Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« януари 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Връзка с мен

Публикации 22:47
« Обратно
Вземи в gLOG
Психосоматични фактори при кожни заболявания
Кожата, която включва косата и ноктите, е един от най-големите и най-забележителните органи в тялото. Тя е водоустойчива, миеща се, еластична, самовъзстановяваща се и осезателна. Предпазва ни от загуба на вода и поемане на вода, като същевременно ни позволява да дишаме; защитава ни от инфекции и досег с чужди вещества и регулира телесната ни температура.
През кожата ние опознаваме света и той ни опознава чрез нея. Кожата пламва от гняв или срам, изчервява се от любов или смущение, пребледнява от шок, настръхва от студ и очакване или се поти от усилие или страх. Всяка емоция поражда реакция в кожата, която може да бъде измерена електрически. Както пише Джозеф В. Клаудер, “Душата влияе на кожата по-силно от всеки друг орган...Кожата е орган, който по значението си в изразяването на емоциите е сравним само с очите”.
Кожата отразява с какво се храним, колко продължително спим и дали приемаме алкохол.
Кожата е най-външното проявление на нашето най-съкровено същество: чрез нея ние общуваме и си взаимодействаме с другите. Тя представлява границата между нас и света, средище на вътрешното и външното. Ето защо кожните заболявания често са свързани с проблеми в общуването, особено ако то застрашава по някакъв начин нашите граници.
Докосването преминава през тези ограничения, пресичайки нашите граници като стига до чувствата ни. Докосването е най-основната форма за общуване, предаване на любов, нежност, лечение, сигурност, увереност, безопасност и страст. Бебето може да умре, ако не го докосват достатъчно, а лишени от човешки контакт, възрастните могат да развият сериозни ментални заболявания и травми.
Докосването е естествена част от близостта, но физическият контакт невинаги е приятен; той може да породи страх да не ни наранят или чувство за уязвимост и незащитеност. Страхът от докосване показва по-дълбокия страх от себеразкриване, може би вследствие на предишно докосване, което е било насилствено. Възможно е човекът да се чувства омърсен или грозен, да изпитва срам или вина.
Лицето е тази част от нас, която първа се среща със света и по която най-често ни преценяват. Ние прекарваме страшно много време и даваме много пари в опит да подобрим лицето си, за да го социално приемливо осигурявайки си маска, зад която да скрием чувствата си.Лицата могат да бъдат открити или затворени, отпуснати или напрегнати, доверчиви или подозрителни, щастливи или тъжни – лицето показва всичко, което става под повърхността. Колкото повече се чумерим, толкова повече мускулите ще придобият този намръщен вид; колкото повече се усмихваме, толкова повече лицето ни ще изглежда непринудено.
Противоречивите чувства, самоувереността, ненавистта към себе си, необузданите страсти, стаените чувства или болката – всички те се изписват върху лицето под формата на петна, обриви или други кожни възпаления. Много сухата кожа показва стаени емоции, въздържане от общуването и чувствата. Мазната кожа разкрива излишък от емоции – често страстни или твърде гневни – които не намират отдушник. Всяко петно по лицето е вътрешна болка, избила навън.

Акне

Акнето обикновено се появява през юношеството и ранната младост и представлява изригване на всички противоречиви и потиснати чувства, заключени вътре в нас. На този етап от живота е много трудно да имаме добро самочувствие. Всичките ни постъпки изглеждат глупави или погрешни; нямаме самочувствие и често не можем да се понасяме. Животът ни се струва несправедлив и като че ли се заяжда с нас – а всъщност болката идва от нашия вътрешен конфликт.
Объркването, което характеризира преминаването от детството в зрелостта, е огромно. Това е период, когато колебливо откриваме кои сме като личности, разтърсвани от мощни сексуални пориви без отдушник. Фантазиите изобилстват, всяко чуждо докосване може да подтикне хормоните да “полудеят” от желание. Акнето отразява дълбочината на бушуващите в тялото емоции – копнежът за изява се проявява в обривите. Това е вътрешен вик да престанем да се критикуваме, молба да се приемем и да открием вътрешната си красота.

Акне розацея

Засягащо най-често жените на средна възраст, това заболяване води до зачервяване на бузите и носа вследствие на разширени кръвоносни съдове, последвано от избиване на пъпки. Обикновено се свързва с неправилно хранене или тютюнопушене, алкохол, цироза на черния дроб, то показва още потиснат гняв или негодувание – проблеми, свързани с енергията на черния дроб. Тъй като розацеята засяга лицето, тя подсказва чувство за отхвърленост и липса на утвърждаване от страна на околните, пораждащо горчивина и неудовлетворение.

Гъбички на краката

Сърбежът, напукването и зачервяването на кожата между пръстите на краката се причинява от често срещана гъбична инфекция, която лесно плъзва в общи помещения като съблекални и плувни басейни. Пръстите на краката представляват нашето вглъбяване в подробностите и по-специално в посоката, в която отиваме и всичко предстоящо. Дали не трябва да се заемем с някакви досадни детайли? Дали нещо не ни дразни, ядосва или ни влиза “под кожата”? Какво ни кара “ да се пукаме по ръбовете”? Вървим ли в желаната от нас посока?

Циреи

Циреите се причиняват от инфекция на космения фоликул, когато съпротивителните сили на организма са слаби и бактериите се размножават. Той подсказва за изригване на гневни и възпалени емоции или нечисти мисли, насочени към партньор, родител или нас самите. Възможно е тези чувства да са ферментирали или трупали енергия доста време преди избиването на цирея. Емоциите буквално кипват, образувайки гноен връх, който иска да се разпука. Циреите по лицето обикновено показват, че сме ядосани за нещо, което не искаме да приемем или да разрешим; ако са на гърба, вероятно става въпрос за проблем, от който се опитваме да се скрием.

