повече от другите, но когато естествената потребност за самоутвърждаване се превърне в невротична, нещата могат да излязат извън контрол.
Увереният в себе си човек няма нужда да се сравнява с някого. Но ако има вътрешен проблем със самооценката, тогава се появява тази невротична потребност. И тук първата крачка към оздравяването е осъзнаването на тази тенденция. Трябва да се отговори на въпроса: защо поставям себе си по-високо от другите хора. Това е сложна работа и е най-добре да се провежда под ръководството на психотерапевт.

Може ли гневът да работи в наш интерес?
Гневът е опасен, той е източник на някои здравословни проблеми като главоболие, депресия, хипертония, нарушена сърдечна дейност, язва. От друга страна, гневът е форма на енергия. Той е импулс, който ни дава възможност да намерим най-добрата работа и най-хубавия живот. Но за целта трябва да се попитаме – защо съм толкова зъл, защо нещо ме дразни? Признайте, че сте лоши, защото често ние отричаме този факт. Анализирайте гнева си, помислете дали съответства на ситуацията. Научете се да управлявате гнева си. Възможно е просто да сте попаднали в ситуация, която не можете да промените. Постарайте се да я приемете, дишайте дълбоко, отпуснете се.
Но ако несправедливо са ви обидили, примерно в службата, гневът може да работи за вас. Изследвайте всички възможности и перспективи, започнете активно да търсите работа. Съсредоточете се върху решаването на проблема, направете усилия към “мирното русло” и енергията на гнева ще стане ваш съюзник.

10 начина да овладеем гнева
1. Спрете времето. Бройте до десет.
2. Отдалечете се от човека, който е предизвикал вашия гняв. Лекува не само времето, но и разстоянието. Повървете пеша или направете гимнастика. Движението помага.
3. Ако наистина нищо не може да се промени, оставете всичко както е.
4. Не бъдете категорични. Старайте се да не използвате в спора изрази като “никога” и “винаги”.
5. Слушайте. В нещо може би грешите. Това можете да разберете смо ако потиснете раздразнението си, докато слушате събеседника си.
6. Ако се сърдите на любимия човек, го прегърнете. Постарайте се да изразите положителни чувства. Ако не ви се иска да направите това, то причините да го направите са повече.
7. Извинете се. Грешките са естествена и много ценна част в нашия живот. Когато се опитваме да ги скрием, обикновено търпим неуспех. Кажете “извинявам се”, когато разберете, че сте сгрешили. Това просто признание ще намали гнева ви.
8. Гледайте напред. Попитайте се – какво лошо мога да очаквам в тази ситуация? Защото в повечето случаи причини за вашия гняв са само дребни дразнители. Между вас и истинската беда има цяла пропаст.
9. Опишете гнева си. Фиксирайте и описвайте всички случаи, когато сте се разгневили и какво се е случило, каква е причината, как се чувствате. Правете това 3-4 седмици.
10. Потърсете помощ – от приятели и роднини. Способността да потърсиш помощ е признак на сила и зрелост, а не на слабост, както мислят мнозина.

Как да се справим с гнева си?
1. Когато попаднете във вбесяваща ви ситуация, пробвайте да погледнете на нея като на провокация.
2. Измислете начин, с помощта на който да реагирате на тази провокация. Този начин трябва да бъде обмислен и отработен по-рано. Защото в момента, когато в душата започне да се заражда тихата лудост, хората предпочитат да й се отдадат без остатък.
3. Обърнете внимание на мускулното си напрежение в момента на вашия яд. По принцип се засилва сърцебиенето, дишането се учестява, повишава се потенето. Важно е да осъзнаете тези физиологични промени. Защото се получава затворен кръг – с гнева си предизвикваме физиологична реакция, а с физиологическата реакция усилваме гнева. Понякога е достатъчно да направим само десет дълбоки вдишвания и да се съсредоточим върху тях, за да се успокоим.
4. Представете си агресивните импулси, които идват от клиента, във вид на мощен сноп отрицателна енергия, който първоначално преминава през вас, а след това отива в земята. Важно е да почувствате, че лъчът отнася със себе си всички негативни преживявания, от които искате да се избавите.
5. Овладейте гнева чрез дишане. По време на издишването някои мускули се отпускат, включително и онези, в които се локализира напрежението. Лишавайки нашия гняв от физиологическа основа, ние помагаме той да изчезне. Застанете в удобна поза, почувствайте дишането си. Направете дълбоко и бавно вдишване. Представете си, че по време на вдишването цялото напрежение и раздразнение, натрупали се в организма ви, се вдигат нагоре към устната кухина. Когато направите вдишването с пълни гърди, рязко издишайте и си представете, че с него си отиват гневът, обидите и горчивината. Направете упражнениято няколко пъти, докато почувствате, че сте изхвърлили всички отрицателни емоции.
6. Освободете се от гнева чрез нелепи детайли. В процеса на визуализация се използват нелепи детайли, като си представяме ядосалия ни в смешен вид, така намаляваме значимостта на конфликтната ситуация и намаляваме страха и недоверието, които изпитваме към опонента си. Можете да измислите хиляди нелепи детайли, които ще ви помогнат да се усмихнете или отпуснете. Можете да си представите разгневилия ви с големи уши, с които той шляпа, може да си представите, че има опашка или е останал с едно око или се е смалил и се е превърнал в джудже. Измислете образ, който ще ви развесели най-добре.
