Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« септември 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Връзка с мен

Публикации 22:47
« Обратно
Вземи в gLOG
Психосоматични фактори при кожни заболявания
Кожата, която включва косата и ноктите, е един от най-големите и най-забележителните органи в тялото. Тя е водоустойчива, миеща се, еластична, самовъзстановяваща се и осезателна. Предпазва ни от загуба на вода и поемане на вода, като същевременно ни позволява да дишаме; защитава ни от инфекции и досег с чужди вещества и регулира телесната ни температура.
През кожата ние опознаваме света и той ни опознава чрез нея. Кожата пламва от гняв или срам, изчервява се от любов или смущение, пребледнява от шок, настръхва от студ и очакване или се поти от усилие или страх. Всяка емоция поражда реакция в кожата, която може да бъде измерена електрически. Както пише Джозеф В. Клаудер, “Душата влияе на кожата по-силно от всеки друг орган...Кожата е орган, който по значението си в изразяването на емоциите е сравним само с очите”.
Кожата отразява с какво се храним, колко продължително спим и дали приемаме алкохол.
Кожата е най-външното проявление на нашето най-съкровено същество: чрез нея ние общуваме и си взаимодействаме с другите. Тя представлява границата между нас и света, средище на вътрешното и външното. Ето защо кожните заболявания често са свързани с проблеми в общуването, особено ако то застрашава по някакъв начин нашите граници.
Докосването преминава през тези ограничения, пресичайки нашите граници като стига до чувствата ни. Докосването е най-основната форма за общуване, предаване на любов, нежност, лечение, сигурност, увереност, безопасност и страст. Бебето може да умре, ако не го докосват достатъчно, а лишени от човешки контакт, възрастните могат да развият сериозни ментални заболявания и травми.
Докосването е естествена част от близостта, но физическият контакт невинаги е приятен; той може да породи страх да не ни наранят или чувство за уязвимост и незащитеност. Страхът от докосване показва по-дълбокия страх от себеразкриване, може би вследствие на предишно докосване, което е било насилствено. Възможно е човекът да се чувства омърсен или грозен, да изпитва срам или вина.
Лицето е тази част от нас, която първа се среща със света и по която най-често ни преценяват. Ние прекарваме страшно много време и даваме много пари в опит да подобрим лицето си, за да го социално приемливо осигурявайки си маска, зад която да скрием чувствата си.Лицата могат да бъдат открити или затворени, отпуснати или напрегнати, доверчиви или подозрителни, щастливи или тъжни – лицето показва всичко, което става под повърхността. Колкото повече се чумерим, толкова повече мускулите ще придобият този намръщен вид; колкото повече се усмихваме, толкова повече лицето ни ще изглежда непринудено.
Противоречивите чувства, самоувереността, ненавистта към себе си, необузданите страсти, стаените чувства или болката – всички те се изписват върху лицето под формата на петна, обриви или други кожни възпаления. Много сухата кожа показва стаени емоции, въздържане от общуването и чувствата. Мазната кожа разкрива излишък от емоции – често страстни или твърде гневни – които не намират отдушник. Всяко петно по лицето е вътрешна болка, избила навън.

Акне

Акнето обикновено се появява през юношеството и ранната младост и представлява изригване на всички противоречиви и потиснати чувства, заключени вътре в нас. На този етап от живота е много трудно да имаме добро самочувствие. Всичките ни постъпки изглеждат глупави или погрешни; нямаме самочувствие и често не можем да се понасяме. Животът ни се струва несправедлив и като че ли се заяжда с нас – а всъщност болката идва от нашия вътрешен конфликт.
Объркването, което характеризира преминаването от детството в зрелостта, е огромно. Това е период, когато колебливо откриваме кои сме като личности, разтърсвани от мощни сексуални пориви без отдушник. Фантазиите изобилстват, всяко чуждо докосване може да подтикне хормоните да “полудеят” от желание. Акнето отразява дълбочината на бушуващите в тялото емоции – копнежът за изява се проявява в обривите. Това е вътрешен вик да престанем да се критикуваме, молба да се приемем и да открием вътрешната си красота.

Акне розацея

Засягащо най-често жените на средна възраст, това заболяване води до зачервяване на бузите и носа вследствие на разширени кръвоносни съдове, последвано от избиване на пъпки. Обикновено се свързва с неправилно хранене или тютюнопушене, алкохол, цироза на черния дроб, то показва още потиснат гняв или негодувание – проблеми, свързани с енергията на черния дроб. Тъй като розацеята засяга лицето, тя подсказва чувство за отхвърленост и липса на утвърждаване от страна на околните, пораждащо горчивина и неудовлетворение.

Гъбички на краката

Сърбежът, напукването и зачервяването на кожата между пръстите на краката се причинява от често срещана гъбична инфекция, която лесно плъзва в общи помещения като съблекални и плувни басейни. Пръстите на краката представляват нашето вглъбяване в подробностите и по-специално в посоката, в която отиваме и всичко предстоящо. Дали не трябва да се заемем с някакви досадни детайли? Дали нещо не ни дразни, ядосва или ни влиза “под кожата”? Какво ни кара “ да се пукаме по ръбовете”? Вървим ли в желаната от нас посока?

Циреи

Циреите се причиняват от инфекция на космения фоликул, когато съпротивителните сили на организма са слаби и бактериите се размножават. Той подсказва за изригване на гневни и възпалени емоции или нечисти мисли, насочени към партньор, родител или нас самите. Възможно е тези чувства да са ферментирали или трупали енергия доста време преди избиването на цирея. Емоциите буквално кипват, образувайки гноен връх, който иска да се разпука. Циреите по лицето обикновено показват, че сме ядосани за нещо, което не искаме да приемем или да разрешим; ако са на гърба, вероятно става въпрос за проблем, от който се опитваме да се скрием.