Натъртване

Когато се ударим някъде и се натъртим, това означава, че вървим в погрешна посока или вършим нещо нередно. Символично се удряме в тухлена стена. Дали не се опитваме да постигнем невъзможното и не гледаме какво се задава насреща ни? Дали не гледаме твърде далеч напред, вместо да обръщаме внимание на непосредствените подробности? Дали не се сблъскваме постоянно с едни и същи проблеми вътре в нас? Натъртеното място е болезнено и изисква нежност и внимание. Понякога мястото се възпалява. Изразяваме ли гнева си или го държите заключен в нас? Дали някой не ни нанася емоционални удари? Честите контузии могат да показват, че се чувстваме убити от живота; те отразяват позицията на жертвата, според която трябва да понасяме мълчаливо каквото ни дойде на главата. Дали не трябва да поемем отговорност за положението си и да не позволяваме повече да ни удрят?

Изгаряне

Проблемите тук се асоциират с нашата връзка със света. Това подсказва, че “си играем с огъня” и трябва да внимаваме повече, особено в областите на емоционална опасност, тъй като изгарянето означава загуба на защитната ни покривка. Малките изгаряния ни напомнят да следим детайлите, да спазваме границите, да не посягаме твърде бързо, без преди това да проверим какво има там. По-големите изгаряния показват, че вътре в нас пламтят някакви много разгорещени емоции – гняв, неудовлетворение или болка. Изгарянията предизвикват силна чувствителност и често прекъсват физическите контакти с околните. Дали не се нуждаем да останем насаме със себе си, да се вгледаме навътре? Дали не ни трябва време да излекуваме не само повърхностната рана, но и раната вътре в нас?

Мазоли и загрубяла кожа

Местата със загрубяла и вроговена кожа показват, че мисловните модели – като страх или предразсъдъци – са станали закостенели, фиксирани или блокирани. Мазолът е нещо кораво и безчувствено. Натрупването на кожа умъртвява способността ни да чувстваме и приемаме външно влияние. То е като защитна стена, която не позволява никакво доверяване или открито общуване с другите. Ако мазолът е на краката, значи почвата, на която стоим, е станала непоклатима и установена; като не позволява промяна или движение, или отпускане в потока. Вместо това има съпротива и вътрешна закостенялост.

Порязване

Порязването е като ментална рана, психическо нараняване от нещо извън нас (поразяването се причинява от външен предмет, а не от вътрешно изриване) или понеже сме посегнали и сме стигнали прекалено далеч. Порязването засяга способността да се защитаваме и отслабва границите ни. Дали нещо или някой не е нарушил личното ни пространство? Малките порязвания могат просто да ни подсещат да се вглеждаме в детайлите, да следим как ни влияе психически и емоционално заобикалящата среда. Големите порязвания показват, че вероятно се чувстваме прерязани от някого и това ни внушава нещо, накълцани или отрязани от някого и това ни внушава усещане за незащитеност и уязвимост. Няма къде да се скрием; границите ни са изложени на показ.

