Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« януари 2019 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Връзка с мен

Публикации 22:47
« Обратно
Вземи в gLOG
Психосоматични фактори при кожни заболявания
Кожата, която включва косата и ноктите, е един от най-големите и най-забележителните органи в тялото. Тя е водоустойчива, миеща се, еластична, самовъзстановяваща се и осезателна. Предпазва ни от загуба на вода и поемане на вода, като същевременно ни позволява да дишаме; защитава ни от инфекции и досег с чужди вещества и регулира телесната ни температура.
През кожата ние опознаваме света и той ни опознава чрез нея. Кожата пламва от гняв или срам, изчервява се от любов или смущение, пребледнява от шок, настръхва от студ и очакване или се поти от усилие или страх. Всяка емоция поражда реакция в кожата, която може да бъде измерена електрически. Както пише Джозеф В. Клаудер, “Душата влияе на кожата по-силно от всеки друг орган...Кожата е орган, който по значението си в изразяването на емоциите е сравним само с очите”.
Кожата отразява с какво се храним, колко продължително спим и дали приемаме алкохол.
Кожата е най-външното проявление на нашето най-съкровено същество: чрез нея ние общуваме и си взаимодействаме с другите. Тя представлява границата между нас и света, средище на вътрешното и външното. Ето защо кожните заболявания често са свързани с проблеми в общуването, особено ако то застрашава по някакъв начин нашите граници.
Докосването преминава през тези ограничения, пресичайки нашите граници като стига до чувствата ни. Докосването е най-основната форма за общуване, предаване на любов, нежност, лечение, сигурност, увереност, безопасност и страст. Бебето може да умре, ако не го докосват достатъчно, а лишени от човешки контакт, възрастните могат да развият сериозни ментални заболявания и травми.
Докосването е естествена част от близостта, но физическият контакт невинаги е приятен; той може да породи страх да не ни наранят или чувство за уязвимост и незащитеност. Страхът от докосване показва по-дълбокия страх от себеразкриване, може би вследствие на предишно докосване, което е било насилствено. Възможно е човекът да се чувства омърсен или грозен, да изпитва срам или вина.
Лицето е тази част от нас, която първа се среща със света и по която най-често ни преценяват. Ние прекарваме страшно много време и даваме много пари в опит да подобрим лицето си, за да го социално приемливо осигурявайки си маска, зад която да скрием чувствата си.Лицата могат да бъдат открити или затворени, отпуснати или напрегнати, доверчиви или подозрителни, щастливи или тъжни – лицето показва всичко, което става под повърхността. Колкото повече се чумерим, толкова повече мускулите ще придобият този намръщен вид; колкото повече се усмихваме, толкова повече лицето ни ще изглежда непринудено.
Противоречивите чувства, самоувереността, ненавистта към себе си, необузданите страсти, стаените чувства или болката – всички те се изписват върху лицето под формата на петна, обриви или други кожни възпаления. Много сухата кожа показва стаени емоции, въздържане от общуването и чувствата. Мазната кожа разкрива излишък от емоции – често страстни или твърде гневни – които не намират отдушник. Всяко петно по лицето е вътрешна болка, избила навън.

Акне

Акнето обикновено се появява през юношеството и ранната младост и представлява изригване на всички противоречиви и потиснати чувства, заключени вътре в нас. На този етап от живота е много трудно да имаме добро самочувствие. Всичките ни постъпки изглеждат глупави или погрешни; нямаме самочувствие и често не можем да се понасяме. Животът ни се струва несправедлив и като че ли се заяжда с нас – а всъщност болката идва от нашия вътрешен конфликт.
Объркването, което характеризира преминаването от детството в зрелостта, е огромно. Това е период, когато колебливо откриваме кои сме като личности, разтърсвани от мощни сексуални пориви без отдушник. Фантазиите изобилстват, всяко чуждо докосване може да подтикне хормоните да “полудеят” от желание. Акнето отразява дълбочината на бушуващите в тялото емоции – копнежът за изява се проявява в обривите. Това е вътрешен вик да престанем да се критикуваме, молба да се приемем и да открием вътрешната си красота.

Акне розацея

Засягащо най-често жените на средна възраст, това заболяване води до зачервяване на бузите и носа вследствие на разширени кръвоносни съдове, последвано от избиване на пъпки. Обикновено се свързва с неправилно хранене или тютюнопушене, алкохол, цироза на черния дроб, то показва още потиснат гняв или негодувание – проблеми, свързани с енергията на черния дроб. Тъй като розацеята засяга лицето, тя подсказва чувство за отхвърленост и липса на утвърждаване от страна на околните, пораждащо горчивина и неудовлетворение.

