Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« януари 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Връзка с мен

Публикации 16:53
« Обратно
Вземи в gLOG
Основи на телесната психотерапия
Редица психотерапевтични методи подчертават важността на онова, което изразява тялото ни като ключ към психодиагностиката.
Представете си следната ситуация:
Ваш приятел/приятелка току-що ви е съобщил, че ви изоставя заради вашата най-добра приятелка/приятел. Обърнете внимание на вашите телесни реакции. Ще усетите спазъм в гърдите, учестено дишане, напрежение в мускулите на челюстта, ръцете и краката. Според привържениците на телесната терапия, дори съзнателно да не се борите със стресовата ситуация, вашето тяло автоматично реагира на нея. Това, което преживявате, си личи чрез начина, по който се движите, дишате, управлявате своите мускули, а също и чрез болестите, от които страдате.
Според телесните терапевти повечето психологически методи интелектуализират твърде много. Ако за традиционната психоанализа е неприемлив всеки физически и дори визуален контакт между терапевта и пациента, то съвременните психотерапевтични подходи не се придържат към такъв ограничаващ модел. Според Фройд човекът е надарен с разум, който символизира висшето начало и тяло, въплъщаващо животинската природа. Телесните терапевти се опитват да преодолеят бариерата между психическото и физическото, подчертавайки значението на интеграцията на тялото и разума. Те вярват, че съществува физически аналог на роджърсовото понятие за естествения оценъчен процес на организма, затова поощряват хората да вярват на примитивните, анималистични телесни усещания, като смятат, че на физическото функциониране е присъща мъдрост. Целите на телесната терапия не бива да се бъркат с онези, които лежат в основата на физическите упражнения на човек, посветил живота си на спорта. Макар съвършените физически качества да са достойни за одобрение и внасят своя дял в психическото здраве, вманиачените на тема фитнес и спорт в повечето случаи разглеждат своите тела като обекти на възхищение. Телесните терапевти, обратното, поставят акцент върху запознаването с тялото. Това означава разширяване на сферата на осъзнаване - на дълбоките организмични усещания, изследване на това как потребностите, желанията и чувствата се кодират в различни телесни състояния и обучение за реалистично разрешаване на конфликтите в тази област.
Телесната терапия и гещалттерапията имат сходство: те се фокусират върху взаимоотношенията между терапевта и клиента. Както и в гещалттерапията, редица методи на телесната терапия могат да се разглеждат в рамките на когнитивния и физически ориентиран подход. Такива разновидности на телесната терапия като биоенергетиката, методът на Фелденкрайс, методът на Александер, структурната интеграция (ролфинг) и първичната терапия са исторически свързани с терапевтичните методи на Вилхелм Райх и биенергийния метод на неговия ученик и приемник Александър Лоуен.

Защо психотерапевтите работят с тялото?

Работата с тялото е най-универсалния и естествен начин да се разрешат собствените проблеми и да се свържем със себе си. Нека си спомним как реагира тялото ни, когато ни викнат силно – то се свива. Тялото ни реагира по естествен и разбираем начин на външния дразнител - чрез свиване, т.е напрягане на мускулите за по-нататъшно отреагиране на ситуацията чрез ответна агресия – борба или бягство.
В реалния живот обаче твърде рядко се случва да реагираме на външата проява адекватно. Пред нас се появяват ред ограничения: не бива, страшно е, не мога, какво ще стане, как изглеждам и т.н. След като получим “шамар”от външния свят, ние се парализираме, започваме да разсъждаваме за това как да постъпим и обикновено потискаме в себе си ответната реакция, а често и самата ситуация. По-добре за нас би било, ако след това, вкъщи или другаде все пак успеем да преживеем ситуацията, да се разплачем или да си излеем болката пред близък човек. Голяма част от хората обаче са толкова блокирани от вътрешни правила, норми и ограничения, че дори това не могат да си позволят. И носят в себе си с години и дори с десетилетия следите от нараняванията, разочарованията, предателствата и лъжите.
Тези следи са запечатани в т.нар. блокажи. Блокажът представлява хронично напрежение на тялото, зад което стои актуален за човека проблем. Актуален значи още жив, т.е. неотреагиран, който безпокои съзнателно или на несъзнателно ниво. Блокажите имат най-различна структура, форма, локализация, мускулна принадлежност и вид.
Ако срещу нас замахне някой, ние рефлекторно се отдръпваме, напрягаме коленете си, диафрагмата, шията, дърпаме главата си назад, повдигаме рамене и свиваме юмруци. Тялото по-добре от нас знае как да се защити - на всяка потенциално агресивна ситуация тялото намира свой отговор, поза или движение. Но макар и тялото да може да реагира самостоятелно, то отреагира само с разрешение на психиката - а психиката доста често мълчи. И тялото послушно разпределя и складира някъде възникналото напрежение.
Още от най-ранно детство сме се научили да потискаме естествените реакции на тялото си. В процеса на развитие, докато негативният опит се трупа, а социалната среда ни учи да бъдем добри, любезни и внимателни, тялото ни натрупва толкова много неотреагирано напрежение, че образува защитна броня. И в един момент тази броня започва да не пропуска не само негативните преживявания, но и всички позитивни емоции.
Така се появяват хора с потиснати чувства, забраняващи си любов, радост, доверие, удоволствие. Веднъж възникнало, напрежението ще се усилва многократно с повтарянето на психотравматичния опит. Обидите, забраните, срама се запечатват в определни места, там, където се насочва енергийния импулс в момента на получаването на травмата. Затова за грамотния телесен терапевт не е трудно, гледайки човека, да определи какво е било миналото му.