Дерматит

Дерматитът е понятие, което обхваща широк спектър от кожни възпаления, причинявани от стрес, инфекции или алергии. Раздразнението показва, че нещо ни тревожи, предизвиквайки повърхностна реакция. Кожните проблеми са начин да задържим света на разстояние. Дали някой или нещо не ви дразни или ни влиза под кожата? Или се чувстваме прекалено изложени, уязвими и чувствителни?
Екземата сочи за силна чувствителност към заобикалящите ни условия и емоции. Тя ограничава физическия контакт, създавайки сякаш сфера, която ни предпазва от чуждо докосване. Има ли области на контакт и общуване, които ни дразнят? Страх от интимност? Заключваме ли се в себе си от страх да излезем от черупката си? Изолираме ли се, когато всъщност копнеем за човешка близост? Дали не сме прекалено чувствителни към някого или нещо?
Още през 1916 г. Джелифе и Ейвънс описват случай на псориазис, твърдейки, че психологическите фактори, т.е. ексхибиционистките тенденции, имат в тази ситуация първостепенно етиологическо значение. Известно е, че при екзема и невродермит садомазохистичните и ексхибиционистките тенденции корелират с кожните симптоми. В няколко случая е наблюдаван следният динамичен модел: демонстрацията на тялото, което иска да получи внимание, любов и одобрение, с други думи ексхибиционизмът, се използва като оръдие за съперничество и предизвиква чувство за вина – така кожата се използва като средство за ексхибиционизма и става обект на заболяване. Ф. Дойч и Р. Надел също са описали нарцистични и ексхибиционистки личностни черти.
При тези заболявания голямо етиологично значение има разчесването. Психоаналитичните изследвания показват, че важен фактор в разчесването са агресивните импулси, които вследствие на чувството за вина се отклоняват от своята първоначална цел и се обръщат срещу самия човек. Показателен е следният случай, изследван от Шпигел в Чигагския институт по психоанализа.
22-годишна болна с бял цвят на кожата, неомъжена девойка била изпратена за лечение на повтарящи се пристъпи на силен невродермит. Обривите, които се появявали предимно на горните и долните крайници и на лицето, имали екземен характер и представлявали отделни червени участъци със сърбеж. Болната яростно ги разчесвала, особено по време на сън, докато започвала да тече кръв, което я обезобразявало. Тя се консултирала с много дерматолози и обикновено й казвали, че не могат да й помогнат, защото състоянието й е предизвикано от емоционални фактори – извод, който тя сама направила на базата на редовното четене на психологическа литература.
Кожните обриви се появявали и изчезвали през целия живот на болната. За пръв път екземата се появила у нея една седмица след раждането й. Майка й по време на бременността била силно разстроена от случайната смърт на седемгодишния си син, а след това от последвалия развод с мъжа й. Детството на болната преминало в домовете на различни роднини, където тя винаги се чувствала незащитена заради плахостта на майка си и своя статут, който на практика се свеждал до домашна прислужница. В училище болната била стеснителна и социално дезадаптирана, но проявявала добри качества в учението. Тя страдала силно от усещането, че не е като другите и че е ненужна заради екземата, липсата на баща и нормален семеен живот. Но по време на учението в университета с физическото съзряване тя се активизирала и получила социално признание. След университета тя си намерила добра работа и завързала връзки с различни мъже. Всички тези отношения прекъсвали и разривите в отношенията се съпровождали с тежки пристъпи на екземата. В периода, когато тази повтаряща се картина започнала за заплашва възможностите й да работи и да има нормални междуличностни отношения, тя решила да се обърне към лекар.
Започнал курс по психоанализа и болната веднага получила мазохистична невроза. Едновременно с обострянето на кожните обриви болната постоянно очаквала да бъде отхвърлена от терапевта, изпитвала също и чувство на вина заради агресията и еротичните желания. Тези чувства се смесвали при нея в отношенията с мъжете, които се характеризирали с доста бързо удовлетворение на сексуалните импулси и били съпровождани с депресия, чувство на вина и агресия, когато научавала, че мъжът няма намерение да се жени за нея. Именно в този момент кожните обриви винаги достигали до максимума си. По време на психоанализата станало ясно, че болната възприема терапевта (и някои други мъже) като отдавна изгубения си баща. Върху тези заместващи бащата фигури болната насочвала своите зависими орални въжделения и желания за топлина, уют... След фрустрацията на тези желания при нея се появявала агресия и чувство на вина. Тези чувства частично се регулирали с проекцията на отговорността по формулата “всички мъже са свине”, а също и с кожен израз на афекта. Своите агресивни чувства тя изразявала с разчесване и полученото в резултат уродство изобразявало срам, унижение, неприемане. В този момент, чувствайки се съвършено недостойна за любов, болната се опитвала да се свърже в телесни отношения с майка си и след неуспешно завършване на опита влизала в депресия. Близо до самия край на цикъла се появявала маскулинна форма на протест, болната започнала да отделя повече внимание на работата си, странейки от тесни връзки с жени и мъже, афектът при нея започвал да се омекотява и състоянието на кожата се подобрявало.
За три години терапия болната постепенно осъзнала своя повтарящ се модел и в края на краищата могла да изгради немазохистични отношения с мъжа, за който след това се омъжила. В резултат на намаляването на агресията и чувството на вина тя могла да си позволи да изпита удовлетворение от тези отношения. Кожните обриви изчезнали и повече не се появили.
Лющещата се и белещата се кожа показва, че нашите граници са тънки и нестабилни, лесно поддават, вследствие на което ние лесно се влияем от другите и нямаме почти никакво чувство за идентичност. Състоянието може да означава още, че сме като змия, която си сменя кожата,отървавайки се от старите си навици, за да даде път на новите, но не можем или се страхуваме да се разделим с тях. Трябва да излющим старите пластове на мислене.
Обривът разкрива, че действаме твърде прибързано или че нещо ни притеснява сериозно. Дали не поемаме повече рискове, отколкото би трябвало? Дали не правим прибързани заключения, преди да сме изслушали цялата история? Или някой ни кара да се чувстваме разпалени и много нервирани? Дали не сме направили нещо, от което се срамуваме и сега се чувстваме виновни? Или пък сме алергични към някого или нещо?
Сърбежът е дращене по повърхността – значи нещо отвътре се опитва да привлече вниманието ни, понеже иска да излезе навън или нещо отвън се опитва да ни раздразни и да се вмъкне под кожата ни. Сърбежът ни подлудява от неудовлетворение. Какво се опитва да излезе навън? Дали не трябва да огласим нещо? Или някой ни дразни до лудост? Самото чесане е опит да се отстрани досадната причина. Дали не се опитваме да се отървем от нещо или някого? Чесането може да показва и потисната агресия. Дали не ни се иска да ударим някого?

Меланома

Ракът на кожата се среща все по-често, тъй като дупките в озоновия слой водят до прекомерно излагане на вредните слънчеви лъчи. Това заболяване е пряко свързано с околната среда, особено в страни като Австралия. Все пак меланомата често засяга хора, които изобщо не са се излагали на вредните слънчеви лъчи, така че психоемоционалният компонент е много силен.
Меланомата подсказва, че нашите граници са били нарушени. Сигурно сме били подложени на силен стрес, емоционално напрежение или вътрешен конфликт, вследствие на което сме се почувствали незащитени и уязвими? Възможно е да изпитваме неприязън към себе си или да не се грижим за себе си; да се подчиняваме на чуждите желания и да пренебрегваме собствените си нужди; или да се разкъсваме в някакъв дълбоко вкоренен конфликт относно физическия контакт и докосването.

Потене

Потните жлези са част от системата за контрол на телесната температура, така че когато навън стане топло, ние охлаждаме тялото с вода. Прекомерното потене обикновено се наблюдава, когато емоциите ни са твърде разгорещени и ние се нуждаем от отдушник – отвътре кипим от сконфузване, срам, гняв или страст. Студената пот се свързва със страха, най-вече с дълбокия страх от общуването или конфронтацията и с чувството за несигурност и незащитеност. Потенето се дължи и на прекалена нервност или срамежливост, което изисква да се отпуснем вътре в себе си.


Кокоши трън и брадавици

И двете се причиняват от вирус, като кокошите тръни излизат на краката, докато брадавиците могат да се появяват навсякъде. Има две основни връзки с тялото и ума. Едната е чувството за нарушаване на личната неприкосновеност, което предизвиква силна реакция. Когато вирусът ни завладее, нещо прониква през външния защитен слой и това поражда усещане за отвращение и погнуса – ние се чувстваме уязвими и безсилни, сякаш сме жертва на тази чужда енергия. Какво ни яде? Какво е проникнало през границите ни и сега се разполага в нас като у дома си? Кокошите тръни се вкопават в краката и причиняват немалко болка.Те могат да ни пречат да стъпим здраво на земята. Има ли някаква ситуация, която ни измъчва, но не правим нищо по въпроса? Трябва ли да сме по-твърди и ясни в отстояването на собствените си нужди?
Другият аспект е ненавистта към себе си или отхвърлянето на определени части – може да сме настроени толкова негативно към дадена част от нас, че тя да не превърне в отделно, грозно нещо. Брадавиците могат да се дължат на убеждението, че не сме привлекателни и не заслужаваме да бъдем обичани. Много често засегнатата част от тялото символизира силни чувства на срам или вина, които ни се иска да скрием или замаскираме. Необходимо е да ги обсипем с любов – да ги признаем за неразделна част от цялото ни същество.
Ефективната терапия на подобни кожни заболявания изисква съгласувано психологично и медицинско лечение. При това психотерапията трябва да въздейства върху лежащите в основата на това състояние емоционални фактори.