Гъбички на краката

Сърбежът, напукването и зачервяването на кожата между пръстите на краката се причинява от често срещана гъбична инфекция, която лесно плъзва в общи помещения като съблекални и плувни басейни. Пръстите на краката представляват нашето вглъбяване в подробностите и по-специално в посоката, в която отиваме и всичко предстоящо. Дали не трябва да се заемем с някакви досадни детайли? Дали нещо не ни дразни, ядосва или ни влиза “под кожата”? Какво ни кара “ да се пукаме по ръбовете”? Вървим ли в желаната от нас посока?

Циреи

Циреите се причиняват от инфекция на космения фоликул, когато съпротивителните сили на организма са слаби и бактериите се размножават. Той подсказва за изригване на гневни и възпалени емоции или нечисти мисли, насочени към партньор, родител или нас самите. Възможно е тези чувства да са ферментирали или трупали енергия доста време преди избиването на цирея. Емоциите буквално кипват, образувайки гноен връх, който иска да се разпука. Циреите по лицето обикновено показват, че сме ядосани за нещо, което не искаме да приемем или да разрешим; ако са на гърба, вероятно става въпрос за проблем, от който се опитваме да се скрием.

Натъртване

Когато се ударим някъде и се натъртим, това означава, че вървим в погрешна посока или вършим нещо нередно. Символично се удряме в тухлена стена. Дали не се опитваме да постигнем невъзможното и не гледаме какво се задава насреща ни? Дали не гледаме твърде далеч напред, вместо да обръщаме внимание на непосредствените подробности? Дали не се сблъскваме постоянно с едни и същи проблеми вътре в нас? Натъртеното място е болезнено и изисква нежност и внимание. Понякога мястото се възпалява. Изразяваме ли гнева си или го държите заключен в нас? Дали някой не ни нанася емоционални удари? Честите контузии могат да показват, че се чувстваме убити от живота; те отразяват позицията на жертвата, според която трябва да понасяме мълчаливо каквото ни дойде на главата. Дали не трябва да поемем отговорност за положението си и да не позволяваме повече да ни удрят?

Изгаряне

Проблемите тук се асоциират с нашата връзка със света. Това подсказва, че “си играем с огъня” и трябва да внимаваме повече, особено в областите на емоционална опасност, тъй като изгарянето означава загуба на защитната ни покривка. Малките изгаряния ни напомнят да следим детайлите, да спазваме границите, да не посягаме твърде бързо, без преди това да проверим какво има там. По-големите изгаряния показват, че вътре в нас пламтят някакви много разгорещени емоции – гняв, неудовлетворение или болка. Изгарянията предизвикват силна чувствителност и често прекъсват физическите контакти с околните. Дали не се нуждаем да останем насаме със себе си, да се вгледаме навътре? Дали не ни трябва време да излекуваме не само повърхностната рана, но и раната вътре в нас?

Мазоли и загрубяла кожа

Местата със загрубяла и вроговена кожа показват, че мисловните модели – като страх или предразсъдъци – са станали закостенели, фиксирани или блокирани. Мазолът е нещо кораво и безчувствено. Натрупването на кожа умъртвява способността ни да чувстваме и приемаме външно влияние. То е като защитна стена, която не позволява никакво доверяване или открито общуване с другите. Ако мазолът е на краката, значи почвата, на която стоим, е станала непоклатима и установена; като не позволява промяна или движение, или отпускане в потока. Вместо това има съпротива и вътрешна закостенялост.

Порязване

Порязването е като ментална рана, психическо нараняване от нещо извън нас (поразяването се причинява от външен предмет, а не от вътрешно изриване) или понеже сме посегнали и сме стигнали прекалено далеч. Порязването засяга способността да се защитаваме и отслабва границите ни. Дали нещо или някой не е нарушил личното ни пространство? Малките порязвания могат просто да ни подсещат да се вглеждаме в детайлите, да следим как ни влияе психически и емоционално заобикалящата среда. Големите порязвания показват, че вероятно се чувстваме прерязани от някого и това ни внушава нещо, накълцани или отрязани от някого и това ни внушава усещане за незащитеност и уязвимост. Няма къде да се скрием; границите ни са изложени на показ.