7. Представете си, че имате вълшебен щит, екран или пашкул, които ви правят недосегаеми за неприятния събеседник. Като намерите подходящия образ, винаги можете да го използвате при общуване с този човек. Важно е вашият щит да не е преграда за общуване с други хора. Затова можете да си представите, че защитната ви стена има прозорец, който вие отваряте, когато искате да общувате с приятни за вас хора и затваряте, когато имате агресивни събеседници.
8. Използвайте рисунка. Този метод позволява да се справите с копие на оня, който ви е обидил, пренесен на хартия. Нарисувайте човека, който е предизвикал вашия гняв. Старанието не е задължително, нарисувайте го схематично. Сега концентрирайте вашия гняв срещу него и зачертайте, щриховайте или задраскайте фигурата. След това накъсайте рисунката на малки парчета. Ако гневът ви е силен, можете да изгорите рисунката, като по този начин ще се избавите от натрапливите негативни преживявания.

Да общуваме ефективно с гневните хора
Случвало ли ви се е да страдате от немотивирани изблици на гняв от страна на хора около вас или самите вие да сте избухвали?
Всички хора понякога избухват и това е нормална емоционална реакция. Но ако гневните изблици се случват много често, а гневът не съответства по сила на станалото произшествие, тогава ситуацията може да стане неуправляема и дори опасна.

Коя е причината за немотивираната агресия
Гневът като средство за манипулация се използва в различни сфери от човешкия живот. Честа гледка е например малко дете да реве до скъсване, за да задоволят родителите му някакъв каприз.
По този начин някои хора постигат онова, което искат. Обикновено гневният пристъп се проявява в присъствието на близки хора. Ако не предизвика съответния отклик, бързо се прекратява, т.е. пристъпите на гняв се случват пред онези, пред които могат да минат. Много често изблиците на гняв са борба за внимание и подаръци.
Началниците и висшестоящите понякога използват изблиците на гняв за повишаване на производството. Често се случва шеф да крещи на подчинените си без всякакъв повод, просто защото, когато в екипа е спокойно, на него му е скучно. След като се навика, шефът си оправя настроението и започва да се шегува с подчинените си. По този начин той си доказва собственото влияние върху служителите си.
Подобни методи се използват и от някои хора, за да задържат партньора си. Това става, защото те са неуверени в себе си и по този начин се опитват да съхранят контрола над партньора и ситуацията.

Психологическата несъвместимост
Липсата на съвместимост, взаимно разбиране и общи интереси, скуката водят до това, че хората започват да говорят на различни езици. Обсъждането на какъвто и да е въпрос предизвиква раздразнение и скандал. Кавгите и скандалите могат да се превърнат в единствения начин да се запълни емоционалният вакуум. Веднага се намира повод за обида, а след това и тема за разговор.

Защо получаваме пристъпи на гняв?
Защо решаваме проблемите именно по такъв начин? Това особеност на характера ли е, или животът ни е направил такива? Има няколко причини за склонността към агресия.
1. Една от причините за агресивното поведение е недостигът на любов в детството. Ако човек е израснал в семейство на разведени или единият родител е починал, може да си „връща” на партньора заради любовта, която не е получил в детството. Страхът, причинен някога от загубата на единия родител, се пренася върху партньора. Често такъв човек е много недоверчив, вижда всичко в черно и постоянно се отбранява, дори когато няма опасност. Той не вижда добрите страни на хората, а предимно негативните.
2. Друга възможна причина е преживяно насилие в детството. Такъв човек подсъзнателно отмъщава на онези, които са го наранили.
3. Трета възможна причина е чувството на безпомощност, преживяно в детските години. Например детето е било свидетел на скандали и нищо не е могло да направи. Като възрастен се опитва да изкупи миналата си безпомощност за сметка на агресивно поведение спрямо партньора.

Защо сме във властта на гневните хора?
1. Хората, които реагират на гнева са склонни към съзависимост. Обикновено не им достига адреналин в живота или да страдат от депресии. Животът с постоянно изясняване на отношенията възбужда нервната им система, което води до отделяне на адреналин в кръвта, а точно адреналинът предизвиква еуфория.
Ако се страдате от депресия, може подсъзнателно да търсите ситуации, които ви възбуждат. Ако човек не може по друг начин да получи емоции, той ги получава именно чрез гнева или агресията.
2. Ако от дете сте свикнали с подобни отношения в семейството, например някой от родителите е имал изблици на гняв, то подобно поведение може да ви се струва нормално. Възможно е да смятате, че всички отношения са такива и винаги да оправдавате партньора си.
3. Ако имате ниска самооценка и често играете ролята на жертва, ако се усещате безпомощни и неспособни на нищо, вие като магнит ще привличате агресивните хора.
4. Много често ние привличаме към себе си своите подсъзнателни опоненти и с това сякаш компенсираме своя вътрешен дисбаланс.
Емоционално затвореният има склонност да се съюзи с емоционално разбалансиран човек. Партньорът ви е нужен за да дадете воля на чувствата си, на които вие сами не сте способни. Ако сте склонни да потискате агресията в себе си, вакуума запълва вашият партньор.

Как да общуваме с гневните хора?
1. Научете се да изразявате емоциите си – и позитивните, и негативните.