В. Райх въвежда в лексиката на психотерапевта понятието енергия, но я разделя на различни съставки във връзка с многообразието на енергиите в тялото.
В съвременната телесна терапия наред с Райхианската терминология широко се използва метафоричния ин-ян енергиен модел на света и много се говори за ин- и ян-състояния и съставки у човека.
Кога преставаме да бъдем господари на своето тяло и започваме несъзнателно да се ръководим от телесния дискомфорт, предизвикан от нерешени проблеми?Получавайки психологическа травма, неотреагираният проблем остава в тялото, което формира защитна броня - така добиваме определен маниер на движение, държане, реагиране, чувстване, живеене.
Блокираното тяло като голям акумулатор постоянно ни напомня кои ситуации да избягваме, за да не преживеем повторно болката.
Именно затова решаването на проблемите само на ниво съзнание, без включване на тялото, е само частично решение.
Блокираната енергия остава заключена в тялото, пазейки в себе си информацията “тук ме болеше” и заповедта “не прави това”. Ето защо колкото и да се опитваме „да мислим позитивно”, че проблеми няма, потиснатата в тялото енергия остава, акумулаторът работи и проблемът ще се върне отново.
Блокираната енергия не изчезва, не се разпилява, а остава в тялото, понякога за дълги години. Това е все едно да налееш в тенджера вода, добре да затвориш капака и да я оставиш десет години. Представете си каква миризма ще дойде оттам, когато отворите капака. Такова нещо носим и в себе си!
За освобождаване на блокираната енергия и изтриване от телесната карта следите от миналия негативен опит има методи и упражнения в телесноориентираната психотерапия. За сериозна работа с тялото, разбира се, са необходими ръце на професионалист.
Когато освобождаването на блокираната енергия все пак се случи, енергията започва да се разпространява по тялото и го напуска през естествените канали навън.
Може най-ясно да си представите как се случва това, като си представите руслото на река. Бурният поток вода (енергия) свободно тече, докато на пътя не се появят естествени прегради. Ако те са малки, потокът леко ги отнася, ако са големи, примерно гигантски валуни, водата бързо ще ги заобиколи.
Така изглеждат и блокажите в тялото. Енергията не е в състояние да ги пробие и затова преминава през обиколни пътища и някои блокирани части на тялото изглеждат буквално мъртви. Те са напрегнати и не са въвлечени в процеса на движение.
Ако някъде нагоре по реката се отворят шлюзите на бента, то силата на водата многократно ще се усили и онези валуни могат също да се преместят от мястото си. При най-големите камъни натискът ще се усили, но напорът на водата може и да не е достатъчен. При такива случаи в тялото може да се появи усилване на напрежението в някои части и краткотрайна болка. Телесният терапевт трябва да обърне специално внимание на тези зони - в тях са най-големите блокажи, а следователно най-застарелите и мощни психотравми.
Състоянието на клиента след телесната терапия невинаги е приятно - рукнали сълзи, кашлица, повръщане, главоболие, разстройство и изхвърляне на течността от организма, понякога температура. Това преминава много бързо и без последици, затова правилното отношение към този процес е спокойното наблюдение, дори с известна доза ирония.
След телесното очистване идва емоционалното. За къс период от време човек може да изпита целия набор от някога потиснати емоции - гняв, агресия, срам, сексуално влечение, еуфория, учудване и др.