Дерматит

Дерматитът е понятие, което обхваща широк спектър от кожни възпаления, причинявани от стрес, инфекции или алергии. Раздразнението показва, че нещо ни тревожи, предизвиквайки повърхностна реакция. Кожните проблеми са начин да задържим света на разстояние. Дали някой или нещо не ви дразни или ни влиза под кожата? Или се чувстваме прекалено изложени, уязвими и чувствителни?
Екземата сочи за силна чувствителност към заобикалящите ни условия и емоции. Тя ограничава физическия контакт, създавайки сякаш сфера, която ни предпазва от чуждо докосване. Има ли области на контакт и общуване, които ни дразнят? Страх от интимност? Заключваме ли се в себе си от страх да излезем от черупката си? Изолираме ли се, когато всъщност копнеем за човешка близост? Дали не сме прекалено чувствителни към някого или нещо?
Още през 1916 г. Джелифе и Ейвънс описват случай на псориазис, твърдейки, че психологическите фактори, т.е. ексхибиционистките тенденции, имат в тази ситуация първостепенно етиологическо значение. Известно е, че при екзема и невродермит садомазохистичните и ексхибиционистките тенденции корелират с кожните симптоми. В няколко случая е наблюдаван следният динамичен модел: демонстрацията на тялото, което иска да получи внимание, любов и одобрение, с други думи ексхибиционизмът, се използва като оръдие за съперничество и предизвиква чувство за вина – така кожата се използва като средство за ексхибиционизма и става обект на заболяване. Ф. Дойч и Р. Надел също са описали нарцистични и ексхибиционистки личностни черти.
При тези заболявания голямо етиологично значение има разчесването. Психоаналитичните изследвания показват, че важен фактор в разчесването са агресивните импулси, които вследствие на чувството за вина се отклоняват от своята първоначална цел и се обръщат срещу самия човек. Показателен е следният случай, изследван от Шпигел в Чигагския институт по психоанализа.
22-годишна болна с бял цвят на кожата, неомъжена девойка била изпратена за лечение на повтарящи се пристъпи на силен невродермит. Обривите, които се появявали предимно на горните и долните крайници и на лицето, имали екземен характер и представлявали отделни червени участъци със сърбеж. Болната яростно ги разчесвала, особено по време на сън, докато започвала да тече кръв, което я обезобразявало. Тя се консултирала с много дерматолози и обикновено й казвали, че не могат да й помогнат, защото състоянието й е предизвикано от емоционални фактори – извод, който тя сама направила на базата на редовното четене на психологическа литература.
Кожните обриви се появявали и изчезвали през целия живот на болната. За пръв път екземата се появила у нея една седмица след раждането й. Майка й по време на бременността била силно разстроена от случайната смърт на седемгодишния си син, а след това от последвалия развод с мъжа й. Детството на болната преминало в домовете на различни роднини, където тя винаги се чувствала незащитена заради плахостта на майка си и своя статут, който на практика се свеждал до домашна прислужница. В училище болната била стеснителна и социално дезадаптирана, но проявявала добри качества в учението. Тя страдала силно от усещането, че не е като другите и че е ненужна заради екземата, липсата на баща и нормален семеен живот. Но по време на учението в университета с физическото съзряване тя се активизирала и получила социално признание. След университета тя си намерила добра работа и завързала връзки с различни мъже. Всички тези отношения прекъсвали и разривите в отношенията се съпровождали с тежки пристъпи на екземата. В периода, когато тази повтаряща се картина започнала за заплашва възможностите й да работи и да има нормални междуличностни отношения, тя решила да се обърне към лекар.
Започнал курс по психоанализа и болната веднага получила мазохистична невроза. Едновременно с обострянето на кожните обриви болната постоянно очаквала да бъде отхвърлена от терапевта, изпитвала също и чувство на вина заради агресията и еротичните желания. Тези чувства се смесвали при нея в отношенията с мъжете, които се характеризирали с доста бързо удовлетворение на сексуалните импулси и били съпровождани с депресия, чувство на вина и агресия, когато научавала, че мъжът няма намерение да се жени за нея. Именно в този момент кожните обриви винаги достигали до максимума си. По време на психоанализата станало ясно, че болната възприема терапевта (и някои други мъже) като отдавна изгубения си баща. Върху тези заместващи бащата фигури болната насочвала своите зависими орални въжделения и желания за топлина, уют... След фрустрацията на тези желания при нея се появявала агресия и чувство на вина. Тези чувства частично се регулирали с проекцията на отговорността по формулата “всички мъже са свине”, а също и с кожен израз на афекта. Своите агресивни чувства тя изразявала с разчесване и полученото в резултат уродство изобразявало срам, унижение, неприемане. В този момент, чувствайки се съвършено недостойна за любов, болната се опитвала да се свърже в телесни отношения с майка си и след неуспешно завършване на опита влизала в депресия. Близо до самия край на цикъла се появявала маскулинна форма на протест, болната започнала да отделя повече внимание на работата си, странейки от тесни връзки с жени и мъже, афектът при нея започвал да се омекотява и състоянието на кожата се подобрявало.
За три години терапия болната постепенно осъзнала своя повтарящ се модел и в края на краищата могла да изгради немазохистични отношения с мъжа, за който след това се омъжила. В резултат на намаляването на агресията и чувството на вина тя могла да си позволи да изпита удовлетворение от тези отношения. Кожните обриви изчезнали и повече не се появили.
Лющещата се и белещата се кожа показва, че нашите граници са тънки и нестабилни, лесно поддават, вследствие на което ние лесно се влияем от другите и нямаме почти никакво чувство за идентичност. Състоянието може да означава още, че сме като змия, която си сменя кожата,отървавайки се от старите си навици, за да даде път на новите, но не можем или се страхуваме да се разделим с тях. Трябва да излющим старите пластове на мислене.
Обривът разкрива, че действаме твърде прибързано или че нещо ни притеснява сериозно. Дали не поемаме повече рискове, отколкото би трябвало? Дали не правим прибързани заключения, преди да сме изслушали цялата история? Или някой ни кара да се чувстваме разпалени и много нервирани? Дали не сме направили нещо, от което се срамуваме и сега се чувстваме виновни? Или пък сме алергични към някого или нещо?
Сърбежът е дращене по повърхността – значи нещо отвътре се опитва да привлече вниманието ни, понеже иска да излезе навън или нещо отвън се опитва да ни раздразни и да се вмъкне под кожата ни. Сърбежът ни подлудява от неудовлетворение. Какво се опитва да излезе навън? Дали не трябва да огласим нещо? Или някой ни дразни до лудост? Самото чесане е опит да се отстрани досадната причина. Дали не се опитваме да се отървем от нещо или някого? Чесането може да показва и потисната агресия. Дали не ни се иска да ударим някого?