Натъртване

Когато се ударим някъде и се натъртим, това означава, че вървим в погрешна посока или вършим нещо нередно. Символично се удряме в тухлена стена. Дали не се опитваме да постигнем невъзможното и не гледаме какво се задава насреща ни? Дали не гледаме твърде далеч напред, вместо да обръщаме внимание на непосредствените подробности? Дали не се сблъскваме постоянно с едни и същи проблеми вътре в нас? Натъртеното място е болезнено и изисква нежност и внимание. Понякога мястото се възпалява. Изразяваме ли гнева си или го държите заключен в нас? Дали някой не ни нанася емоционални удари? Честите контузии могат да показват, че се чувстваме убити от живота; те отразяват позицията на жертвата, според която трябва да понасяме мълчаливо каквото ни дойде на главата. Дали не трябва да поемем отговорност за положението си и да не позволяваме повече да ни удрят?

Изгаряне

Проблемите тук се асоциират с нашата връзка със света. Това подсказва, че “си играем с огъня” и трябва да внимаваме повече, особено в областите на емоционална опасност, тъй като изгарянето означава загуба на защитната ни покривка. Малките изгаряния ни напомнят да следим детайлите, да спазваме границите, да не посягаме твърде бързо, без преди това да проверим какво има там. По-големите изгаряния показват, че вътре в нас пламтят някакви много разгорещени емоции – гняв, неудовлетворение или болка. Изгарянията предизвикват силна чувствителност и често прекъсват физическите контакти с околните. Дали не се нуждаем да останем насаме със себе си, да се вгледаме навътре? Дали не ни трябва време да излекуваме не само повърхностната рана, но и раната вътре в нас?

Мазоли и загрубяла кожа

Местата със загрубяла и вроговена кожа показват, че мисловните модели – като страх или предразсъдъци – са станали закостенели, фиксирани или блокирани. Мазолът е нещо кораво и безчувствено. Натрупването на кожа умъртвява способността ни да чувстваме и приемаме външно влияние. То е като защитна стена, която не позволява никакво доверяване или открито общуване с другите. Ако мазолът е на краката, значи почвата, на която стоим, е станала непоклатима и установена; като не позволява промяна или движение, или отпускане в потока. Вместо това има съпротива и вътрешна закостенялост.

Порязване

Порязването е като ментална рана, психическо нараняване от нещо извън нас (поразяването се причинява от външен предмет, а не от вътрешно изриване) или понеже сме посегнали и сме стигнали прекалено далеч. Порязването засяга способността да се защитаваме и отслабва границите ни. Дали нещо или някой не е нарушил личното ни пространство? Малките порязвания могат просто да ни подсещат да се вглеждаме в детайлите, да следим как ни влияе психически и емоционално заобикалящата среда. Големите порязвания показват, че вероятно се чувстваме прерязани от някого и това ни внушава нещо, накълцани или отрязани от някого и това ни внушава усещане за незащитеност и уязвимост. Няма къде да се скрием; границите ни са изложени на показ.

Дерматит

Дерматитът е понятие, което обхваща широк спектър от кожни възпаления, причинявани от стрес, инфекции или алергии. Раздразнението показва, че нещо ни тревожи, предизвиквайки повърхностна реакция. Кожните проблеми са начин да задържим света на разстояние. Дали някой или нещо не ви дразни или ни влиза под кожата? Или се чувстваме прекалено изложени, уязвими и чувствителни?
Екземата сочи за силна чувствителност към заобикалящите ни условия и емоции. Тя ограничава физическия контакт, създавайки сякаш сфера, която ни предпазва от чуждо докосване. Има ли области на контакт и общуване, които ни дразнят? Страх от интимност? Заключваме ли се в себе си от страх да излезем от черупката си? Изолираме ли се, когато всъщност копнеем за човешка близост? Дали не сме прекалено чувствителни към някого или нещо?
Още през 1916 г. Джелифе и Ейвънс описват случай на псориазис, твърдейки, че психологическите фактори, т.е. ексхибиционистките тенденции, имат в тази ситуация първостепенно етиологическо значение. Известно е, че при екзема и невродермит садомазохистичните и ексхибиционистките тенденции корелират с кожните симптоми. В няколко случая е наблюдаван следният динамичен модел: демонстрацията на тялото, което иска да получи внимание, любов и одобрение, с други думи ексхибиционизмът, се използва като оръдие за съперничество и предизвиква чувство за вина – така кожата се използва като средство за ексхибиционизма и става обект на заболяване. Ф. Дойч и Р. Надел също са описали нарцистични и ексхибиционистки личностни черти.
При тези заболявания голямо етиологично значение има разчесването. Психоаналитичните изследвания показват, че важен фактор в разчесването са агресивните импулси, които вследствие на чувството за вина се отклоняват от своята първоначална цел и се обръщат срещу самия човек. Показателен е следният случай, изследван от Шпигел в Чигагския институт по психоанализа.
22-годишна болна с бял цвят на кожата, неомъжена девойка била изпратена за лечение на повтарящи се пристъпи на силен невродермит. Обривите, които се появявали предимно на горните и долните крайници и на лицето, имали екземен характер и представлявали отделни червени участъци със сърбеж. Болната яростно ги разчесвала, особено по време на сън, докато започвала да тече кръв, което я обезобразявало. Тя се консултирала с много дерматолози и обикновено й казвали, че не могат да й помогнат, защото състоянието й е предизвикано от емоционални фактори – извод, който тя сама направила на базата на редовното четене на психологическа литература.
Кожните обриви се появявали и изчезвали през целия живот на болната. За пръв път екземата се появила у нея една седмица след раждането й. Майка й по време на бременността била силно разстроена от случайната смърт на седемгодишния си син, а след това от последвалия развод с мъжа й. Детството на болната преминало в домовете на различни роднини, където тя винаги се чувствала незащитена заради плахостта на майка си и своя статут, който на практика се свеждал до домашна прислужница. В училище болната била стеснителна и социално дезадаптирана, но проявявала добри качества в учението. Тя страдала силно от усещането, че не е като другите и че е ненужна заради екземата, липсата на баща и нормален семеен живот. Но по време на учението в университета с физическото съзряване тя се активизирала и получила социално признание. След университета тя си намерила добра работа и завързала връзки с различни мъже. Всички тези отношения прекъсвали и разривите в отношенията се съпровождали с тежки пристъпи на екземата. В периода, когато тази повтаряща се картина започнала за заплашва възможностите й да работи и да има нормални междуличностни отношения, тя решила да се обърне към лекар.
Започнал курс по психоанализа и болната веднага получила мазохистична невроза. Едновременно с обострянето на кожните обриви болната постоянно очаквала да бъде отхвърлена от терапевта, изпитвала също и чувство на вина заради агресията и еротичните желания. Тези чувства се смесвали при нея в отношенията с мъжете, които се характеризирали с доста бързо удовлетворение на сексуалните импулси и били съпровождани с депресия, чувство на вина и агресия, когато научавала, че мъжът няма намерение да се жени за нея. Именно в този момент кожните обриви винаги достигали до максимума си. По време на психоанализата станало ясно, че болната възприема терапевта (и някои други мъже) като отдавна изгубения си баща. Върху тези заместващи бащата фигури болната насочвала своите зависими орални въжделения и желания за топлина, уют... След фрустрацията на тези желания при нея се появявала агресия и чувство на вина. Тези чувства частично се регулирали с проекцията на отговорността по формулата “всички мъже са свине”, а също и с кожен израз на афекта. Своите агресивни чувства тя изразявала с разчесване и полученото в резултат уродство изобразявало срам, унижение, неприемане. В този момент, чувствайки се съвършено недостойна за любов, болната се опитвала да се свърже в телесни отношения с майка си и след неуспешно завършване на опита влизала в депресия. Близо до самия край на цикъла се появявала маскулинна форма на протест, болната започнала да отделя повече внимание на работата си, странейки от тесни връзки с жени и мъже, афектът при нея започвал да се омекотява и състоянието на кожата се подобрявало.
За три години терапия болната постепенно осъзнала своя повтарящ се модел и в края на краищата могла да изгради немазохистични отношения с мъжа, за който след това се омъжила. В резултат на намаляването на агресията и чувството на вина тя могла да си позволи да изпита удовлетворение от тези отношения. Кожните обриви изчезнали и повече не се появили.
Лющещата се и белещата се кожа показва, че нашите граници са тънки и нестабилни, лесно поддават, вследствие на което ние лесно се влияем от другите и нямаме почти никакво чувство за идентичност. Състоянието може да означава още, че сме като змия, която си сменя кожата,отървавайки се от старите си навици, за да даде път на новите, но не можем или се страхуваме да се разделим с тях. Трябва да излющим старите пластове на мислене.
Обривът разкрива, че действаме твърде прибързано или че нещо ни притеснява сериозно. Дали не поемаме повече рискове, отколкото би трябвало? Дали не правим прибързани заключения, преди да сме изслушали цялата история? Или някой ни кара да се чувстваме разпалени и много нервирани? Дали не сме направили нещо, от което се срамуваме и сега се чувстваме виновни? Или пък сме алергични към някого или нещо?
Сърбежът е дращене по повърхността – значи нещо отвътре се опитва да привлече вниманието ни, понеже иска да излезе навън или нещо отвън се опитва да ни раздразни и да се вмъкне под кожата ни. Сърбежът ни подлудява от неудовлетворение. Какво се опитва да излезе навън? Дали не трябва да огласим нещо? Или някой ни дразни до лудост? Самото чесане е опит да се отстрани досадната причина. Дали не се опитваме да се отървем от нещо или някого? Чесането може да показва и потисната агресия. Дали не ни се иска да ударим някого?