Енергията

Понятието енергия има решаващо значение за телесната терапия. В биоенергетиката тялото се изучава чрез енергийните процеси и се описва като “биоелектрически океан” на химическия и електрическия обмен. За участниците в групата оптималното отношение към тялото означава развитие на спонтанното тпротичане на енергията, обхващащо целия организъм от кожната периферия до процесите на метаболизма. Всичко, което нарушава протичането на енергията във всяка част на тялото, въздейства на чувството ни за удоволствие и цялостност. Според Лоуен невротиците не могат да управляват възбудото и не могат да бъдат толерантни към болката удоволствието. Те изразходват голяма част от своята енергия за включване на механизмите на психологическа защита, насочени към това да се избавят от травмиращите личността мисли, чувства, външни събития. Такива проблеми се срещат и при клинично здрави хора. За тях биха били подходящи определени дихателни упражнения, подпомагащи протичането на енергията.
Телесните терапевти смятат, че свободно течащата естествена жизнена енергия (означена от Райх с термина “оргонна енергия”) е основа за функционирането на здравата личност. Тази енергия, натрупвана в резултат от храненето, поемането на течности и кислород, непрекъснато тече през тялото на здравия човек. Излишъкът от енергия според Райх се разглежда като сексуално напрежение, за снемането на което е необходим телесен оргазъм. Невротичните индвивиди използват енергията си за поддържане на мускулното напрежение и с това потискат своята сексуалност. Медицинската дейност на Райх, т.е. организирането на продажби на т.нар акумулатори на оргонна енергия, които помагат на клиентите да освободят естествената си жизнена енергия и да постигнат сексуално удовлетворение, го довела до конфликт с властите, който завършил с присъда.
Базирайки се на трудовете на Райх, Лоуен, развивайки понятието “енергия” също стига до предположението за вид жизнена енергия, наричана “биоенергия”, включена във всички жизнени процеси, включително и в движението, емоциите, мисленето и чувствата. Лоуен изтъква, че някои хора, особено депресивните и интровертите, имат ниско ниво на енергия. Стандартната процедура при работа с депресивни клиенти е опит да се повиши тяхното енергийно ниво, което предвижда и организиране на режима на хранене и съня.
Биоенергийните методи имат за цел да подпомогнат себеизявата чрез мобилизиране на енергията и връщане на хората към първичната им природа. Първичната природа на човека е състояние на искрено удоволствие, например детското любопитство и учудване. Удоволствието е свобода на движението и свобода от мускулно напрежение. Според Лоуен “разкрепостяването на тялото” ни приближава към първичната способност на човека да изпитва удоволствие.
Според телесните терапевти междуличностната отчужденост е обусловена именно от отчуждението от собственото тяло, тъй като човек може да усеща живота само чрез своето физическо същество.