Меланома

Ракът на кожата се среща все по-често, тъй като дупките в озоновия слой водят до прекомерно излагане на вредните слънчеви лъчи. Това заболяване е пряко свързано с околната среда, особено в страни като Австралия. Все пак меланомата често засяга хора, които изобщо не са се излагали на вредните слънчеви лъчи, така че психоемоционалният компонент е много силен.
Меланомата подсказва, че нашите граници са били нарушени. Сигурно сме били подложени на силен стрес, емоционално напрежение или вътрешен конфликт, вследствие на което сме се почувствали незащитени и уязвими? Възможно е да изпитваме неприязън към себе си или да не се грижим за себе си; да се подчиняваме на чуждите желания и да пренебрегваме собствените си нужди; или да се разкъсваме в някакъв дълбоко вкоренен конфликт относно физическия контакт и докосването.

Потене

Потните жлези са част от системата за контрол на телесната температура, така че когато навън стане топло, ние охлаждаме тялото с вода. Прекомерното потене обикновено се наблюдава, когато емоциите ни са твърде разгорещени и ние се нуждаем от отдушник – отвътре кипим от сконфузване, срам, гняв или страст. Студената пот се свързва със страха, най-вече с дълбокия страх от общуването или конфронтацията и с чувството за несигурност и незащитеност. Потенето се дължи и на прекалена нервност или срамежливост, което изисква да се отпуснем вътре в себе си.


Кокоши трън и брадавици

И двете се причиняват от вирус, като кокошите тръни излизат на краката, докато брадавиците могат да се появяват навсякъде. Има две основни връзки с тялото и ума. Едната е чувството за нарушаване на личната неприкосновеност, което предизвиква силна реакция. Когато вирусът ни завладее, нещо прониква през външния защитен слой и това поражда усещане за отвращение и погнуса – ние се чувстваме уязвими и безсилни, сякаш сме жертва на тази чужда енергия. Какво ни яде? Какво е проникнало през границите ни и сега се разполага в нас като у дома си? Кокошите тръни се вкопават в краката и причиняват немалко болка.Те могат да ни пречат да стъпим здраво на земята. Има ли някаква ситуация, която ни измъчва, но не правим нищо по въпроса? Трябва ли да сме по-твърди и ясни в отстояването на собствените си нужди?
Другият аспект е ненавистта към себе си или отхвърлянето на определени части – може да сме настроени толкова негативно към дадена част от нас, че тя да не превърне в отделно, грозно нещо. Брадавиците могат да се дължат на убеждението, че не сме привлекателни и не заслужаваме да бъдем обичани. Много често засегнатата част от тялото символизира силни чувства на срам или вина, които ни се иска да скрием или замаскираме. Необходимо е да ги обсипем с любов – да ги признаем за неразделна част от цялото ни същество.
Ефективната терапия на подобни кожни заболявания изисква съгласувано психологично и медицинско лечение. При това психотерапията трябва да въздейства върху лежащите в основата на това състояние емоционални фактори.