Използвана литература:

Деби Шапиро, С. 2006, „Вашето тяло говори”, Аратрон
05 Февруари 10, 22:47    Коментари (7096)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
7096. Speedycash
23.01.18
00:10
fast cash advance <a href="http://paydayadvance.us.com">payday advance</a> payday advance <a href=http://paydayadvance.us.com>payday advances</a>
7095. Personal Loans
22.01.18
21:58
loan zoom <a href="https://loansonline.us.com">personal loans online</a> online personal loans <a href=https://loansonline.us.com>loans no credit check instant approval</a>
7094. Essay Writings
22.01.18
21:09
write my custom paper <a href="https://writemypaper.us.com">writing my paper</a> write my paper <a href=https://writemypaper.us.com>cheap paper writing</a>
7093. Direct Lenders
22.01.18
20:11
unsecured loans for bad credit <a href="http://loansforbadcredit.us.org">online loans for bad credit</a> bad credit loans <a href=http://loansforbadcredit.us.org>loans for bad credit</a>
7092. Jamesslamp
22.01.18
19:42
same day payday loans online <a href="https://samedaypaydayloansonline.bid">payday loans direct lenders</a> same day payday loans online <a href=https://samedaypaydayloansonline.bid>installment loans no credit check</a> payday <a href="https://easyonlinepaydayloans.bid">easy online payday loans</a> easy online payday loans <a href=https://easyonlinepaydayloans.bid>best payday loan online</a> college essays <a href="https://collegepaper.trade">homework help nyc</a> buy a dissertation <a href=https://collegepaper.trade>college paper</a> online loans direct lenders <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">faxless payday loans</a> no credit check loans <a href=https://onlineloansdirectlenders.stream>online payday loans direct lenders</a> free sex web cams <a href="https://chatsex.bid">sex chat</a> sex chat cam <a href=https://chatsex.bid>sex chat</a>
7091. My Homework Help
22.01.18
19:26
writing essays <a href="https://essays.us.com">write me an essay</a> help with argumentative essay <a href=https://essays.us.com>write essays for me</a>
7090. Quick Loans
22.01.18
17:07
payday advances <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> no verification payday loans <a href=https://paydayadvance.us.com>advance payday loan</a>
7089. Essay Writer Review
22.01.18
16:02
essay writing <a href="https://essaywriting.us.com">cheap essay writing</a> essay writing <a href=https://essaywriting.us.com>college essay writing</a>
7088. Buying An Essay
22.01.18
15:55
write papers for me <a href="https://writemypaperforme.us.com">letter writing</a> writing paper online <a href=https://writemypaperforme.us.com>writing paper</a>
7087. Loans Online
22.01.18
14:45
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> advance payday loan <a href=https://paydayadvance.us.com>payday advances</a>
7086. Jamesslamp
22.01.18
11:49
direct lenders of loans <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">direct payday lenders online</a> online loans direct lenders <a href=https://onlineloansdirectlenders.stream>payday loans online direct lenders</a> cam sites <a href="https://camsites.cricket">bbw webcams</a> cam sites <a href=https://camsites.cricket>live webcam porn</a> best payday loans online <a href="https://easypaydayloansonline.science">no credit check payday loan</a> no credit check payday loans instant approval <a href=https://easypaydayloansonline.science>easy payday loans online</a> quick loans <a href="https://quickloans.science">quick loans</a> loans online instant approval <a href=https://quickloans.science>quick loans</a> camsluts <a href="https://wifewebcam.cricket">wife webcam</a> webcam slut <a href=https://wifewebcam.cricket>webcam slut</a> i need help with homework <a href="https://writeapaper.stream">write a paper</a> i need to do homework <a href=https://writeapaper.stream>write my paper</a> speedycash <a href="https://easyonlinepaydayloans.bid">easy online payday loans</a> easy online payday loans <a href=https://easyonlinepaydayloans.bid>no credit check lenders only</a> school papers <a href="https://schoolpapers.trade">essay corrector</a> essay corrector <a href=https://schoolpapers.trade>school papers</a>
7085. Spotloan
22.01.18
11:26
personal loans online <a href="https://personalloansonline.us.org">payday advance online</a> personal loans online <a href=https://personalloansonline.us.org>personal loans online</a>
7084. Online Paper Writer
22.01.18
10:30
argument essay <a href="https://argumentessay.us.com">toefl writing essay</a> easy argumentative essay <a href=https://argumentessay.us.com>easy argumentative essay</a>
7083. Jamesslamp
22.01.18
09:11
internet payday loans <a href="https://internetpaydayloans.stream">internet payday loans</a> payday loans for bad credit <a href=https://internetpaydayloans.stream>small payday loans</a> free sex chat sites <a href="https://liveporncams.webcam">live webcam porn</a> porn web cam <a href=https://liveporncams.webcam>live porn cams</a> online payday loan application <a href="https://onlinepaydayadvanceloan.stream">advance payday loans online</a> online payday loan <a href=https://onlinepaydayadvanceloan.stream>online payday advance</a> instant online loans <a href="https://instantpaydayloans.webcam">instant online loans</a> instant payday loans <a href=https://instantpaydayloans.webcam>instant online loans</a> same day payday loans online <a href="https://samedaypaydayloansonline.cricket">easy online payday loans</a> online payday loans direct lenders <a href=https://samedaypaydayloansonline.cricket>easy online payday loans</a> essay writing <a href="https://essaywriting.stream">college research paper</a> essay writing <a href=https://essaywriting.stream>paper writing</a> direct lender <a href="https://fastestpaydayloan.stream">easy payday loan</a> fastest payday loan <a href=https://fastestpaydayloan.stream>fast payday loan</a> payday loan <a href="https://fastestpaydayloan.bid">payday loan lenders</a> online payday loan <a href=https://fastestpaydayloan.bid>fastest payday loan</a> wife on webcam <a href="https://webcampussy.webcam">webcam pussy</a> webcam pussy <a href=https://webcampussy.webcam>wife on webcam</a> research essay <a href="https://researchessay.cricket">help writing a narrative essay</a> research paper <a href=https://researchessay.cricket>research essay</a>