2. Не се бойте от конфликтите – често хората се боят да се опълчат открито, мислейки как да намерят компромис или разбиране с партньора. Тази тактика не е ефективна, защото е подкрепа на агресивното поведение. Ако веднага проявите емоциите си, т.е. точно формулирате кое ви харесва и кое не в постъпката на другия човек, умеете да проявите търпение в обяснението и отстояването на своята позиция, никога няма да се оправдавате, а на агресивния просто няма да му е интересно да ругае и избухва в гняв.
3. Обяснете си защо толкова ви привличат агресивните хора. Това може да помогне на другия да анализирате ситуацията и да промените себе си и своите отношения.
4. Направете списък с предимствата и недостатъците на състоянието на гняв. Какви плюсове и минуси дава избухването на агресията.
5. Запишете мислите, които раждат у вас гневът и агресията.
6. Вместо да си представяте как ще поставите разгневения на мястото му, си го представете в смешен вид. Гневът ще отлети, още щом се засмеете.
7. Намерете си занимание, което ще ви помогне да редуцирате агресията – парашутни скокове, таебо, източни бойни изкуства, йога, дихателна гимнастика, ушу.

Как да реагираме в конфликтна ситуация?
Конфликтите често пораждат такова емоционално състояние, в което е трудно да се мисли, да се правят изводи, творчески да се подхожда към разрешаване на проблемите. За разрешаването на конфликтни ситуации следвайте следните правила.
1. Помнете, че при конфликт у човека доминира не разумът, а емоциите, което води до афект. Съзнанието се изключва и човек не отговаря за своите думи и постъпки, заради които след това му е обидно и неудобно. Затова от деловото общуване трябва да се отстранят съжденията и оценките, които накърняват достойнството на събеседниците, ироничните забележки, изказвани с чувство на лошо скрито превъзходство или пренебрежение.
2. Уважавайте събеседника си. Фрази като “Моля да ме извините”, “Ще ви бъда много признателен”, “Ако това не ви затруднява” пречат у опонента да се изгради вътрешна съпротива и предотвратяват отрицателните емоции.
3. Старайте се да обсъждате въпроса по същество на проблема, основавайки се на обективни критерии. Изслушвайте събеседника, тъй като това умение е един от най-важните критерии на комуникирането.
4. Придържайте се към многоалтернативен подход, не отхвърляйте предложенията на партньора, задавайте си въпроса дали не грешите. Изслушвайте всички предложения и изчислете дали са изгодни за вбъдеще.
5. Осъзнайте какво е значението на разрешаването на конфликта за себе си, като си зададете въпроса – какво ще стане, ако изход не се намери? Това ще пренесе центъра на тежестта от отношенията върху проблема.
6.Ако и вие и вашият събеседник са раздразнени и агресивни, необходимо е да се намали въпрешното напрежение. Ако сте загубии контрол над себе си, опитайте единственото – замълчете, но не искайте това от партньора. Избягвайте констатациите на отрицателните емоционални състояния на партньора.
7. Предложете на събеседника да се постави на ваше място. Попитайте – а ако вие бяхте на мое място, какво бихте направили? Това сваля критичната настройка и превключва събеседника от емоция към осмисляне.
8. Не преувеличавайте своите заслуги и не демонстрирайте знаци на превъзходство. Не обвинявайте и не приписвайте само на партньора отговорността за възникналата ситуация.
9. Независимо от резултатите от разрешаването на противоречията се старайте да не разрушите отношенията.

Из "Час по щастие", Християна Драгостинова
11 Август 11, 12:56    Коментари (2203)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..23 край 
2203. Online Payday Loans
23.01.18
22:31
payday advance <a href="http://paydayadvance.us.com">cash installment loan</a> fast cash advance <a href=http://paydayadvance.us.com>fast cash advance</a>
2202. Essay Help
23.01.18
20:00
paper writing services online <a href="https://writemypaperforme.us.com">college application letter</a> writing a biography <a href=https://writemypaperforme.us.com>write my paper for me</a>
2201. Janeslamp
23.01.18
19:28
express cash advance <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> online payday advance <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash advance loan</a>
2200. Spotloan
23.01.18
19:25
need money now <a href="http://cashloans.us.com">fast cash payday loans</a> cash loans <a href=http://cashloans.us.com>cash loans no credit check</a>
2199. Pay Day Loan
23.01.18
18:54
personal loans with bad credit <a href="https://personalloans.us.org">private money lending</a> all payday lenders <a href=https://personalloans.us.org>personal loans no credit</a>
2198. Good Homework Music
23.01.18
18:50
paper writing service <a href="https://paperwritingservice.us.com">paper writing services</a> essay paper writing service <a href=https://paperwritingservice.us.com>essay paper writing service</a>
2197. Pay Day Loans
23.01.18
18:41
cash loans <a href="https://cashloans.us.com">credit check loans</a> cash loans <a href=https://cashloans.us.com>money lenders online</a>
2196. Essay Write
23.01.18
16:39
essays <a href="https://essays.us.com">write an essay for me</a> apa format for essay writing <a href=https://essays.us.com>essays college</a>
2195. Payday
23.01.18
13:49
personal loans online <a href="https://loansonline.us.com">loans online</a> loans online direct <a href=https://loansonline.us.com>personal loan for</a>
2194. Loans Online
23.01.18
12:53
personal loans with bad credit <a href="https://personalloans.us.org">personal loans</a> personal loans <a href=https://personalloans.us.org>payday loans salem oregon</a>
2193. Online Payday Loans
23.01.18
11:03
payday loans direct deposit <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">personal loan no credit check</a> loans online no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