Използвана литература:

Деби Шапиро, С. 2006, „Вашето тяло говори”, Аратрон
05 Февруари 10, 22:47    Коментари (7768)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
7768. AnnaFex
13.01.19
19:01
pornhun <a href=" https://bereavedparentsawarenessmonth.info/melanie-jane-anal "> https://bereavedparentsawarenessmonth.info/lex-steele-cumshots </a>
7767. AnnaFex
12.01.19
15:19
Thanks. Awesome stuff! <a href=" https://bereavedparentsawarenessmonth.info/hot-sexy-dry-humping "> https://bereavedparentsawarenessmonth.info/horny-milf-hd </a>
7766. NataliFex
09.01.19
00:08
spankwire https://buzztopics.info
pornhob https://cyberrailnet.info
spankwire com https://stagram.info
eporner https://ge13news.info
7765. NataliFex
09.01.19
00:06
HClips https://avtovikup.info
spankbang https://jeltok.info
pornhube https://bereavedparentsawarenessmonth.info
porrnhub https://spitalul-mun-hunedoara.info
7764. NataliFex
08.01.19
22:19
drtuber https://pasangiklan.info
m youjizz. https://sexymature.me
yesporn https://akashika.info
tubegalore https://cmf-team.info
7763. NataliFex
08.01.19
17:48
pornhbu https://domashnakuhnqlavovi.info
youjzz https://car2019.info
tnaflix https://oskarschindler.info
youjzz com https://articleshare.info
7762. Antoniothw
03.12.18
15:31
удалите,пожалуйста! <a href=https://sfilm.by/>.</a>


pl.enk.i.sf.i.l.mby@gmail.com
7761. Helenaedw
19.11.18
15:48
удалите,пожалуйста! <a href=http://4dela.by/>.</a>
s.upe.rv.i.s.or2015invi.n.o@gmail.com
s.u.p.e.r.v.i.s.or.2.01.5in.vino@gmail.com
s.up.e.rv.i.sor201.5.i.n.v.i.no@gmail.com
s.uper.v.iso.r.20.15.i.nvin.o@gmail.com
su.p.ervis.o.r201.5.in.v.in.o@gmail.com
7760. Bogdanzrr
14.11.18
16:12
удалите,пожалуйста! <a href=http://www.stekloelit.by/>.</a>


b.l.izk.o.y.a.n2017@gmail.com
bli.zk.oy.an2.0.17@gmail.com
b.li.zko.ya.n2.0.1.7@gmail.com
b.lizko.yan2.01.7@gmail.com
b.l.i.zk.oyan.2.01.7@gmail.com
7759. Servicebzp
14.11.18
10:48
удалите,пожалуйста! <a href=http://vika-service.by/>.</a>


b.o.ris19.77.g.or.b.u.n.ov@gmail.com
7758. onaxumo
12.11.18
09:57
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>
7757. egohokonu
12.11.18
08:21
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>
7756. Andreasuoy
11.11.18
07:23
Здравствуйте господа<a href=https://skytent.by/>!</a> Наша компания занимается свыше 10 лет

bo.r.is1.98.0.s.e.c.eno.v@gmail.com
7755. agrohimxha
06.11.18
16:18
удалите,пожалуйста! <a href=http://agro-himiya.by/>.</a>