7082. Money Loan
22.01.18
08:57
cash advance loan <a href="http://cashadvanceloan.us.com">online payday advance</a> online payday advance <a href=http://cashadvanceloan.us.com>cash advance loan</a>
7081. Essay Writing Online
22.01.18
08:29
writing paper online <a href="https://writemypaperforme.us.com">help me write</a> write my paper for me https://writemypaperforme.us.com - online essay writing services
7080. Online Essays
22.01.18
07:31
cheap essay writing service <a href="https://paperwritingservice.us.com">paper writing service</a> college paper writing service <a href=https://paperwritingservice.us.com>writing paper service</a>
7079. Payday Loan
22.01.18
05:43
no fax online payday loans <a href="http://loansonline.us.com">loans online</a> easy money payday loan <a href=http://loansonline.us.com>loans online</a>
7078. Write My Paper
22.01.18
04:47
homework for me <a href="https://homeworkhelp.us.com">homework help online</a> managerial accounting homework help <a href=https://homeworkhelp.us.com>homework help geography</a>
7077. Speedycash
22.01.18
04:33
long term loans for bad credit <a href="https://cashloans.us.com">loan cash</a> need cash now <a href=https://cashloans.us.com>loan cash</a>
7076. Direct Lenders
22.01.18
04:05
loans columbus ohio <a href="https://cashloans.us.com">cash loans</a> cash loans <a href=https://cashloans.us.com>cash now</a>
7075. Buy Essays Papers
22.01.18
02:52
write my paper <a href="https://writemypaper.us.com">write my assignment</a> write my paper https://writemypaper.us.com - write my paper cheap
7074. Essay Writings
22.01.18
02:19
paper writer <a href="https://writemypaperforme.us.com">best pay for essay writing services</a> business article review <a href=https://writemypaperforme.us.com>write my paper for me</a>
7073. Jamesslamp
22.01.18
01:38
common application essay prompts <a href="https://commonapplicationessayprompts.science">do my course</a> common application essay prompts <a href=https://commonapplicationessayprompts.science>college math homework help</a> college essay help <a href="https://collegeapplicationessay.bid">chemical engineering assignment help</a> college essay help <a href=https://collegeapplicationessay.bid>college essay help</a> cash loans <a href="https://easyloans.webcam">loans</a> loans online <a href=https://easyloans.webcam>easy loans</a> advance payday loans <a href="https://guaranteedpaydayloans.webcam">guaranteed payday loans</a> best payday loans <a href=https://guaranteedpaydayloans.webcam>online payday loan</a> direct payday lenders <a href="https://paydaylendersdirect.webcam">no credit check payday loan</a> payday loans direct lenders <a href=https://paydaylendersdirect.webcam>payday lenders direct</a> dissertation help in uk <a href="https://essayprompts.cricket">write essay</a> dissertation help in uk <a href=https://essayprompts.cricket>essay helper</a> direct lender <a href="https://quickloans100approval.stream">speedy cash payday loans online</a> quick loans 100 approval <a href=https://quickloans100approval.stream>quick loans 100 approval</a> advance payday loans <a href="https://advancepaydayloans.cricket">payday advance</a> online payday loans for bad credit <a href=https://advancepaydayloans.cricket>instant online payday loan</a>
7072. Online Payday Loans
22.01.18
01:21
real loans <a href="http://installmentloans.us.com">24 hour loan</a> express payday loan <a href=http://installmentloans.us.com>installment loans for bad credit</a>
7071. Homeworks Of America
22.01.18
00:31
term paper <a href="https://termpaper.us.com">internet term paper</a> term paper help <a href=https://termpaper.us.com>term paper</a>
7070. Assignment Helpers
21.01.18
21:22
write my paper for me <a href="https://writemypaperforme.us.com">writing my paper</a> write papers for me <a href=https://writemypaperforme.us.com>write my paper for me</a>
7069. Writer Essay
21.01.18
20:44
research essay <a href="https://researchessay.us.com">essay research</a> write a comparison essay <a href=https://researchessay.us.com>buy research papers</a>
7068. Direct Lender Loans
21.01.18
20:03
money to pay bills <a href="https://onlineloan.us.com">loan application online</a> online loan application <a href=https://onlineloan.us.com>loan site</a>
7067. Paydayloan
21.01.18
19:09
loans for bad credit <a href="https://loansforbadcredit.us.org">loans for bad credit</a> consolidated debt relief <a href=https://loansforbadcredit.us.org>loans for bad credit</a>
7066. Direct Lender Loans
21.01.18
12:01
top rated payday loans <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans guaranteed</a> installment loan <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans</a>
7065. Easy Payday Loan
21.01.18
08:33
personal loans with bad credit <a href="https://personalloans.us.org">personal loans bad credit</a> personal loans <a href=https://personalloans.us.org>personal loans</a>
7064. Online Payday Loan
21.01.18
08:04
online loan <a href="https://onlineloan.us.com">payday loans in charlotte nc</a> online loan <a href=https://onlineloan.us.com>online loan application</a>
7063. Write My Essays
21.01.18
05:01
essay writing services <a href="https://essaywritingservices.us.org">cheap paper writing service</a> essay writing services <a href=https://essaywritingservices.us.org>help with writing a paper</a>
7062. Jamesslamp
21.01.18
04:53
girl webcam <a href="https://webcampussy.webcam">webcam amateur</a> wife on webcam <a href=https://webcampussy.webcam>webcam amateur</a> research papers <a href="https://researchessay.cricket">research paper</a> uni assignment help <a href=https://researchessay.cricket>research paper</a> secondary school homework help <a href="https://bestessaywritingservice.cricket">need help with statistics homework</a> cpm.com homework help <a href=https://bestessaywritingservice.cricket>buy online essay</a> write essay <a href="https://scholarshipessay.science">write essay</a> essay corrector <a href=https://scholarshipessay.science>argument essay</a>
7061.
21.01.18
02:55
casino slot games to play for free
harrah's casino locations by state