Меланома

Ракът на кожата се среща все по-често, тъй като дупките в озоновия слой водят до прекомерно излагане на вредните слънчеви лъчи. Това заболяване е пряко свързано с околната среда, особено в страни като Австралия. Все пак меланомата често засяга хора, които изобщо не са се излагали на вредните слънчеви лъчи, така че психоемоционалният компонент е много силен.
Меланомата подсказва, че нашите граници са били нарушени. Сигурно сме били подложени на силен стрес, емоционално напрежение или вътрешен конфликт, вследствие на което сме се почувствали незащитени и уязвими? Възможно е да изпитваме неприязън към себе си или да не се грижим за себе си; да се подчиняваме на чуждите желания и да пренебрегваме собствените си нужди; или да се разкъсваме в някакъв дълбоко вкоренен конфликт относно физическия контакт и докосването.

Потене

Потните жлези са част от системата за контрол на телесната температура, така че когато навън стане топло, ние охлаждаме тялото с вода. Прекомерното потене обикновено се наблюдава, когато емоциите ни са твърде разгорещени и ние се нуждаем от отдушник – отвътре кипим от сконфузване, срам, гняв или страст. Студената пот се свързва със страха, най-вече с дълбокия страх от общуването или конфронтацията и с чувството за несигурност и незащитеност. Потенето се дължи и на прекалена нервност или срамежливост, което изисква да се отпуснем вътре в себе си.


Кокоши трън и брадавици

И двете се причиняват от вирус, като кокошите тръни излизат на краката, докато брадавиците могат да се появяват навсякъде. Има две основни връзки с тялото и ума. Едната е чувството за нарушаване на личната неприкосновеност, което предизвиква силна реакция. Когато вирусът ни завладее, нещо прониква през външния защитен слой и това поражда усещане за отвращение и погнуса – ние се чувстваме уязвими и безсилни, сякаш сме жертва на тази чужда енергия. Какво ни яде? Какво е проникнало през границите ни и сега се разполага в нас като у дома си? Кокошите тръни се вкопават в краката и причиняват немалко болка.Те могат да ни пречат да стъпим здраво на земята. Има ли някаква ситуация, която ни измъчва, но не правим нищо по въпроса? Трябва ли да сме по-твърди и ясни в отстояването на собствените си нужди?
Другият аспект е ненавистта към себе си или отхвърлянето на определени части – може да сме настроени толкова негативно към дадена част от нас, че тя да не превърне в отделно, грозно нещо. Брадавиците могат да се дължат на убеждението, че не сме привлекателни и не заслужаваме да бъдем обичани. Много често засегнатата част от тялото символизира силни чувства на срам или вина, които ни се иска да скрием или замаскираме. Необходимо е да ги обсипем с любов – да ги признаем за неразделна част от цялото ни същество.
Ефективната терапия на подобни кожни заболявания изисква съгласувано психологично и медицинско лечение. При това психотерапията трябва да въздейства върху лежащите в основата на това състояние емоционални фактори.