li.d.e.r.p.r.o.m.o.201.5su.p.e.r@gmail.com
li.de.rp.r.om.o.2015.su.per@gmail.com
li.d.er.p.r.o.mo2.0.15.su.p.er@gmail.com
l.id.erp.rom.o2.01.5super@gmail.com
li.de.rpro.m.o.20.15.s.u.p.e.r@gmail.com
7754. DouglasEnaro
27.10.18
17:27
<a href="http://canadianpharmacyonli.com/#">drugstore online</a> canadian pharmacy viagra <a href="http://canadianpharmacyonli.com/#">canadianpharmacyonli.com</a>
canada vagra <a href=http://canadianpharmacyonli.com/#>http://canadianpharmacyonli.com/</a>
canada pharmacies http://canadianpharmacyonli.com/
<a href=http://canadianpharmacyonli.com/#>online pharmacies canada</a>
http://tradingdogs.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadianpharmacyonli.com
<a href="http://foreveryoungpharma.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://canadianpharmacyonli.com/#">north west pharmacy canada</a>
http://nakamoto-accessories.ru/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacyonli.com/
<a href="http://mvmlom.ru/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacyonli.com/#">online pharmacies india</a>
7753. DouglasEnaro
27.10.18
15:39
<a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canada pharmacies online</a> online canadian pharmacies <a href="http://canadianpharmacytousa.com/#">canadianpharmacytousa.com</a>
canadian discount pharmacies in ocala fl <a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>http://canadianpharmacytousa.com/</a>
canada online pharmacies medication http://canadianpharmacytousa.com/
<a href=http://canadianpharmacytousa.com/#>canadian pharmacy online</a>
http://touriosity.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadianpharmacytousa.com
<a href="http://citysquareassociates.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=http://canadianpharmacytousa.com/#">canadian drug</a>
http://auto-imperia.com/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacytousa.com/
<a href="http://rostobr.ru/bitrix/rk.php?goto=http://canadianpharmacytousa.com/#">buy viagrow</a>
7752. ptaletfsbv
16.10.18
01:21
<a href="http://missreplicawatches.com">safe place to buy cialis online</a> cheap cialis 100mg http://missreplicawatches.com
7751. mtaletikxm
15.10.18
17:54
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">generic cialis online</a> buy generic cialis http://usedrestaurantequipmentaz.com
7750. utaletplxr
15.10.18
10:42
<a href="http://baymontelreno.com">how can i buy cialis</a> cialis to buy in usa http://baymontelreno.com
7749. mtaletcoqn
15.10.18
01:29
<a href="http://viciolatino.com">buy viagra without prescription</a> viagra pills http://viciolatino.com
7748. ntalettuft
14.10.18
14:29
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">cialis professional 20 mg</a> buy viagra cialis online uk http://canadian-pharmacyibuy.com
7747. ktaletjpwr
14.10.18
13:18
<a href="http://valladium.com">buy generic cialis</a> generic cialis http://valladium.com
7746. ctaletglbx
14.10.18
11:03
<a href="http://valladium.com">generic cialis india pharmacy</a> viagra vs cialis levitra http://valladium.com
7745. ctaletnvxy
14.10.18
00:56
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">buy cialis online without prescription</a> brand name cialis online http://canadian-pharmamrdi.com
7744. jtaletclmm
13.10.18
23:08
<a href="http://missreplicawatches.com">cialis from usa pharmacy</a> cialis 360 pills http://missreplicawatches.com
7743. vtaletfyne
13.10.18
17:51
<a href="http://viciolatino.com">cheap viagra pills</a> discount viagra pills http://viciolatino.com
7742. gtaletintd
13.10.18
11:23
<a href="http://canadian-pharmasale.com">cialis generic best price</a> order cialis europe http://canadian-pharmasale.com
7741. mtaletfppz
13.10.18
10:27
<a href="http://zbloggers.com">buy propecia online</a> propecia prescription http://zbloggers.com
7740. mtaletddly
13.10.18
00:08
<a href="http://viciolatino.com">female viagra</a> generic viagra http://viciolatino.com
7739. qtaletalzt
13.10.18
00:04
<a href="http://top-monterey-salinas-dentists.com">levitra manufacturer coupon</a> levitra pills http://top-monterey-salinas-dentists.com
7738. ntaletfozx
12.10.18
23:31
<a href="http://canadian-pharmabuy.com">cheap viagra 100mg</a> viagra mail order usa http://canadian-pharmabuy.com
7737. rtaletfxkt
12.10.18
10:15
<a href="http://valladium.com">cialis coupon</a> buy generic cialis http://valladium.com
7736. mtaletpkdm
12.10.18
07:21
<a href="http://rabbitinahat.com">geheimdienst usa cialis</a> generic cialis professional http://rabbitinahat.com
7735. italetrild
12.10.18
05:27
<a href="http://valladium.com">buying cialis online usa</a> cialis cheap online pharmacy http://valladium.com
7734. ttaletyfsa
11.10.18
20:42
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">cheap cialis professional</a> cheap cialis http://canadian-pharmamrdi.com
7733. otaletsfaj
11.10.18
05:21
<a href="http://zbloggers.com">propecia finasteride</a> propecia dosage http://zbloggers.com
7732. ftaletpfpj
11.10.18
02:27
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">generic cialis 2 5mg</a> generic cialis 5mg online http://canadian-pharmacyibuy.com
7731. ytaletesar