Мускулната броня

Наред с понятието енергия основно понятие в телесната терапия е мускулната броня. При създаването на своята теория Райх акцентира върху хроничните енергийни блокажи, които се случват на физическо ниво. Той описва защитите, използвани за отстраняване или свеждане до минимум незавършените емоционални преживявания, като нарича тези защитни механизми “характерова броня”. Под броня Райх има предвид хроничното мускулно напрежение, изолиращо човека от неприятните емоции. Когато мускулите се напрягат, чувствата се притъпяват, с други думи “мускулната броня” пречи на протичането на оргонната енергия нагоре и надолу по тялото. От гледна точка на Райх между хроничните енергийни блокажи на физическо ниво и потисканите емоции на психологическо ниво съществува не просто паралел, а сложна взаимовръзка на физически и психически параметри.
“Бронята” е структура на характера в неговата физическа форма. Затова онзи, който може да счупи “бронята”, в същата степен може да измени структурата на невротичния характер. Но тъй като ригидността на характера е заключена в тялото, в “бронята”, по-ефективно е да се отслаби “бронята” отколкото да се изменят невротичните черти на характера – например с помощта на психоаналитично ориентирана терапия.
Мускулното напрежение е свързано с различен род ситуации и травми, преживени от индивидите в процеса на развитието им. Процесът на формиране на характера и “бронята” са в диалектическо единство, в което непрекъснато взаимодействат тялото и психиката. Общият биоенергетичен модел предполага, че чувствата и импулсите, изразяването на които се възпрепятства от страха, се видоизменят, потискат или прикриват, водейки до телесна ригидност, енергиен разпад и промени в личността.
Представете си например малко момче, което се старае съзнателно да се въздържа от плач. То стиска зъби, сдържа дишането си и напряга мускулите на гърлото и корема. Това е първият стадий в процеса на построяване на “характеровата броня”. По-късно подобни психотравмиращи ситуации могат да предизвикат автоматично блокиране на естествените двигателни и гласови компоненти на съответните реакции.
След известно време този блокиращ импулс ще се удържа несъзнавано, мускулите на лицето, челюстите, гърлото и корема ще са хронично напрегнати. “Мускулната броня” прави почти невъзможно свободното изразяване на емоциите.
Лоуен е убеден, че личностните особености се отразяват в позата, движенията, жестовете и вида телосложение. В зависимост от разликите в тези особености, Лоуен описва пет типа характери, имената на които отразяват психоаналитичната основа на възгледите му. В основата на своята класификация Лоуен залага заеманите от индивидите защитни пози на тялото, които помагат да се открият проблемите в движенията.

Характерите

“Шизоиден” тип характер притежават индивиди, чиито мисли неясно са свързани с чувствата, които се стремят да се скрият в себе си и губят контакт с реалността. По същество тяхната енергия се намира в центъра на тялото и не постъпва в периферията, нейното свободно протичане в посока лицето, ръцете, краката и половите органи се блокира от хронично мускулно напрежение. Шизоидните индивиди изпитват явни трудности в спонтанните действия, техните движения не са гъвкави и отривисти. Те не чувстват връзка със своето тяло, а самооценката им е занижена. Тялото на шизоидите често е слабо, недоразвито. Може да изглежда, сякаш горната и долната половина на тялото или неговата дясна и лява страна действат поотделно. Липсата на мимики прави лицето на човека да изглежда като маска, ръцете могат вяло да висят встрани.
“Орален” характер имат индивидите, които имат нужда от поддръжката на другите и са склонни към зависимост и привързаност в междуличностните отношения. Тяхната енергия не е замразена в центъра на организма, както е при шизоидния тип, но протичането към периферията на тялото е слабо. Тялото и крайниците обикновено са издължени, мускулатурата е недоразвита, налицу са признаци на физическа незрялост. Оралните хора трудно стоят на краката си и буквално, и в преносен смисъл. Имайки ниско ниво на енергия, те постянно имат нужда от поддръжка и чакат помощ от другите. Ако основните им потребности не бъдат удовлетворени, те могат да развият склонност към депресии.
“Психопатният” тип характер отличава индивидите с ярко изразена потребност да властват и управляват, загрижени за своя социален образ. Потребността да доминират над околните може да се прояви в силно развитие на горната част на тялото при съответно нероразвита долна част. Енергията обикновено се премества към главата, а на нивото на талията нейното течение надолу се блокира от мускулното напрежение. Погледът може да изглежда втренчен и подозрителен вследствие на постоянния стремеж да се контролира всичко, което става наоколо.
Към “ садо-мазохистичния” тип характер принадлежат индивидите, които проявяват безпомощност при активното решаване на проблемите. Тялото на човека с мазохистичен характер е напълно заредено с енергия, но той се опитва да сдържа чувствата си, контролирайки мускулното напрежение, за да избегне конфронтацията с околните. Тялото му обикновено е късо, плътно, мускулесто.
Към “ригидния” тип характер принадлежат честолюбиви, ориентирани към реалността индивиди, добре функциониращи, но осъществяващи висок контрол върху поведението си. Те запазват дистанция в отношенията с другите, страхуват се напълно да се отдадат на удоволствия. Биоенергийно тяхното тяло е заредено както на периферията за контакт с околната среда, така и в центъра. Чувствата протичат свободно, но тяхното изразяване е ограничено. Обикновено хора от такъв тип са подвижни и се отличават с пропоционално телосложение.
В муждуличностните взаимоотношения шизоидите избягват интимната близост с други хора, индивидите с орален тип характер търсят близки контакти с другите заради топлината и грижата, психопатните се стремят да контролират взаимоотношенията и установяват връзка само с онези, които се възхищават от тях или имат нужда от контрол от тяхна страна, садо-мазохистите влизат във взаимоотношения с членове на групата, но в подчинен вид, избягвайки да изразяват отрицателни емоции, които могат да засегнат междуличностните отношения. Индивидите с ригиден характер установяват близки взаимоотношения и могат да извлекат повече полза от срещи, в които се насочват и поощряват междуличностните контакти, готовността за сближаване, свободното изразяване на чувствата.