2192. Speedycash
23.01.18
10:34
loan debt consolidation <a href="https://cashadvanceloan.us.com">bad credit cash advance</a> cash advance loans <a href=https://cashadvanceloan.us.com>express cash advance</a>
2191. Buying An Essay
23.01.18
10:24
write a paper for me <a href="https://writemypaperforme.us.com">help write an article</a> write my paper for me <a href=https://writemypaperforme.us.com>write my paper for me</a>
2190. My Thesis
23.01.18
04:59
writing a proposal <a href="https://writemypaper.us.com">write my paper</a> top rated essay writing service <a href=https://writemypaper.us.com>write my paper</a>
2189. A Payday Loan
22.01.18
23:53
personal loans with bad credit <a href="http://personalloans.us.org">loan search</a> payday loans online <a href=http://personalloans.us.org>personal loans no credit</a>
2188. Buy Essay Paper
22.01.18
18:10
personal essay for college <a href="https://essays.us.com">essays</a> write me an essay <a href=https://essays.us.com>essays about you</a>
2187. Freedom Writer Essay
22.01.18
17:44
opening sentences for college essays <a href="https://essaywriter.us.com">argument essay</a> practice essay writing online <a href=https://essaywriter.us.com>college essays community</a>
2186. Jamesslamp
22.01.18
15:29
college essay <a href="https://collegepaper.trade">hart doing a literature review</a> college paper <a href=https://collegepaper.trade>college essay</a> illustration essay <a href="https://illustrationessay.trade">college application letter</a> illustration essay <a href=https://illustrationessay.trade>buy an essay</a> best essay writing service <a href="https://bestessaywritingservice.science">writing a paper</a> best essay writing service <a href=https://bestessaywritingservice.science>writing my essay</a> online loans direct lenders <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">direct lenders</a> direct lenders online loans <a href=https://onlineloansdirectlenders.stream>online loans direct lenders</a> webcam sex <a href="https://camsites.cricket">cam sites</a> cam sites <a href=https://camsites.cricket>cam sites</a> research papers <a href="https://researchpaperproposal.trade">research paper</a> research paper proposal <a href=https://researchpaperproposal.trade>paper writing service</a> advance payday loans <a href="https://advancepaydayloans.cricket">advance payday loans</a> payday advance <a href=https://advancepaydayloans.cricket>advance payday loans</a> webcam porn sites <a href="https://adultcamsites.trade">adult cam sites</a> adult cam sites <a href=https://adultcamsites.trade>free web cam porn</a> online loan <a href="https://moneyloan.trade">money loan</a> money loan <a href=https://moneyloan.trade>loan</a>
2185. Quick Loan
22.01.18
14:52
quick loans no credit check <a href="http://loansnocreditcheck.us.com">quick loans no credit check</a> loans no credit check <a href=http://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
2184. Speedycash
22.01.18
12:24
personal loan poor credit <a href="http://paydayloan.us.org">hassle free payday loans</a> payday loan no fax <a href=http://paydayloan.us.org>payday loan no fax</a>
2183. College Paper Writer
22.01.18
10:45
writing a basic essay <a href="https://essaywriter.us.com">essay helper</a> essay helper <a href=https://essaywriter.us.com>cuny college essay</a>
2182. Pay Day Loan
22.01.18
02:55
no fax payday loans <a href="http://paydayloan.us.org">payday loan</a> no faxing payday loan <a href=http://paydayloan.us.org>no faxing payday loan</a>
2181. Spotloan
22.01.18
02:36
advance payday loan <a href="http://paydayadvance.us.com">payday advance</a> loan relief <a href=http://paydayadvance.us.com>payday advance</a>
2180. Jamesslamp
22.01.18
02:27
cam live porn <a href="https://liveporncams.webcam">live webcam porn</a> porn cams <a href=https://liveporncams.webcam>live porn cams</a> essay service <a href="https://researchessay.cricket">research essay</a> research papers <a href=https://researchessay.cricket>custom assignment writing service</a> free cam porn <a href="https://freecamporn.science">free porn show</a> free cam porn <a href=https://freecamporn.science>free cam porn</a> a payday loan <a href="https://apaydayloan.bid">best payday loan</a> payday loan <a href=https://apaydayloan.bid>a payday loan</a> woodlands school homework help <a href="https://schoolpapers.science">homework help</a> research essay <a href=https://schoolpapers.science>research paper on psychological disorders</a> best payday loan online <a href="https://bestpaydayloan.stream">best payday loan online</a> best payday loan online <a href=https://bestpaydayloan.stream>best payday loan online</a> loan cash <a href="https://cashadvanceloan.science">no credit check loans</a> online pay day loans <a href=https://cashadvanceloan.science>loan cash</a> small payday loans <a href="https://smallpaydayloans.cricket">small payday loans</a> payday advance loans <a href=https://smallpaydayloans.cricket>small payday loans</a> online payday loans direct lenders <a href="https://shorttermloansdirectlenders.webcam">short term loans direct lenders</a> online payday loans direct lenders <a href=https://shorttermloansdirectlenders.webcam>online payday loans direct lenders</a> pay to have homework done <a href="https://collegepaper.cricket">essay paper</a> college essay prompts <a href=https://collegepaper.cricket>help with writing research papers</a>
2179. Direct Lender Loans
21.01.18
13:34
cash advance loan <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> cash loans bad credit <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash advance loan</a>
2178. Direct Lender Loans
21.01.18
13:24