04.10.18
23:28
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">cheap cialis canada pharmacy</a> best place to buy cialis on the internet http://canadian-pharmacyiorder.com
7730. otaletuhad
04.10.18
22:57
<a href="http://canadian-pharmapills.com">buy viagra cheap</a> buy viagra online us http://canadian-pharmapills.com
7729. italetqwoc
04.10.18
21:39
<a href="http://canadian-pharmacyisale.com">buy cheap viagra online uk</a> viagra mail order usa http://canadian-pharmacyisale.com
7728. mtaletuldw
04.10.18
15:08
<a href="http://buycialisonlineglka.com">generic cialis online europe</a> order cialis online canadian pharmacy http://buycialisonlineglka.com
7727. ntaletguyi
04.10.18
14:22
<a href="http://canadian-pharmakgae.com">brand viagra online</a> order pfizer viagra http://canadian-pharmakgae.com
7726. ctaletyitl
04.10.18
13:04
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">order viagra now</a> generic viagra sildenafil http://canadian-pharmaonline.com
7725. ftaletrsbc
04.10.18
05:41
<a href="http://rabbitinahat.com">cialis price</a> buy cialis online with paypal http://rabbitinahat.com
7724. qtaletycxx
04.10.18
03:58
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">cheap generic viagra online pharmacy</a> viagra pills for sale http://canadian-pharmakoani.com
7723. rtaletrbtr
04.10.18
02:12
<a href="http://missreplicawatches.com">cheapest cialis online with prescription</a> cialis pills http://missreplicawatches.com
7722. ltaletzeco
03.10.18
09:52
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">buy viagra no prior prescription</a> best canadian online pharmacy viagra http://buyviagraonl1ne.us
7721. btaletdkop
03.10.18
08:51
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">best online cialis pharmacy</a> generic cialis online in the usa http://canadian-pharmacyiorder.com
7720. ytaletrsyk
03.10.18
04:01
<a href="http://canadian-pharmasale.com">cialis 5mg best price usa</a> cheap cialis pills online http://canadian-pharmasale.com
7719. ataletjupf
02.10.18
23:24
<a href="http://gigawatt6.com">cialis 5mg best price canada</a> cheap cialis online with prescription http://gigawatt6.com
7718. ctaletlsxx
02.10.18
21:23
<a href="http://unishade.com">cialis 20mg online</a> cheap 5mg cialis online http://unishade.com
7717. staletijak
02.10.18
11:57
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">buy generic cialis</a> buy cialis cheap canada http://canadian-pharmacheap.com
7716. jtaletjumw
02.10.18
07:25
<a href="http://canadian-pharmapills.com">cheap viagra canada pharmacy</a> buy viagra online usa http://canadian-pharmapills.com
7715. otaletotbj
02.10.18
04:51
<a href="http://buycialisonlineglka.com">cheapest cialis online with prescription</a> cheap cialis prices http://buycialisonlineglka.com
7714. ttaletxgth
01.10.18
19:29
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">generic viagra online canada</a> buy viagra canada http://canadian-pharmakoani.com
7713. mtaletbazs
01.10.18
16:47
<a href="http://canadian-pharmasale.com">generic cialis lowest price</a> canadian pharmacy cialis generic http://canadian-pharmasale.com
7712. staletrefj
01.10.18
15:40
<a href="http://vico4me.com">buy online order viagra</a> order viagra canada http://vico4me.com
7711. xtaletuezq
01.10.18
03:02
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">cheapest generic viagra prices online</a> buy viagra online without http://canadian-pharmakoani.com
7710. ftaletlkck
01.10.18
00:42
<a href="http://canadian-pharmacyisale.com">cheap viagra canadian pharmacy</a> cheap uk viagra http://canadian-pharmacyisale.com
7709. ktaletgtgb
30.09.18
13:55
<a href="http://canadian-pharmabuy.com">online viagra prescriptions</a> canadian generic viagra http://canadian-pharmabuy.com
7708. htaletmncw
30.09.18
05:36
<a href="http://canadian-pharmakgae.com">generic viagra 50mg</a> order viagra without prescription http://canadian-pharmakgae.com
7707. rtaletabov
30.09.18
02:50
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">cheap viagra online pharmacy</a> buy sale viagra http://buyviagraonl1ne.us
7706. ftaletjlnh
29.09.18
18:12
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">order cialis from canada</a> cialis generic price http://canadian-pharmacyibuy.com
7705. ttaletetac
29.09.18
04:12
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">viagra pills online</a> viagra usa http://canadian-pharmakoani.com
7704. jtaletibkh
28.09.18
10:34
<a href="http://unishade.com">buy cialis online canada</a> cialis originale online http://unishade.com
7703. mtaletcitg
28.09.18
06:58
<a href="http://canadian-pharmausa.com">buy viagra las vegas</a> generic viagra sildenafil http://canadian-pharmausa.com
7702. ltaletqmml
28.09.18
01:03
<a href="http://unishade.com">generic cialis online usa</a> order cialis online cheap http://unishade.com
7701. qtaletycpa
27.09.18
19:01
<a href="http://canadian-pharmakfxy.com">generic cialis for sale</a> generic cialis canada online pharmacy http://canadian-pharmakfxy.com
7700. qtaletmgdv
27.09.18
17:05
<a href="http://canadian-pharmausa.com">internet order viagra</a> cheap viagra online http://canadian-pharmausa.com