Почвата под краката

Последно важно понятие в телесната терапия е понятието почва под краката или „граундинг”, което е основната заслуга на Лоуен в метода на Райх. “Граундингът” не е само физическа опора на собствените крака, но и метафора на фройдовия принцип за реалност. “Колкото по-силно усеща човек своя контакт със земята (реалността), толкова по-здраво се държи той за нея, толкова по-голямо натоварване може да понесе и толкова по-добре може да управлява чувствата си.” Лоуен усеща, че много клиенти нямат усещане за твърда земя под краката и съответно нямат усет за връзка с реалността. Да имаш „граундинг” означава, да бъдеш в енергиен контакт със земята, за да получиш усещане за стабилност и сигурност. Хората, които са под въздействието на алкохол, наркотици или силно са увлечени от нещо, могат да се усещат като летящи, енергията се е преместила от стъпалата и краката нагоре. Ефективното съществуване в реалния свят буквално означава връщане обратно на земята.
Биоенергийният терапевт Стенли Келеман включва в понятието „граундинг” връзката с емоционалните потребности, протичането на организмичната енергия и всички патерни на действията, съставящи нашите физически и физиологически процеси.. В кабинета на Келеман се използват упражнения специално за утвърждаване на почвата под краката и преодоляване на съмнението и недоверието.
Например на участниците може да се предложи да постоят на един крак и да преживеят връзката със земята, след това да масажират този крак и отново да се върнат към това емоционално преживяване. Или да скачат на един крак, а след това да застанат на двата крака за усилване на чувството за връзка със земята.
Такива специални упражнения помагат да се увеличи потокът от енергия, да се заздрави контактът със земята и съответно да се усили усещането за себе си. Понятието „граундинг” е важно за биоенергетиката, доколкото то ориентира към реалността и уравновесява акцента за изразяване на чувствата и емоционалните пориви.
03 Декември 09, 16:53    Коментари (2443)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..25 край 
2443. Loans
22.01.18
07:30
cash loans online <a href="http://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> cash advance loan <a href=http://cashadvanceloan.us.com>actual payday loan lenders</a>
2442. Loans Online
21.01.18
19:04
online cash advance <a href="https://onlineloan.us.com">loans definition</a> online loan <a href=https://onlineloan.us.com>online loan</a>
2441. Assignment Define
21.01.18
06:29
write a research paper <a href="https://researchessay.us.com">research essay</a> buy research papers <a href=https://researchessay.us.com>write an essay about your school</a>
2440. Jamesslamp
21.01.18
05:59
essay writing service <a href="https://essaywriting.stream">earth science homework help</a> writing a paper <a href=https://essaywriting.stream>best dissertation writing services</a> porn chats <a href="https://freesexwebcam.webcam">adult video chatrooms</a> free webcam sex <a href=https://freesexwebcam.webcam>free webcam sex</a> same day loans <a href="https://samedayloans.cricket">same day loans</a> same day payday loans online <a href=https://samedayloans.cricket>quick loan</a> good college essays <a href="https://goodcollegeessays.science">argument essays</a> good college essays <a href=https://goodcollegeessays.science>buy essays</a> psychology dissertation help <a href="https://criticalessay.trade">do my assignment</a> write me a research paper <a href=https://criticalessay.trade>critical essay</a> xxx webcams <a href="https://freexxxwebcams.webcam">webcams porn</a> free xxx webcams <a href=https://freexxxwebcams.webcam>free xxx webcams</a> payday advance online <a href="https://easyonlinepaydayloans.science">direct lender loans</a> fast online payday loans <a href=https://easyonlinepaydayloans.science>easy online payday loans</a> webcam slut <a href="https://cfnmshow.cricket">show girls</a> show girls <a href=https://cfnmshow.cricket>fuck show</a>
2439. Pay Day Loan
21.01.18
02:50
installment loans no credit <a href="https://installmentloans.us.com">starter loans</a> commercial loan rates <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans no credit</a>
2438. Help With My Essay
21.01.18
00:45