absolutely free slots for fun
free casino games no download no registration
heart of vegas free slots
7060. Loans
21.01.18
01:34
real loans <a href="https://installmentloans.us.com">bad credit installment loans</a> money loans online <a href=https://installmentloans.us.com>bad credit installment loans guaranteed</a>
7059. Quick Loans
21.01.18
00:20
loan poor credit <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans no credit check</a> loan qualifications <a href=https://installmentloans.us.com>installment loan</a>
7058. Online Homework Help
20.01.18
23:07
research essay <a href="https://researchessay.us.com">research paper</a> research essay https://researchessay.us.com - research essay
7057. Essay Writings
20.01.18
22:53
custom term paper writing service <a href="https://termpaper.us.com">term paper</a> write a term paper <a href=https://termpaper.us.com>term paper</a>
7056. Homework Research
20.01.18
18:39
essay writing services <a href="https://essaywritingservices.us.org">essay writing services</a> college papers for sale <a href=https://essaywritingservices.us.org>editing service</a>
7055. Payday Loans Online
20.01.18
16:25
installment loans no credit check <a href="https://installmentloans.us.com">bad credit installment loans guaranteed</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans online</a>
7054. Spotloan
20.01.18
12:18
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online no credit check</a> payday loans online <a href=https://paydayloansonline.us.org>spot loan</a>
7053. Bad Credit
20.01.18
12:14
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans no credit check same day</a> payday loans online <a href=https://paydayloansonline.us.org>bad credit debt consolidation loans</a>
7052. Write College Essays
20.01.18
11:48
college essay writing service <a href="https://essaywritingservices.us.org">essay writing service</a> essay writing service <a href=https://essaywritingservices.us.org>writing service</a>
7051. Online Loan
20.01.18
07:29
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">advance payday loan</a> payday advances <a href=https://paydayadvance.us.com>payday advances</a>
7050. Cash Advance
20.01.18
06:24
loans with bad credit <a href="https://loansforbadcredit.us.org">small loans for bad credit</a> small loans for bad credit <a href=https://loansforbadcredit.us.org>online loans for bad credit</a>
7049. French Homework
20.01.18
02:55
custom essay writer <a href="https://researchessay.us.com">research paper</a> research paper <a href=https://researchessay.us.com>writing a research paper</a>
7048. Jamesslamp
20.01.18
00:41
paper writing service <a href="https://bestessaywritingservice.science">homework help history</a> last minute homework help <a href=https://bestessaywritingservice.science>writing a methodology for a research paper</a> online payday loan lenders <a href="https://paydayloansnocreditcheck.webcam">online payday loans</a> payday loans no credit check <a href=https://paydayloansnocreditcheck.webcam>payday loans no credit check</a> quick loan <a href="https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket">bad credit payday loans direct lenders</a> bad credit payday loans direct lenders <a href=https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket>bad credit payday loans direct lenders</a> cash advance lenders <a href="https://cashadvanceloan.bid">cash advance loan</a> cash advance loan <a href=https://cashadvanceloan.bid>online loans no credit check instant approval</a>
7047. Andrylam
19.01.18
21:51
<a href=https://nvzmk.ru/nashi-obekty/metallokonstruktsiy-gazodobyvayushchego-predpriyatiya-kompleksnoy-podgotovki-gaza-i-gazovogo-kondens/>Металлоконструкции газодобывающего предприятия</a>
7046. Online Essay Writers
19.01.18
19:25
essay writing <a href="https://essaywriting.us.com">essay writing</a> college essay writing <a href=https://essaywriting.us.com>essay writing</a>
7045. Spotloan
19.01.18
18:04
payday uk <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> payday loans poor credit <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans</a>
7044. Loans
19.01.18
16:15
personal loan with cosigner <a href="https://paydayloan.us.org">loan policy</a> no fax payday loan <a href=https://paydayloan.us.org>faxless payday loan</a>
7043. Pay Day Loan
19.01.18
16:05
installment loans online <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> installment loans no credit check <a href=https://installmentloans.us.com>small online payday loans</a>
7042. Define Assignments
19.01.18
15:37
home work help <a href="https://homeworkhelp.us.com">college homework help</a> homework <a href=https://homeworkhelp.us.com>homework help</a>
7041. Money Loan
19.01.18
11:55
loan poor credit <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans guaranteed</a> bad credit installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans no credit check</a>
7040. Payday Express
19.01.18
09:42
cash lenders <a href="https://cashloans.us.com">cash loans</a> cash loans <a href=https://cashloans.us.com>loan cash</a>
7039. Speedycash
19.01.18
07:54
advance loan <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> loan repayment program <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash advance loan</a>
7038. Online Essay
19.01.18
05:27
homework <a href="https://homeworkhelp.us.com">homework help</a> help me with my homework <a href=https://homeworkhelp.us.com>do my homework</a>
7037. Best Payday Loan
19.01.18
04:09
payday loan <a href="https://paydayloan.us.org">payday loan</a> payday loan <a href=https://paydayloan.us.org>no fax payday loans</a>
7036. Speedy Cash
19.01.18
03:24
home equity loans <a href="https://paydayloansonline.us.org">how to get money</a> no credit check payday loans <a href=https://paydayloansonline.us.org>payday loans online</a>
7035.
19.01.18
02:10
free casino games no download no registration
us online casinos
best us casinos online
download free casino slot games
usa online slots real money
7034. Fastest Payday Loan
19.01.18
01:22
advance payday <a href="https://paydayadvance.us.com">poor credit loans guaranteed approval</a> fast cash advance <a href=https://paydayadvance.us.com>california payday loans</a>