payday loan <a href="https://paydayloan.us.org">rapid loans</a> faxless payday loan <a href=https://paydayloan.us.org>payday loans no fax</a>
2177. Jamesslamp
21.01.18
04:25
live porn webcam <a href="https://freexxxwebcams.webcam">free xxx webcams</a> free xxx webcams <a href=https://freexxxwebcams.webcam>web cams porn</a> free cam porn <a href="https://freecamporn.science">free porn shows</a> free porn cams <a href=https://freecamporn.science>free web cam porn</a> online payday loan instant approval <a href="https://samedaypaydayloansonline.cricket">payday loans online direct lender</a> cash loans <a href=https://samedaypaydayloansonline.cricket>same day payday loans online</a>
2176. Cash Advance
21.01.18
02:22
loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">speedy cash payday loans online</a> loans no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>microloan program</a>
2175. Loan
20.01.18
19:59
bad credit personal loans <a href="https://personalloans.us.org">secured loans bad credit</a> personal loans <a href=https://personalloans.us.org>personal loans</a>
2174. Cash Loan
20.01.18
17:23
payday loans without direct deposit <a href="https://personalloansonline.us.org">personal loans unsecured</a> personal loans online <a href=https://personalloansonline.us.org>apply for loan</a>
2173. Homework Center
20.01.18
17:07
essay writing <a href="https://essaywriting.us.com">pay for essay papers</a> writing my essay https://essaywriting.us.com - writing my essay
2172. How To Writing Essay
20.01.18
16:55
essay writing services <a href="https://essaywritingservices.us.org">writing service</a> college essay writing service <a href=https://essaywritingservices.us.org>writing service</a>
2171. Get A Loan
20.01.18
16:33
bad credit loans <a href="https://loansforbadcredit.us.org">quality loan service</a> payday loans today <a href=https://loansforbadcredit.us.org>payday loans with no credit check</a>
2170. Assignment Notebooks
20.01.18
15:18
research essay <a href="https://researchessay.us.com">research essay</a> essay easy https://researchessay.us.com - write my research paper
2169. How To Writing Essay
20.01.18
15:15
term paper help <a href="https://termpaper.us.com">term papers</a> term paper help https://termpaper.us.com - term papers
2168. Payday Loans Online
20.01.18
13:50
advance payday loan <a href="https://paydayadvance.us.com">advance payday</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>payday advance</a>
2167. Money Loan
20.01.18
13:46
loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">no credit check payday loans</a> loans no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
2166. Online Loan
20.01.18
04:02
payday loans pennsylvania <a href="https://paydayloan.us.org">no credit payday loans</a> no fax payday loan <a href=https://paydayloan.us.org>no faxing payday loan</a>
2165. Payday Loans
20.01.18
03:38
loans for no credit <a href="https://paydayloan.us.org">payday loans no fax</a> payday loan <a href=https://paydayloan.us.org>no credit check payday loan</a>
2164. Payday Loan Online
20.01.18
00:44
installment loans online <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>online installment loans</a>
2163. Buy Custom Essay
20.01.18
00:02
custom paper writing <a href="https://writemypaper.us.com">write my paper</a> write my paper <a href=https://writemypaper.us.com>write my paper</a>
2162. Jamesslamp
19.01.18
23:28
direct payday lenders online <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">no credit check payday loans instant approval</a> direct lenders online loans <a href=https://onlineloansdirectlenders.stream>online loans direct lenders</a> webcam masturbation <a href="https://webcammasturbation.stream">webcam sluts</a> webcam masturbation <a href=https://webcammasturbation.stream>webcam sluts</a> small loans no credit check <a href="https://easypaydayloansonline.science">easy payday loans online</a> easy payday loans online <a href=https://easypaydayloansonline.science>best payday loans online</a> college essay help <a href="https://collegeapplicationessay.bid">write essays online</a> write essays online <a href=https://collegeapplicationessay.bid>college application essay</a> bad credit payday loans direct lenders <a href="https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket">bad credit payday loans direct lenders</a> paydayloans online <a href=https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket>bad credit payday loans direct lenders</a> music essay <a href="https://collegeessaywriter.bid">college essay writer</a> help with essays assignments <a href=https://collegeessaywriter.bid>research paper writers</a>
2161. Get A Loan
19.01.18
20:46
same day loans for bad credit <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> fast cash advance <a href=https://paydayadvance.us.com>personal loan emi calculator</a>
2160. Google Essay Writer
19.01.18
19:51
argumentative essay <a href="https://argumentessay.us.com">argumentative essays</a> help with writing essays <a href=https://argumentessay.us.com>argument essay</a>
2159. Jamesslamp
19.01.18
19:35