Използвана литература:

Деби Шапиро, С. 2006, „Вашето тяло говори”, Аратрон
05 Февруари 10, 22:47    Коментари (7666)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
7666. ctaletqsub
19.09.18
17:10
<a href="http://canadian-pharmasale.com">order generic cialis online no prescription</a> buy cialis online canada pharmacy http://canadian-pharmasale.com
7665. otaletpmsp
19.09.18
13:01
<a href="http://unishade.com">order cialis europe</a> cheapest cialis online http://unishade.com
7664. ltaletnhnh
19.09.18
10:59
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">viagra prices</a> discount viagra online http://canadian-pharmaonline.com
7663. btalethdvh
19.09.18
06:32
<a href="http://valladium.com">mail order cialis from canada</a> mail order cialis http://valladium.com
7662. ctaletgggo
19.09.18
02:49
<a href="http://unishade.com">generic cialis from canada</a> best generic cialis online http://unishade.com
7661. ctaletqjgv
18.09.18
23:40
<a href="http://vico4me.com">canadian viagra online</a> order viagra 100mg http://vico4me.com
7660. wtaletdefg
18.09.18
18:19
<a href="http://motechautomotive.com">cialis 5 mg</a> cheap cialis prices uk http://motechautomotive.com
7659. ttaletrpam
18.09.18
17:12
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">cialis coupon</a> how to order cialis from canada http://usedrestaurantequipmentaz.com
7658. qtaletmfgu
18.09.18
08:54
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">generic viagra paypal</a> buy generic viagra cheap http://buyviagraonl1ne.us
7657. mtalethvcv
18.09.18
07:45
<a href="http://rabbitinahat.com">cialis originale online</a> canadian cialis generic http://rabbitinahat.com
7656. otaletgibq
18.09.18
06:42
<a href="http://missreplicawatches.com">cheapest cialis online</a> cialis cheap online pharmacy http://missreplicawatches.com
7655. mtaletqemw
17.09.18
21:36
<a href="http://h-m-j.com">buy generic viagra cheap</a> order viagra now http://h-m-j.com
7654. mtaletuyny
17.09.18
20:00
<a href="http://unishade.com">cheap cialis prices uk</a> canadian cialis generic http://unishade.com
7653. ktaletgrez
17.09.18
11:17
<a href="http://buycialisonl1ne.us">cialis cheap online pharmacy</a> canadian pharmacy cialis generic http://buycialisonl1ne.us
7652. ptaletkqtk
17.09.18
11:04
<a href="http://istanbulexpressonline.com">buy viagra internet</a> generic viagra 50mg http://istanbulexpressonline.com
7651. dtaletzvfz
17.09.18
02:57
<a href="http://missreplicawatches.com">buy cialis online with paypal</a> cheap cialis tablets http://missreplicawatches.com
7650. qtaletxywi
17.09.18
02:25
<a href="http://h-m-j.com">where can you buy viagra</a> viagra 100mg http://h-m-j.com
7649. ztaletuklq
16.09.18
17:51
<a href="http://timsbmw.com">buy discount levitra</a> levitra vs viagra vs cialis http://timsbmw.com
7648. jtaletrgsu
16.09.18
17:10
<a href="http://vico4me.com">discount viagra pills</a> order viagra online overnight http://vico4me.com
7647. otaletgoby
16.09.18
09:13
<a href="http://timsbmw.com">levitra dosage generic</a> levitra dosage 40 mg http://timsbmw.com
7646. vtaletcbmr
16.09.18
08:05
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">order cialis online cheap</a> buy cialis now http://usedrestaurantequipmentaz.com
7645. jtaletztfb
16.09.18
04:36
<a href="http://istanbulexpressonline.com">online order for viagra</a> generic viagra without prescription http://istanbulexpressonline.com
7644. qtaletukos
16.09.18
01:41
<a href="http://motechautomotive.com">buy cialis in canada</a> cheap cialis soft http://motechautomotive.com
7643. btaletbvhk
16.09.18
00:16
<a href="http://timsbmw.com">generic levitra</a> levitra super force http://timsbmw.com
7642. gtaletqyad
15.09.18
18:51
<a href="http://vico4me.com">order viagra online usa</a> discount viagra http://vico4me.com
7641. italetsvtv
15.09.18
15:03
<a href="http://buycialisonl1ne.us">cialis by mail order</a> non prescription cialis online pharmacy http://buycialisonl1ne.us
7640. italetlmkb
15.09.18
14:56
<a href="http://buycialisonl1ne.us">buy cialis online canada pharmacy</a> buy real cialis http://buycialisonl1ne.us
7639. otaletbluq
15.09.18
10:49
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">order viagra softtabs</a> generic viagra usa http://canadian-pharmaonline.com
7638. htaletjjvz
15.09.18
05:19
<a href="http://buycialisonlineglka.com">generic cialis canada</a> cialis canada order http://buycialisonlineglka.com
7637. rtaletytls
15.09.18
04:19
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">cheap brand cialis online</a> cheap cialis http://usedrestaurantequipmentaz.com
7636. staletiidl
14.09.18
23:34
<a href="http://h-m-j.com">cheap viagra canada</a> buy viagra internet http://h-m-j.com
7635. ltaletqqqe
14.09.18
19:04
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">how to order cialis from canada</a> buy cialis no prescription http://usedrestaurantequipmentaz.com
7634. utaletnmdj
14.09.18
15:46
<a href="http://gigawatt6.com">buy cialis canadian pharmacy</a> generic cialis canada online pharmacy http://gigawatt6.com
7633. jtaletussn
14.09.18
14:03
<a href="http://top-monterey-salinas-dentists.com">levitra or viagra which is best</a> free levitra http://top-monterey-salinas-dentists.com
7632. utaletebei
14.09.18
10:57
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">generic cialis 60 mg</a> order cialis usa http://usedrestaurantequipmentaz.com
7631. htaletdnqv
14.09.18
03:27
<a href="http://valladium.com">order cialis with paypal</a> order cialis online safe http://valladium.com