7699. ftaletjwlr
27.09.18
10:40
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">viagra coupon</a> order generic viagra online http://canadian-pharmaonline.com
7698. rtaletnnhm
27.09.18
10:05
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">order cialis online without prescription</a> cheap cialis in canada http://canadian-pharmacheap.com
7697. ntaletsixy
27.09.18
08:00
<a href="http://vico4me.com">viagra online bestellen</a> order cheap generic viagra http://vico4me.com
7696. htaletggks
27.09.18
00:05
<a href="http://valladium.com">cialis coupons</a> buy cialis without a prescription http://valladium.com
7695. btaletrued
26.09.18
21:59
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">womens viagra pill</a> buy viagra in mexico http://canadian-pharmakoani.com
7694. staletwxpx
26.09.18
20:48
<a href="http://canadian-pharmacyionline.com">buy generic viagra</a> order viagra pills http://canadian-pharmacyionline.com
7693. ltaletzzid
26.09.18
13:58
<a href="http://buycialisonlineglka.com">cialis canada</a> buy cialis http://buycialisonlineglka.com
7692. staletnewe
26.09.18
13:11
<a href="http://viciolatino.com">order generic viagra online</a> mail order viagra online http://viciolatino.com
7691. ytaletfnkt
26.09.18
09:39
<a href="http://canadian-pharmacyionline.com">viagra online no prior prescription</a> viagra coupon http://canadian-pharmacyionline.com
7690. staletbygy
26.09.18
04:00
<a href="http://canadian-pharmakoani.com">cheap viagra online 100mg</a> cheap viagra in usa http://canadian-pharmakoani.com
7689. italetkbac
26.09.18
02:37
<a href="http://canadian-pharmacyisale.com">cheap viagra pills online</a> generic viagra professional http://canadian-pharmacyisale.com
7688. jtaletbdir
25.09.18
10:55
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">cheap viagra online</a> best place to buy generic viagra online http://buyviagraonl1ne.us
7687. mtaletolia
25.09.18
08:40
<a href="http://buycialisonl1ne.us">buy real cialis</a> cialis canada mail order http://buycialisonl1ne.us
7686. ttaletmvui
25.09.18
07:34
<a href="http://canadian-pharmapills.com">internet order viagra</a> get viagra online http://canadian-pharmapills.com
7685. ktaletzsdr
24.09.18
22:20
<a href="http://rabbitinahat.com">best generic viagra online</a> buy viagra online http://rabbitinahat.com
7684. ktaletuuzu
24.09.18
22:09
<a href="http://vico4me.com">generic viagra online usa</a> viagra online with prescription http://vico4me.com
7683. xtaletsxzy
24.09.18
19:59
<a href="http://buycialisonl1ne.us">order cialis in canada</a> order cialis uk http://buycialisonl1ne.us
7682. ktaletmcpr
24.09.18
12:38
<a href="http://canadian-pharmausa.com">buy viagra in canada</a> canadian generic viagra http://canadian-pharmausa.com
7681. etaletdjtr
24.09.18
11:40
<a href="http://canadian-pharmausa.com">buy female viagra</a> order viagra air travel http://canadian-pharmausa.com
7680. dtaletnbha
24.09.18
06:36
<a href="http://timsbmw.com">levitra professional</a> levitra when to take http://timsbmw.com
7679. TyroneNet
24.09.18
02:41
<a href="http://cialisonli.com/#">cialis pills</a> tadalafil 10 mg dosage <a href="http://cialisonli.com/#">cialisonli.com</a>
tadalafil side effects <a href=http://cialisonli.com/#>http://cialisonli.com/</a>
buy cialis usa http://cialisonli.com/
<a href=http://cialisonli.com/#>buy cheap cialis coupon</a>
cialis online te koopcialis once daily dosageprescription for cialiscialis efficacycialis kaufen generika
http://jobb.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cialisonli.com
7678. ctaletoxls
24.09.18
01:46
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">cialis online canada pharmacy</a> order discount cialis online http://canadian-pharmacheap.com
7677. ytaletlchl
24.09.18
00:12
<a href="http://buycialisonl1ne.us">cheapest cialis online</a> cheap cialis australia http://buycialisonl1ne.us
7676. staletlorj
21.09.18
02:01
<a href="http://rabbitinahat.com">order cheap cialis</a> order cialis uk http://rabbitinahat.com
7675. etaletnczg
20.09.18
23:50
<a href="http://baymontelreno.com">can i buy cialis over the counter</a> cheap cialis 10mg http://baymontelreno.com
7674. ktaletywdz
20.09.18
23:38
<a href="http://canadian-pharmasale.com">cheapest generic cialis</a> buy cialis non prescription http://canadian-pharmasale.com
7673. ctaletaouo
20.09.18
16:19
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">viagra online</a> generic viagra http://canadian-pharmaonline.com
7672. ptaletoulq
20.09.18
14:38
<a href="http://buycialisonl1ne.us">cheap cialis 5mg</a> buy cialis in canada http://buycialisonl1ne.us
7671. staletzyeu
20.09.18
13:05
<a href="http://canadian-pharmasale.com">discount cialis pills</a> buy cialis overnight delivery http://canadian-pharmasale.com
7670. htaletaimx
20.09.18
07:16
<a href="http://viciolatino.com">buy viagra order</a> best generic viagra online http://viciolatino.com
7669. mtaletflde
20.09.18
05:20
<a href="http://unishade.com">buy real cialis online</a> order cialis pills http://unishade.com
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1394