best payday loan <a href="https://bestpaydayloan.stream">best payday loan</a> best payday loan <a href=https://bestpaydayloan.stream>best payday loan</a> essays paying college athletes <a href="https://criticalessay.trade">critical essay</a> essay help uk <a href=https://criticalessay.trade>critical essay</a> online payday loan <a href="https://onlinepaydayadvanceloan.stream">advance cash payday loan</a> quick cash loans <a href=https://onlinepaydayadvanceloan.stream>emergency loans no credit check</a> college paper <a href="https://collegepaper.cricket">college essay prompts</a> essay online help <a href=https://collegepaper.cricket>term paper</a> instant loans online <a href="https://fastestpaydayloan.stream">fast payday loan</a> fast payday loan <a href=https://fastestpaydayloan.stream>direct lenders immediate payment loans</a> bad credit loans direct lenders <a href="https://samedaypaydayloansonline.cricket">same day payday loans online</a> same day payday loans online <a href=https://samedaypaydayloansonline.cricket>same day payday loans online</a> bad credit loans direct lenders <a href="https://loansonlinebadcredit.webcam">speedy cash payday loans online</a> online payday loans for bad credit <a href=https://loansonlinebadcredit.webcam>online payday loans direct lenders</a> instant online loans <a href="https://instantpaydayloans.webcam">instant payday loans</a> instant payday loans <a href=https://instantpaydayloans.webcam>instant online loans</a> loans <a href="https://fastestpaydayloan.bid">payday loan lenders</a> payday loan <a href=https://fastestpaydayloan.bid>instant online loans</a>
2158. Buy Custom Essays
19.01.18
19:08
argument essay <a href="https://argumentessay.us.com">good argumentative essay</a> significant experience college essay <a href=https://argumentessay.us.com>custom essay masters</a>
2157. Jamesslamp
19.01.18
17:24
online payday loans for bad credit <a href="https://paydayloansforbadcredit.stream">online payday loans no credit check</a> payday loans for bad credit <a href=https://paydayloansforbadcredit.stream>payday bad credit loan</a> help in writing an essay <a href="https://researchessay.bid">research essay</a> research essay <a href=https://researchessay.bid>research paper</a> webcam sluts <a href="https://webcammasturbation.stream">webcam sluts</a> webcam sluts <a href=https://webcammasturbation.stream>webcam dildo</a> payday lenders direct <a href="https://directpaydayloanlenders.webcam">payday loan direct lenders</a> best payday loans online <a href=https://directpaydayloanlenders.webcam>payday lenders direct</a>
2156. Loans
19.01.18
16:20
cash until payday <a href="https://loansonline.us.com">loans online</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>loans online direct</a>
2155. Payday Loan
19.01.18
15:10
unsecured personal loans <a href="https://personalloansonline.us.org">cash advance direct lenders</a> personal loans unsecured <a href=https://personalloansonline.us.org>personal loans unsecured</a>
2154. Buy Cheap Essays
19.01.18
07:09
writing a research paper <a href="https://researchessay.us.com">write a research paper</a> write a research paper <a href=https://researchessay.us.com>research essay</a>
2153. Loan Cash
19.01.18
06:48
sba loan <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> online installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>real loans</a>
2152. Payday
19.01.18
06:00
best personal loans <a href="https://personalloansonline.us.org">personal loans online</a> personal loans online <a href=https://personalloansonline.us.org>online payday loans</a>
2151. Getting A Loan
19.01.18
04:37
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">1000 payday loans</a> installment loan <a href=https://installmentloans.us.com>commercial loan rates</a>
2150. White Paper Writers
19.01.18
03:49
writing service <a href="https://essaywritingservices.us.org">college essay writing service</a> editing service <a href=https://essaywritingservices.us.org>essay writing services</a>
2149. Assignment Of Leases
19.01.18
01:26
essay writing services <a href="https://essaywritingservices.us.org">writing service</a> write articles for money <a href=https://essaywritingservices.us.org>writing articles online for money</a>
2148. Jamesslamp
19.01.18
00:02
writing my essay <a href="https://essaywriting.trade">essay writing</a> apply texas essay prompts <a href=https://essaywriting.trade>writing my essay</a> best payday loans <a href="https://bestpaydayloans.stream">best payday loans online</a> best payday loans <a href=https://bestpaydayloans.stream>best payday loans online</a> sex video chat <a href="https://freesexcamchat.cricket">free adult cam chat</a> free sex cam chat <a href=https://freesexcamchat.cricket>free adult sex chat</a> direct payday lenders online <a href="https://instantonlinepaydayloan.cricket">instant online payday loan</a> instant online payday loan <a href=https://instantonlinepaydayloan.cricket>same day loan</a> paper writing service <a href="https://bestessaywritingservice.science">buy research paper online</a> essay paper <a href=https://bestessaywritingservice.science>pay to do math homework</a> loans <a href="https://paydaybadcreditloan.bid">direct lenders payday loans</a> bad credit payday loans <a href=https://paydaybadcreditloan.bid>payday advance loan</a> best payday loans online <a href="https://easypaydayloansonline.science">easy online payday loans</a> best payday loans online <a href=https://easypaydayloansonline.science>easy payday loans online</a>
2147. Quick Loans
18.01.18
21:57
fast personal loans online <a href="https://loansonline.us.com">loans online</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>personal loans scam</a>
2146. Write My Essay Cheap
18.01.18
21:11
an argumentative essay <a href="https://argumentessay.us.com">argument essay</a> essay zoo animal <a href=https://argumentessay.us.com>write an essay in a day</a>
2145. Getting A Loan
18.01.18
20:17
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">online personal loan</a> guaranteed approval payday loans <a href=https://installmentloans.us.com>quick personal loans online</a>
2144. Write College Essays
18.01.18
13:58
write my paper for me <a href="https://writemypaperforme.us.com">compare and contrast writing</a> online paper writer <a href=https://writemypaperforme.us.com>write my paper for me</a>
2143. Buy Essay Cheap
18.01.18
13:30