7630. italetkend
13.09.18
23:52
<a href="http://motechautomotive.com">buy real cialis online</a> order cheap cialis http://motechautomotive.com
7629. rtaletdiyi
13.09.18
23:26
<a href="http://viciolatino.com">viagra online</a> viagra pill http://viciolatino.com
7628. ftaletevdd
13.09.18
18:22
<a href="http://buycialisonlineglka.com">can you order cialis online for canada</a> buy cialis no prescription http://buycialisonlineglka.com
7627. ataletzymv
13.09.18
16:58
<a href="http://top-monterey-salinas-dentists.com">cost of levitra</a> viagra vs levitra dosage http://top-monterey-salinas-dentists.com
7626. btaletvddq
13.09.18
10:34
<a href="http://unishade.com">cialis by mail order</a> cheap cialis 20 mg http://unishade.com
7625. ctaletwjxm
13.09.18
09:41
<a href="http://missreplicawatches.com">order cialis no prescription canada</a> order cialis online with mastercard http://missreplicawatches.com
7624. xtaletdhwi
13.09.18
00:09
<a href="http://rabbitinahat.com">generic cialis from canada</a> buy cialis in usa http://rabbitinahat.com
7623. ctaletzdrm
12.09.18
23:56
<a href="http://rabbitinahat.com">how to order cialis online safely</a> cialis online http://rabbitinahat.com
7622. btaletpwjm
12.09.18
17:02
<a href="http://canadian-pharmasale.com">generic cialis from india</a> mail order viagra cialis http://canadian-pharmasale.com
7621. wtaletzuif
12.09.18
16:36
<a href="http://canadian-pharmasale.com">cialis price</a> buy cialis cheap http://canadian-pharmasale.com
7620. etaletoxsn
12.09.18
14:30
<a href="http://h-m-j.com">generic viagra online usa</a> order viagra australia http://h-m-j.com
7619. etaletckda
12.09.18
09:53
<a href="http://motechautomotive.com">cialis 20mg price</a> canadian cialis generic http://motechautomotive.com
7618. btaletxjqi
12.09.18
09:12
<a href="http://baymontelreno.com">cialis online paypal</a> generic cialis canada http://baymontelreno.com
7617. italetqwww
12.09.18
00:49
<a href="http://valladium.com">brand cialis online</a> cheap viagra cialis uk http://valladium.com
7616. ltaletarsc
11.09.18
23:36
<a href="http://buycialisonlineglka.com">cialis online prescription</a> canadian pharmacy online cialis http://buycialisonlineglka.com
7615. ntaletllgz
11.09.18
11:48
<a href="http://baymontelreno.com">cialis tablet sizes</a> www.cialis http://baymontelreno.com
7614. htaletqbam
11.09.18
08:39
<a href="http://istanbulexpressonline.com">nitroglycerin viagra</a> viagra half dose http://istanbulexpressonline.com
7613. staletqjou
11.09.18
06:10
[url=http://rabbitinahat.com]which is cheaper viagra cialis or levitra[/url] buy cialis tadalafil http://rabbitinahat.com
7612. TyroneNet
06.09.18
14:04
<a href="http://buylevitraa.com/#">vardenafil hydrochloride</a> levitra 10 mg prezzo <a href="http://buylevitraa.com/#">buylevitraa.com</a>
levitra vs viagra cost [url=http://buylevitraa.com/#]http://buylevitraa.com/[/url]
levitra http://buylevitraa.com/
levitra vs viagra ingredients [url=http://buylevitraa.com/#]levitra 10 mg kopen[/url] generic levitra 100mglevitra 20 mg costvardenafil hclgeneric levitra 20mgvardenafil genericlevitra 10 mg kopenlevitra 20 mg genericlevitra couponlevitra vs viagra comparisonlevitra camlevitra vs viagra vs cialislevitra 20 mg directionsprices for levitra 20 mglevitra generic namelevitra 20 mglevitra prices in usa pharmacylevitra 20 mg dosage
http://pamp.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://buylevitraa.com/
7611. TyroneNet
06.09.18
10:44
<a href="http://buylevitraa.com/#">levitra 20mg</a> vardenafil hcl 20mg <a href="http://buylevitraa.com/#">buylevitraa.com</a>
levitra vs viagra ingredients [url=http://buylevitraa.com/#]http://buylevitraa.com/[/url]
generic levitra 2018 http://buylevitraa.com/
buy levitation discs [url=http://buylevitraa.com/#]levitra 20 mg generic[/url] levitra vs viagra effectivenesslevitra vs viagra costlevitra camvardenafil hcl 20mg tabbuy leviton instedlevitra couponlevitra rezeptfrei deutschlandlevitra 20 mg for salegeneric levitra 20mglevitra vs viagralevitra prices in mexico
http://sonsofitalymilwaukee.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://buylevitraa.com/
7610. Rogerjex
05.09.18
07:57
<a href="http://chrisisri.7m.pl/posts/397-blek-sheila-vse-knigi-skachat.html#">Блэк шейла все книги скачать</a> скачать бланк бухгалтерская финансовая отчетность [url=http://dioprobmatt.7m.pl/news/307-demons-mp3-skachat.html#]Demons mp3 скачать[/url]
<a href="http://vodistli.7m.pl/articles/188-kachat-emergency-4-cherez-torrent-s-modami.html#">Качать emergency 4 через торрент с модами</a> скачать программу zune nokia lumia 510 [url=http://cataza.7m.pl/news/157-zvuk-ekg-skachat.html#]Звук экг скачать[/url]
http://prozbura.7m.pl/news/500-skachat-magiku-besplatno-na-kompyuter.html
а
7609. Rogerjex
05.09.18
05:55
<a href="http://ardima.7m.pl/news/667-igra-snake-na-kompyuter-skachat.html#">Игра snake на компьютер скачать</a> скачать художня культура 10 клас климова pdf [url=http://rerigo.7m.pl/news/68-obrazec-dogovora-kreditnogo-skachat.html#]Образец договора кредитного скачать[/url]
<a href="http://thigesu.7m.pl/posts/167-skachat-simuljator-strategii.html#">Скачать симулятор стратегий</a> книги марины корпан оксисайз скачать бесплатно [url=http://middgive.7m.pl/news/93-serzh-tankjan-skachat-besplatno-mp3.html#]Серж танкян скачать бесплатно mp3[/url]
http://agviter.7m.pl/news/197-detskaja-smekta-instrukcija-po-primeneniyu.html
а
7608. TyroneNet
03.09.18