7033. Paydayloan
18.01.18
23:41
loans online direct <a href="https://loansonline.us.com">loans company</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>online loan</a>
7032. Pay Day Loans
18.01.18
22:31
online loan <a href="https://onlineloan.us.com">online loan</a> loan service <a href=https://onlineloan.us.com>online loan application</a>
7031. Direct Lenders
18.01.18
21:06
payday loans com <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash loans online</a> payday loan in las vegas <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash loans online</a>
7030. Personal Loans
18.01.18
20:37
loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">1000 dollar loan</a> loans no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
7029. Online Loan
18.01.18
20:35
loan application <a href="https://onlineloan.us.com">online loan application</a> loan service <a href=https://onlineloan.us.com>online loan</a>
7028. Direct Lenders
18.01.18
16:51
unsecured personal loans <a href="https://personalloansonline.us.org">personal loans online</a> payday loans bc <a href=https://personalloansonline.us.org>personal loans online</a>
7027. Jamesslamp
18.01.18
14:07
speedy cash <a href="https://paydayloanslenders.stream">payday loans lenders</a> payday loans lenders <a href=https://paydayloanslenders.stream>direct lenders payday loans</a> essay writing service <a href="https://essaywriting.stream">math is fun homework help</a> essay writing <a href=https://essaywriting.stream>writing a paper</a> girl webcam <a href="https://hotwebcamgirls.science">my free web cam</a> free webcam girls <a href=https://hotwebcamgirls.science>bbw webcam</a> best payday loans <a href="https://bestpaydayloan.cricket">fast payday loan</a> best payday loan <a href=https://bestpaydayloan.cricket>best payday loan</a> research papers <a href="https://researchessay.cricket">research paper</a> research essay <a href=https://researchessay.cricket>research paper</a> girl webcam <a href="https://webcampussy.webcam">lesbian show</a> free sex cam <a href=https://webcampussy.webcam>free webcam sex chat</a> good college essays <a href="https://goodcollegeessays.science">buy essays online</a> college essay <a href=https://goodcollegeessays.science>literature review service</a> electrical engineering assignment help <a href="https://illustrationessay.bid">argument essay</a> illustration essay <a href=https://illustrationessay.bid>illustration essay</a>
7026. Loan
18.01.18
13:58
personal loans <a href="https://personalloans.us.org">america advance</a> bad credit personal loans <a href=https://personalloans.us.org>loans personal</a>
7025. Buy Essay Cheap
18.01.18
13:20
term papers <a href="https://termpaper.us.com">term papers</a> term paper help <a href=https://termpaper.us.com>term paper for sale</a>
7024. Speedy Cash
18.01.18
10:15
1000 payday loans <a href="https://installmentloans.us.com">need money today</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>bad credit installment loans</a>
7023. Best Online Loans
18.01.18
10:13
secured personal loan <a href="https://paydayloan.us.org">faxless payday loan</a> loans for manufactured homes <a href=https://paydayloan.us.org>no fax payday loan</a>
7022. Spotloan
18.01.18
08:56
no credit check loan <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>easy installment loans</a>
7021. Bad Credit
18.01.18
06:25
unsecured personal loans <a href="https://personalloansonline.us.org">short term installment loan</a> borrow cash <a href=https://personalloansonline.us.org>direct lenders for bad credit</a>
7020. Jamesslamp
18.01.18
05:00
dissertation editing services rates <a href="https://paperwriting.webcam">writing college essays for money</a> paper writing <a href=https://paperwriting.webcam>paper writing service</a> fast payday loan <a href="https://bestpaydayloan.cricket">fast payday loan</a> best payday loan <a href=https://bestpaydayloan.cricket>easy payday loan</a> best payday loan <a href="https://apaydayloan.bid">direct lenders payday loans</a> a payday loan <a href=https://apaydayloan.bid>a payday loan</a> best college essay <a href="https://bestessaywritingservice.cricket">best essay writing service</a> best essay writing service <a href=https://bestessaywritingservice.cricket>best essay writing service</a> research papers <a href="https://researchessay.cricket">get your homework done online</a> research essay <a href=https://researchessay.cricket>research paper</a> fastest payday loan <a href="https://fastestpaydayloan.stream">emergency loan no credit check</a> no credit check payday loans <a href=https://fastestpaydayloan.stream>fastest payday loan</a> free erotic chat <a href="https://freechatrooms.bid">free chat rooms</a> erotic sex chat <a href=https://freechatrooms.bid>free sex web chat</a> cash advance loan <a href="https://cashadvanceloan.science">cash advance loan</a> advance cash payday loan <a href=https://cashadvanceloan.science>cash advance loan</a>
7019. Jamesslamp
18.01.18
01:28
easy payday loans online <a href="https://easyonlinepaydayloans.science">easy payday loans online</a> fast online payday loans <a href=https://easyonlinepaydayloans.science>easy payday loans online</a> show girls <a href="https://cfnmshow.cricket">free web cam sex</a> chat sex <a href=https://cfnmshow.cricket>cfnm show</a> quick loan <a href="https://quickloans.cricket">quick loans</a> payday faxless fast cash loan <a href=https://quickloans.cricket>online loan</a> payday loans online direct lenders <a href="https://onlinepaydayloanapplication.science">online payday loan application</a> cash loan <a href=https://onlinepaydayloanapplication.science>quick cash loans</a> payday advance loans <a href="https://fastestpaydayloan.stream">fastest payday loan</a> bad credit loans direct lenders <a href=https://fastestpaydayloan.stream>fastest payday loan</a> online payday lenders <a href="https://paydayloanslenders.stream">fast cash loans with no credit check</a> payday loans direct lenders <a href=https://paydayloanslenders.stream>online payday lenders</a> argumentative essay <a href="https://schoolpapers.science">brainfuse homework help</a> argumentative essay <a href=https://schoolpapers.science>school papers</a> online payday loan instant approval <a href="https://onlinepaydayloansdirectlenders.science">online loans direct lenders</a> online payday loans direct lenders <a href=https://onlinepaydayloansdirectlenders.science>online payday loans direct lenders</a> payday loans direct lenders <a href="https://paydayloansdirectlenders.stream">payday loans direct lenders</a> easy online payday loans <a href=https://paydayloansdirectlenders.stream>online payday loans direct lenders</a> online payday loan lender <a href="https://paydayloandirectlender.webcam">payday cash advances</a> payday loan direct lender <a href=https://paydayloandirectlender.webcam>payday loan direct lender</a>