writing a research paper <a href="https://researchessay.us.com">research essay</a> research essay <a href=https://researchessay.us.com>research essay</a>
2142. Online Payday Loan
18.01.18
12:25
ez money <a href="https://loansforbadcredit.us.org">best payday loan sites</a> loans for bad credit <a href=https://loansforbadcredit.us.org>loans with bad credit</a>
2141. Loans Online
18.01.18
12:22
loan online <a href="https://onlineloan.us.com">loan application</a> online loan <a href=https://onlineloan.us.com>quick loan for bad credit</a>
2140. English Essay Writer
18.01.18
12:18
write an essay <a href="https://essays.us.com">essays</a> essay writing on my father <a href=https://essays.us.com>essay for me</a>
2139. Random Assignments
18.01.18
11:54
cheap essay writing <a href="https://essaywriting.us.com">writing essay</a> essay writing <a href=https://essaywriting.us.com>essay writing</a>
2138. Instant Online Loans
18.01.18
06:25
payday loan centers <a href="https://loansonline.us.com">utah payday loans</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>loans online</a>
2137. Personal Loans
18.01.18
05:03
online payday loans instant approval <a href="https://paydayloan.us.org">no fax payday loan</a> faxless payday loans <a href=https://paydayloan.us.org>payday loan</a>
2136. Online Payday Loan
18.01.18
02:15
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> payday advances <a href=https://paydayadvance.us.com>advance payday loan</a>
2135. Write Essay
18.01.18
00:54
editing service <a href="https://essaywritingservices.us.org">essay writing services</a> professional essay writing services <a href=https://essaywritingservices.us.org>college essay writing service</a>
2134. Payday
18.01.18
00:42
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">payday loans nc</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans for bad credit</a>
2133. Spotloan
17.01.18
18:53
how long to pay off loan <a href="https://loansonline.us.com">loan interest</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>loans online</a>
2132. Payday Loan Online
17.01.18
17:43
personal loans for poor credit <a href="https://personalloans.us.org">personal loan bad credit</a> personal loans <a href=https://personalloans.us.org>personal loans</a>
2131. Payday Express
17.01.18
13:11
cash loans <a href="https://cashloans.us.com">credit loans guaranteed approval</a> cash loans <a href=https://cashloans.us.com>loans contact number</a>
2130. Write College Essay
17.01.18
06:40
do my math <a href="https://collegeessays.us.com">college essay</a> colleges essays https://collegeessays.us.com - online dissertations
2129. Payday Express
17.01.18
05:40
no fuss payday loans <a href="https://cashloans.us.com">payday loans north carolina</a> cash loans <a href=https://cashloans.us.com>cash loans</a>
2128. Janeslamp
17.01.18
03:35
payday loans <a href="https://payday.us.com">payday</a> direct payday loan lenders <a href=https://payday.us.com>payday</a>
2127. Homework Center
17.01.18
00:22
argument essay <a href="https://argumentativeessay.us.com">research paper heading</a> uk assignment help https://argumentativeessay.us.com - custom paper
2126. Personal Loans
17.01.18
00:00
bad credit personal loans guaranteed approval <a href="https://personalloans.us.org">personal loans</a> direct payday lenders bad credit <a href=https://personalloans.us.org>personal loans</a>
2125. Janeslamp
16.01.18
22:42
the best online payday loans <a href=https://onlineloans.us.com>more</a> payday loans online <a href=https://onlineloans.us.com>https://onlineloans.us.com/</a>
2124. Buy Essays Online
16.01.18
21:28
essay <a href="https://essay.us.org">essay</a> argumentative essay <a href=https://essay.us.org>argumentative essay</a>
2123. Easy Payday Loan
16.01.18
19:41
payday loan direct lender <a href="https://paydayloan.us.org">payday loan</a> no fax payday loan <a href=https://paydayloan.us.org>faxless payday loan</a>
2122. Essay Writing
16.01.18
18:32
research paper <a href="https://researchpaper.us.com">buy admission essay</a> research report https://researchpaper.us.com - research papers
2121. Janeslamp
16.01.18
15:46
personal loans quicken <a href=https://quickloans.us.com>quick loans</a> loans quickly <a href=https://quickloans.us.com>quick personal loans in new york</a>
2120. Loan Cash
16.01.18
14:04
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans no credit check</a> loans complaints <a href=https://paydayloansonline.us.org>payday lenders direct</a>
2119. Paper Writer
16.01.18
13:21
writing my essay for me <a href="https://essaywritingservice.us.org">writing my essay for me</a> paper writing service <a href=https://essaywritingservice.us.org>writing my paper</a>
2118. Payday
16.01.18
10:51
500 payday loans <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">money loans no credit check</a> loans no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
2117. Best Online Loans
15.01.18
20:01
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">online payday loans no credit check</a> payday loans no credit <a href=https://paydayloansonline.us.org>new payday lenders</a>
2116. Best Online Loans
15.01.18
19:45
cash loans bad credit <a href="https://installmentloans.us.com">100 day payday loan</a> sba loan <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans</a>
2115. Jamesslamp
15.01.18
15:55