16:47
<a href="http://babecolate.com/#">buy cialis online us pharmacy</a> cialis 20 mg tablet <a href="http://babecolate.com/#">babecolate.com</a>
where to buy cialis online [url=http://babecolate.com/#]http://babecolate.com/[/url]
cialis 20 mg cvs http://babecolate.com/
cialis in actioncheap uk cialis softblood pressure approved cialisdoes cialis work for multiple occasionscomprar cialis navarrinteractions for cialistadafil cialiscialis usual dosagecialis placebogeneric cialis online in usatwo bathtubs cialiscialis efficacitcialis vs viagra salescompare dosage of cialis to viagracan take cialis 10 mg every dayviagra cialis bestellencialis get viagracialis viagra levitra which is the bestinformation on cialis for erectile disfuntioncialis lilly tadalafi
7607. TyroneNet
03.09.18
15:07
<a href="http://cialissv.com/#">buy cialis with no prescription</a> generico de cialis <a href="http://cialissv.com/#">cialissv.com</a>
cialis 5mg daily [url=http://cialissv.com/#]http://cialissv.com/[/url]
female cialis lowest price http://cialissv.com/
uk cialiscialis from indiacialis bestellen zonder recept in nederlandsubaction showcomments cialis optional onlinecan cialis be taken with vasoteccut cialis in halfherbal cialis ukgevaren van cialiscialis dose 30mgcialis generika rezeptfrei bestellen
7606. TyroneNet
02.09.18
06:40
<a href="http://cialisky.com/#">buy cialis usa</a> tadalafil 10 mg tablets <a href="http://cialisky.com/#">cialisky.com</a>
tadalafil 5mg tab [url=http://cialisky.com/#]http://cialisky.com/[/url]
tadalafil generic india http://cialisky.com/
cialis pharmacy directsample free cialisdostinex cialis combou 19835 cialisverschil levitra en cialisdanger of cialisalternative al cialis e viagracialis 8 cprseo talk com cheap xanax cialiscialis kaufen bankberweisunggenerieke cialis kopenfungsi cialis dan viagratabagie sp cialis soft e montr al
7605. Coreynow
31.08.18
13:02
<a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadianpharmacytousa.com</a> canadian pharmaceuticals stocks
are canadian online pharmacies safe [url=http://canadianpharmacytousa.com/#]http://canadianpharmacytousa.com/[/url]
canadian pharmacy http://canadianpharmacytousa.com/#low-cost-viagra-20mg
buy vistagra usacanada medication costrx from canadacanadian pharmacies that ship to usorder canadian prescriptions onlinetrust pharmacy canada reviewscanadian viagracanada drugscanadian discount pharmacies in canadacanadian pharmaceuticals
7604. Coreynow
31.08.18
11:05
<a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadianpharmacytousa.com</a> trusted pharmacy canada
drugstore online canada [url=http://canadianpharmacytousa.com/#]http://canadianpharmacytousa.com/[/url]
canada drugs http://canadianpharmacytousa.com/#generic-for-viagra
online pharmacies of canadapharmacy canada reviewsdrugs for sale deep webrx from canadareputable canadian prescriptions onlinecanadian pharmacies that are legitcanada medication pricesbuy viagra 25mgnorth west pharmacy canadagood canadian online pharmacies
7603. Coreynow
29.08.18
07:43
<a href="http://canadianpharmacyonli.com/#">canadianpharmacyonli.com</a> most reliable canadian pharmacies
pharmacy [url=http://canadianpharmacyonli.com/#]http://canadianpharmacyonli.com/[/url]
prescription drugs without prior prescription http://canadianpharmacyonli.com/#tadalafil-20-mg
prescription drugs without prior prescriptiononline pharmacydrugs for sale usathe best canadian online pharmaciescanada medications buypharmacy canadadrugs for sale in canadacanadian pharmacies without an rxcanadian viagracanadian pharcharmy onlinecanada online pharmacies medicationnorthwest pharmacies in canadabuy viagrow procanadian pharmaceuticals onlinepharmacy timescandida viagracanada medication costdrugs for sale in uktrust pharmacy canadian
7602. TyroneNet
28.08.18
11:24
<a href="http://cialissv.com/#">cialissv.com</a> tadalafil 5mg
cialis 5mg pricing [url=http://cialissv.com/#]http://cialissv.com/[/url]
cialis generic name http://cialissv.com/
7601. TyroneNet
27.08.18
02:23
<a href="http://cialisees.com/#">cialis 20 mg</a> cialis cena apoteka <a href="http://cialisees.com/#">cialisees.com</a>
cialis 5 mg daily [url=http://cialisees.com/#]http://cialisees.com/[/url]
buy cialis online us pharmacy http://cialisees.com/
cialis adderal interactioncialis soft no prescription neededglaucoma cialiscialis and hair losscialis kopen in spanjecialis free trialscialis injury attorney ohiotaking 2 cialiscomparar viagra levitra e cialisads for cialiscomparatif prix cialis viagra
7600. TyroneNet
26.08.18
23:42
<a href="http://withoutadoctorsprescriptions.com/tadalafil-without-a-doctors-prescription.html#">tadalafil 5mg troche</a> cialis dosage <a href="http://withoutadoctorsprescriptions.com/tadalafil-without-a-doctors-prescription.html#">withoutadoctorsprescriptions.com/tadalafil-without-a-doctors-prescription.html</a>
cialis 20 mg directions [url=http://withoutadoctorsprescriptions.com/tadalafil-without-a-doctors-prescription.html#]http://withoutadoctorsprescriptions.com/tadalafil-without-a-doctors-prescription.html[/url]
cialis 5mg tablets http://withoutadoctorsprescriptions.com/tadalafil-without-a-doctors-prescription.html
disolving cialiscialis and insomniacialis generika rezeptfrei erfahrungencialis pills price eachcialis severe headachecialis bloedverdunnerscialis kaufen ohne rezept forumordering cialis onlinehow often cialiscialis en geluletaking 2 cialiscialis soft zelcialis bowel movementsprijs cialis 5 mgq online cialiscombinare cialis e viagraapproved cialis soft fdacialis 5 mg venezuelaviagra or cialis was ist besser