7018. Payday Loan Online
17.01.18
21:54
loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">personal loans no credit check</a> cash advance loans direct lender <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
7017. Paydayloan
17.01.18
19:23
personal loans online <a href="https://personalloansonline.us.org">personal loans online</a> personal loans online <a href=https://personalloansonline.us.org>cheap personal loans</a>
7016. Essay Writing Tip
17.01.18
18:19
woodlands homework help <a href="https://essay.us.org">essay</a> homework math help <a href=https://essay.us.org>physical science homework help</a>
7015. Direct Lenders
17.01.18
17:41
loans online <a href="https://loansonline.us.com">online personal loans</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>loans online</a>
7014. Loans Online
17.01.18
14:20
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">loans today</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans</a>
7013. Get A Loan
17.01.18
13:35
personal loans bad credit <a href="https://personalloans.us.org">personal loans for bad credit</a> personal loans <a href=https://personalloans.us.org>personal loans with bad credit</a>
7012. Janeslamp
17.01.18
12:55
paper writer <a href=https://writemyessay.us.com>write my essay</a> write essay for money <a href=https://writemyessay.us.com>write my essay for me</a>
7011. Quick Loans
17.01.18
11:10
loans online direct <a href="https://loansonline.us.com">loans online</a> loans online <a href=https://loansonline.us.com>online personal loans</a>
7010. Pay Day Loans
17.01.18
10:21
installment loans no credit <a href="https://installmentloans.us.com">payday loans nc</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans for bad credit</a>
7009. Online Loan
17.01.18
10:16
loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">payday loans no credit check same day</a> easy loans no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loan no credit check</a>
7008. Janeslamp
17.01.18
07:26
loan <a href="https://loan.us.org">direct lenders of loans</a> get a loan <a href=https://loan.us.org>cash loan</a>
7007. Direct Lender Loans
17.01.18
05:43
loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">loans with no credit check</a> easy loans no credit check <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
7006. Easy Payday Loan
17.01.18
00:59
real payday loan lenders <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">loans no credit check</a> private money lending <a href=https://loansnocreditcheck.us.com>loans no credit check</a>
7005. Direct Lender Loans
17.01.18
00:34
cash advance loan <a href="https://cashadvanceloan.us.com">advance cash</a> cash advance loan <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash advance loans</a>
7004. Loan
16.01.18
22:16
bad credit debt consolidation <a href="https://paydayadvance.us.com">fast cash advance</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>personal loan no credit</a>
7003. Money Loan
16.01.18
21:56
loan search <a href="https://personalloans.us.org">personal loans no credit</a> personal loans <a href=https://personalloans.us.org>loan online</a>
7002. Janeslamp
16.01.18
17:32
write my essay <a href=https://writemyessay.us.com>write my essay</a> write my essay <a href=https://writemyessay.us.com>write my essay</a>
7001. Bad Credit
16.01.18
16:44
credit loans reviews <a href="https://personalloansonline.us.org">online personal loans</a> loan up <a href=https://personalloansonline.us.org>best personal loans</a>
7000. Easy Payday Loan
16.01.18
09:57
home loans <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> advance payday <a href=https://paydayadvance.us.com>fast cash advance</a>
6999. Buy College Essay
16.01.18
09:41
essay <a href="https://essay.us.org">essay</a> essay <a href=https://essay.us.org>help in essay writing</a>
6998. Janeslamp
16.01.18
07:05
essay writing <a href=https://essayonline.us.com>as example</a> write my essay online <a href=https://essayonline.us.com>write essay</a>
6997. Jamesslamp
16.01.18
05:32
college essays <a href="https://collegeessayprompts.trade">my homework help</a> college essay prompts <a href=https://collegeessayprompts.trade>essay writing service</a> direct online lenders <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">payday loans online direct lenders</a> online loans direct lenders <a href=https://onlineloansdirectlenders.stream>direct payday lenders online</a> bad credit payday loans direct lenders <a href="https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket">bad credit payday loans direct lenders</a> bad credit payday loans direct lenders <a href=https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket>online payday loan</a> best payday loans <a href="https://guaranteedpaydayloans.webcam">payday loans lenders</a> easy payday loans <a href=https://guaranteedpaydayloans.webcam>guaranteed payday loans</a> do my homework online <a href="https://commonapplicationessayprompts.science">common application essay prompts</a> common application essay prompts <a href=https://commonapplicationessayprompts.science>buy essay australia</a> free adult web cam <a href="https://adultcamsites.trade">adult cam</a> online porn chat <a href=https://adultcamsites.trade>adult cam sites</a> internet payday loans <a href="https://easyonlinepaydayloans.bid">easy online payday loans</a> no credit loans guaranteed approval <a href=https://easyonlinepaydayloans.bid>easy payday loans online</a>
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1704