research report <a href="https://researchwriting.webcam">live chat homework help</a> essay paper <a href=https://researchwriting.webcam>research writing</a> payday loans bad credit <a href="https://onlinepaydayloansforbadcredit.bid">payday loans online direct lender</a> online payday loans for bad credit <a href=https://onlinepaydayloansforbadcredit.bid>payday loans online direct lender</a> payday loan online <a href="https://onlinepaydayloanapplication.science">online payday advance</a> same day loans <a href=https://onlinepaydayloanapplication.science>payday bad credit loan</a> can you help me with my math homework <a href="https://illustrationessay.bid">argument essay</a> illustration essay <a href=https://illustrationessay.bid>argument essay</a> payday loans on line <a href="https://cashadvanceloan.science">cash advance loan</a> online payday advance loan <a href=https://cashadvanceloan.science>cash advance lenders</a> free webcam sex <a href="https://freesexwebcam.webcam">free webcam sex</a> free webcam sex <a href=https://freesexwebcam.webcam>free webcam sex</a>
2114. Online Lenders
15.01.18
12:07
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> bad credit installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>cash advance utah</a>
2113. Jamesslamp
15.01.18
05:12
same day loan <a href="https://samedayloans.cricket">online payday loans no credit check</a> same day loans <a href=https://samedayloans.cricket>cash loans online</a> best payday loan online <a href="https://bestpaydayloan.stream">paydayloan</a> direct payday lenders <a href=https://bestpaydayloan.stream>online loan</a> the best online payday loans <a href="https://thebestonlinepaydayloans.loan">small online payday loans</a> the best online payday loans <a href=https://thebestonlinepaydayloans.loan>easy payday loans online</a> wife on webcam <a href="https://freexxxwebcams.webcam">porn webcams</a> web cam porno <a href=https://freexxxwebcams.webcam>free webcam sex chat</a> direct loan lenders <a href="https://easyonlinepaydayloans.science">easy payday loans online</a> easy online payday loans <a href=https://easyonlinepaydayloans.science>fast payday loan</a> writing my paper <a href="https://paperwriting.webcam">homework help line</a> paper writing <a href=https://paperwriting.webcam>get motivated to do homework</a> cfnm show <a href="https://cfnmshow.cricket">cfnm show</a> nude show <a href=https://cfnmshow.cricket>cfnm show</a> critical essay <a href="https://criticalessay.trade">critical essay</a> essay writing <a href=https://criticalessay.trade>critical essay</a> best payday loan online <a href="https://samedaypaydayloansonline.cricket">online payday loans direct lenders</a> loans with no credit check <a href=https://samedaypaydayloansonline.cricket>online payday loans direct lenders</a>
2112. White Paper Writer
15.01.18
02:53
essay writing service <a href="https://essaywritingservice.us.org">writing my paper</a> essay writing service <a href=https://essaywritingservice.us.org>essay writing service</a>
2111. Jamesslamp
15.01.18
02:41
best payday loan <a href="https://bestpaydayloan.stream">best payday loan online</a> best payday loan online <a href=https://bestpaydayloan.stream>best payday loan online</a> the best online payday loans <a href="https://thebestonlinepaydayloans.loan">easy payday loans online</a> the best online payday loans <a href=https://thebestonlinepaydayloans.loan>payday loans online no credit check</a> girl webcam <a href="https://hotwebcamgirls.science">adult webcam</a> hot webcam girls <a href=https://hotwebcamgirls.science>porn chat free</a> cash advance loan <a href="https://cashadvanceloan.science">cash advance loan</a> cash advance loan <a href=https://cashadvanceloan.science>loan cash</a> same day payday loans online <a href="https://samedaypaydayloansonline.cricket">direct lender</a> cash payday loans online <a href=https://samedaypaydayloansonline.cricket>no credit check payday loans</a> a payday loan <a href="https://apaydayloan.bid">loans online</a> payday loan <a href=https://apaydayloan.bid>easy payday loan</a> adult webcam sites <a href="https://sexchat.cricket">free online porn chat</a> sex chat <a href=https://sexchat.cricket>sex chat</a> quick loans 100 approval <a href="https://smallpaydayloans.cricket">small payday loans</a> speedycash <a href=https://smallpaydayloans.cricket>payday loans on line</a> online payday advance <a href="https://fastpaydayloans.cricket">fast online payday loans</a> payday loan <a href=https://fastpaydayloans.cricket>fast payday loans</a> free porn chat <a href="https://freechatrooms.bid">free erotic chat</a> free sex chat <a href=https://freechatrooms.bid>free adult chat</a>
2110. Direct Lender Loans
15.01.18
00:13
no fax payday loans <a href="https://paydayloan.us.org">personal loans for people with bad credit</a> loans in florida <a href=https://paydayloan.us.org>payday loans in houston</a>
2109. Payday Loans Online
14.01.18
21:12
online loan <a href="https://loansonline.us.com">payday loans online</a> payday loans online <a href=https://loansonline.us.com>loans direct</a>
2108. Best Payday Loan
14.01.18
19:53
how payday loans work <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loans</a> loans online fast <a href=https://cashadvanceloan.us.com>express cash advance</a>
2107. Loans Online
14.01.18
19:51
quick cash advance <a href="https://cashloans.us.com">need cash now</a> cash loans no credit check <a href=https://cashloans.us.com>loans with poor credit</a>
2106. Cash Loan
14.01.18
13:52
installment loans online <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> online payday loans reviews <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans for bad credit</a>
2105. Online Essay Writing
14.01.18
11:10
research essay <a href="https://researchpaper.us.com">research paper</a> writing a paper <a href=https://researchpaper.us.com>research essay</a>
2104. Direct Lender Loans
14.01.18
02:45
payday loans online no credit check <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> payday loans no credit check same day <a href=https://paydayloansonline.us.org>mobile loans</a>
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1388