7599. TyroneNet
25.08.18
23:23
<a href="http://kawanboni.com/#">generic for cialis medication</a> cialis 5mg pricing <a href="http://kawanboni.com/#">kawanboni.com</a>
buy cialis without a doctor's prescription [url=http://kawanboni.com/#]http://kawanboni.com/[/url]
cheap cialis http://kawanboni.com/
buy cialis soft without prescriptiontake both viagra and cialiscialis 5mg daily how long before it workshow to make cialiscialis 20 mg funziona sempreorder cialis generic 20 tabletscialis vs viagra vs levitra alcoholwikipedia cialiscialis vs viagra melhorprescription cialis soft writteneffet du viagra cialisacquistare cialis 5 mg genericocialis afvallencialis viagra or levitra which is bestdaily cialis prescriptionenter site natural cialisviagra and cialis salesgeneric cialis us pharmacypharmacy express viagra cialis levitra vpxl
7598. TyroneNet
25.08.18
20:55
<a href="http://cialissy.com/#">Generic cialis tadalafil</a> buy tadalafil online <a href="http://cialissy.com/#">cialissy.com</a>
cialis prices 20mg [url=http://cialissy.com/#]http://cialissy.com/[/url]
cialis 20mg price http://cialissy.com/
cialis 5 mg once a day prezzo in farmaciacialis pharmacycialis generika zollproblemeis cialis as strong as viagracialis levitra viagra comparisoncialis rezeptfrei danemarkbuy discount cialiscialis 10mg filmtabletten 4 stviagra st cialis st viagra cialisapproved cialis soft fdaorder cialis soft 32 pillsgenerika cialis kaufen ohne rezeptline cialis softcialis 5 mg a daycialis vs tadalafil genericcialis canada review
7597. Coreynow
24.08.18
23:14
<a href="http://canadianpharmacyies.com/">good canadian online pharmacies</a> canadian online pharmacies <a href="http://canadianpharmacyies.com/">canadianpharmacyies.com</a>
buy viagra usa [url=http://canadianpharmacyies.com/]http://canadianpharmacyies.com/[/url]
canadianpharmacyusa24h http://canadianpharmacyies.com/#buy-viagra-online
drugs for sale onlinecanadian online pharmaciescanadian pharmacy worldcanada pharmaceuticals onlinecanadian pharmacy uk deliverydrugs for sale usacanadian mail order pharmaciescanadian pharmaceuticals for usa salesdrugs for sale deep webcanadian pharcharmy online24pharmacy canada pluscialis canadian pharmacycanada online pharmacies surreyprescriptions from canada withoutonline pharmacies mexicocanadian pharmacies online prescriptions
7596. TyroneNet
22.08.18
19:20
<a href="http://cialisvi.com/#">cialis generic name</a> purchasing cialis on the internet reviews <a href="http://cialisvi.com/#">cialisvi.com</a>
tadalafil tablets 10mg [url=http://cialisvi.com/#]http://cialisvi.com/[/url]
generic cialis http://cialisvi.com/
magazine sp cialiscomparar cialis viagra y levitracialis vs viagra nhsnatual forms of cialiscialis no prescription non genericcialis 5mg precoccrx pays for cialisreviews of cialiscost of cialis vs viagrapurchase cialis on the webside effects of cialis overdose
7595. TyroneNet
22.08.18
17:23
<a href="http://cialisonli.com/#">cialis</a> generic for cialis daily 5 mg average price <a href="http://cialisonli.com/#">cialisonli.com</a>
cialis 5mg pricing [url=http://cialisonli.com/#]http://cialisonli.com/[/url]
tadalafil 10 mg troche http://cialisonli.com/
cialis tabs be cut in halfis cialis safe for diabetescialis kaufen auf rezeptcialis genericocialis dysfunction pillcialis for mencialis es lo mismo que viagracialis gelatin tabsbuy cialis soft online without dr approvalcialis periodontal diseasegeneric cialis 5mg onlinepharmacy weight loss cialis silagra cumwithuscomcialis from india no prescriptioncialis medical journalscialis blues songwat zijn bijwerkingen van cialiswhy does cialis cause muscle pain
7594. TyroneNet
21.08.18
17:19
<a href="http://buycialisky.com/#">tadalafil 20 mg</a> we recommend cialis best buy <a href="http://buycialisky.com/#">buycialisky.com</a>
buy cialis canada [url=http://buycialisky.com/#]http://buycialisky.com/[/url]
cost of cialis cvs http://buycialisky.com/
cialis rezeptfrei kaufen paypal1cialis levitra sales viagrawhere can i buy cialis softcialis 20mgcialis cialis genuinerx netcialis soft cod next daybuy cialis online nzpotenzmittel viagra cialis levitra & cokey cialis acheterpharmacie en ligne cialis viagrareview of cialis blackwow cialis tadalafil 100mgcialis alcohol consumptionwhat is safer cialis or viagracialis purchasedont take cialiscomparativo viagra v cialislorazepam mixed with cialis
7593. TyroneNet
21.08.18
14:18
<a href="http://buycialisky.com/#">cialis samples</a> only now cialis 20 mg <a href="http://buycialisky.com/#">buycialisky.com</a>
cheap viagra and cialis on line [url=http://buycialisky.com/#]http://buycialisky.com/[/url]
cialis australia org http://buycialisky.com/
cialis original bestellenquick forum readtopic cialis signature onlinecialis viagra montrealwhich is better viagra or cialisweekend pill cialisdo viagra and cialis workcialis separate bath tubsalternatives to viagra and cialisviagra cialis pfizeracheter du cialis a geneve
7592. otaletjkem
20.08.18
17:51
[url=http://mphasset.com]at what age do men start taking viagra[/url] man takes viagra video http://mphasset.com
7591. btaletpcxz
20.08.18
14:16
[url=http://mphasset.com]best way to take viagra recreationally[/url] what happens if i take two viagra http://mphasset.com
7590. ctaletpoif
20.08.18
10:14
[url=http://psychologytweets.com]www cialis[/url] can you take cialis every day http://psychologytweets.com
7589. gtaletvliy
20.08.18
05:29
[url=http://rabbitinahat.com]side effects of cialis daily[/url] cialis and alpha blockers http://rabbitinahat.com
7588. dtaletbrcs
20.08.18
01:22
[url=http://istanbulexpressonline.com]how long does viagra stay in your system[/url] herbal alternatives to viagra http://istanbulexpressonline.com
7587. mtaletntfg
19.08.18
22:18
[url=http://mphasset.com]viagra for recreation[/url] over the counter viagra substitute http://mphasset.com
7586. ytaletmzoe
19.08.18
19:19
[url=http://istanbulexpressonline.com]viagra before after[/url] high blood pressure and viagra use http://istanbulexpressonline.com
7585. ztaletikdu
19.08.18
16:21
[url=http://gigawatt6.com]cialis copay card[/url] canadian cialis cost http://gigawatt6.com
7584. ataletydwx
19.08.18
13:24
[url=http://missreplicawatches.com]cialis online shopping[/url] cvs cialis http://missreplicawatches.com
7583. utaletapxi
19.08.18
10:33
[url=http://missreplicawatches.com]cialis ed[/url] pictures of generic cialis http://missreplicawatches.com
7582. italetzltu
19.08.18
07:48
[url=http://psychologytweets.com]cialis daily use side effects[/url] is there a generic cialis in canada http://psychologytweets.com
7581. ctaletxsvl
19.08.18
02:13
[url=http://mphasset.com]do pornstars use viagra[/url] how long before viagra kicks in http://mphasset.com
7580. mtalethxqk
18.08.18
23:18
[url=http://istanbulexpressonline.com]viagra in women[/url] alternative for viagra http://istanbulexpressonline.com
7579. rtaletkemx
18.08.18
20:08
[url=http://istanbulexpressonline.com]what does viagra do for you[/url] generic viagra with prescription http://istanbulexpressonline.com
7578. etaletlmzn
18.08.18
16:59
[url=http://rabbitinahat.com]how to take cialis for best results[/url] cialis instructions for use http://rabbitinahat.com
7577. ctaletviph
18.08.18
13:22
[url=http://baymontelreno.com]which cialis is best[/url] cialis alcohol consumption http://baymontelreno.com
7576. ttaletddfy
18.08.18
09:21
[url=http://baymontelreno.com]cialis efficacy[/url] cialis how quickly does it work http://baymontelreno.com
7575. wtaletgnka
18.08.18
04:31
[url=http://psychologytweets.com]how effective is cialis[/url] cialis irregular heartbeat http://psychologytweets.com
7574. TyroneNet
18.08.18
03:41
<a href="http://buycialisonla.com/#">buycialisonla.com</a> how is cialis taken
cialis and bph [url=http://buycialisonla.com/#]http://buycialisonla.com/[/url]
cialis soft http://buycialisonla.com/#cialis-5-mg
7573. TyroneNet
18.08.18
01:23
<a href="http://buycialisonla.com/#">buycialisonla.com</a> weblink price cialis
how many mg of cialis should i take [url=http://buycialisonla.com/#]http://buycialisonla.com/[/url]
opinioni cialis generico http://buycialisonla.com/
7572. TyroneNet
16.08.18
22:06
<a href="http://buycialisonli.com/#">can you buy cialis without a prescription</a> generic cialis made in usa <a href="http://buycialisonli.com/#">buycialisonli.com</a>
we recommend cheapest cialis [url=http://buycialisonli.com/#]http://buycialisonli.com/[/url]
tadalafil without a doctor prescription http://buycialisonli.com/
cialis wieht pillcialis alternativeside effects for cialiscialis diario 5mg com 28 comprimidosbuy cialis domainwikipedia cialisveilig cialis bestellencialis 5 mg acquisto on linecialis 5mg boite 28 prixcialis rckenschmerzenbuy cialis in thailand by letterscialis 10mg boite de 4 prixcialis viagra levitra quale il migliore5mg cialiswhatis cialiscost of cialis versus viagracialis combineren met viagra
7571. TyroneNet
16.08.18
21:19
<a href="http://buycialisonli.com/#">buycialisonli.com</a> cialis usa cost
buying cialis on internet [url=http://buycialisonli.com/#]http://buycialisonli.com/[/url]
when can i take another cialis http://buycialisonli.com/#buy-generic-cialis
7570. TyroneNet
16.08.18
08:23
<a href="http://buycialisonli.com/#">buycialisonli.com</a> mail order cialis online
how to get cheap cialis [url=http://buycialisonli.com/#]http://buycialisonli.com/[/url]
tadalafil 10 mg http://buycialisonli.com/#cialis-5mg
7569. TyroneNet
16.08.18
01:59
<a href="http://buycialisonli.com/#">buycialisonli.com</a> cialis daily use without prescription
india cialis 100mg cost [url=http://buycialisonli.com/#]http://buycialisonli.com/[/url]
cialis for women http://buycialisonli.com/
7568. Rogerjex
15.08.18
19:30
<a href="http://worthgamal.ugu.pl/dakene/dean-martin-celebrity-roasts-the-best-of-betty-white.html#">dean martin celebrity roasts the best of betty white</a> freemake video downloader version 2.1 [url=http://tuberli.ugu.pl/tubequhov/broadcam-video-streaming-software-free-download.html#]broadcam video streaming software free download[/url]
<a href="http://nutangrest.ugu.pl/gekoxiq/nod32-antivirus-with-latest-fix-free-download-for-windows-7-2018.html#">nod32 antivirus with latest fix free download for windows 7 2018</a> symantec norton utilities 2018 download 8.0 [url=http://thistcontsa.ugu.pl/cerowura/free-youtube-downloader-converter-windows-8.html#]free youtube downloader converter windows 8[/url]
http://giotescu.ugu.pl/seviqora/adobe-photoshop-cs6-spanish-crack-download-for-windows-7-64-bit.html
7567. TyroneNet
14.08.18
06:05
<a href="http://cialissy.com/#">cialissy.com</a> brand cialis generic
cheapest generic cialis online [url=http://cialissy.com/#]http://cialissy.com/[/url]
tadalafil generic best prices http://cialissy.com/#cialis-20mg
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1222