essay writing <a href="https://essaywriting.us.com">cheap essay writing</a> writing essay <a href=https://essaywriting.us.com>essay writing</a>
2437. Direct Lender Loans
20.01.18
14:50
get cash now <a href="https://cashloans.us.com">cash loans no credit check</a> need cash now <a href=https://cashloans.us.com>need a loan today</a>
2436. Easy Payday Loan
20.01.18
06:28
advance payday loan <a href="https://paydayadvance.us.com">what is a conforming loan</a> advance payday loan <a href=https://paydayadvance.us.com>advance payday</a>
2435. Homework Online
20.01.18
04:36
essay writing help <a href="https://essaywriting.us.com">writing an essay</a> writing an essay https://essaywriting.us.com - essays on helping others
2434. Essay Writing Tip
20.01.18
03:50
research essay <a href="https://researchessay.us.com">research essay</a> fast essay writing https://researchessay.us.com - buy research papers
2433. Direct Lender Loans
19.01.18
22:22
cash loans online <a href="https://cashadvanceloan.us.com">how to get money quick</a> cash advance usa <a href=https://cashadvanceloan.us.com>cash advance loan</a>
2432. Payday Loans Online
19.01.18
21:51
payday loan lenders no credit check <a href="https://paydayadvance.us.com">advance payday loan</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>fast cash advance</a>
2431. Buy Essay.Org
19.01.18
20:06
research essay <a href="https://researchessay.us.com">research paper</a> writing a research paper <a href=https://researchessay.us.com>personal essay for college admission</a>
2430. Money Loan
19.01.18
19:37
payday loans no credit check same day <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> instant online payday loans <a href=https://paydayloansonline.us.org>no credit check payday loans</a>
2429. Pay Day Loan
19.01.18
19:15
loans for bad credit <a href="https://loansforbadcredit.us.org">small loans for bad credit</a> web loans <a href=https://loansforbadcredit.us.org>loan for bad credit</a>
2428. Quick Loans
19.01.18
17:52
payday advances <a href="https://paydayadvance.us.com">no fax payday loan</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>advance payday</a>
2427. Online Loans
18.01.18
12:39
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> online installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>speedy</a>
2426. Fastest Payday Loan
18.01.18
09:28
payday loans online <a href="https://loansonline.us.com">payday loans online</a> online personal loans <a href=https://loansonline.us.com>payday loan lenders online</a>
2425. Write Essays For Me
18.01.18
09:03
write an essay in a day <a href="https://essaywriter.us.com">essay maker</a> essay writer <a href=https://essaywriter.us.com>essay writer</a>
2424. Online Loans
18.01.18
06:06
cash loans <a href="https://cashloans.us.com">cash loans</a> get cash now <a href=https://cashloans.us.com>cash loans</a>
2423. Photo Assignment
18.01.18
02:22
write my paper for me <a href="https://writemypaperforme.us.com">write a paper online</a> writing paper online <a href=https://writemypaperforme.us.com>business article review</a>
2422. Pay Day Loans
17.01.18
19:54
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> no credit check payday loans <a href=https://paydayloansonline.us.org>payday loans no credit check same day</a>
2421. Online Loan
17.01.18
19:33
loans online <a href="https://loansonline.us.com">personal loans online</a> payday loans online <a href=https://loansonline.us.com>quickloan</a>
2420. Payday Loan
17.01.18
10:47
easy loan online <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> installment loans <a href=https://installmentloans.us.com>installment loans</a>
2419. Online Loan
17.01.18
08:48
credit loans no credit <a href="https://cashloans.us.com">cash loans</a> cash loans <a href=https://cashloans.us.com>fair credit loans</a>
2418. Write Essay Online
17.01.18
03:38
essay writing service <a href="https://essaywritingservice.us.org">buy a research paper for college</a> writing my paper https://essaywritingservice.us.org - writing my paper
2417. Cash Loan
16.01.18
21:22
advance payday <a href="https://paydayadvance.us.com">bad credit debt consolidation</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>payday advance</a>
2416. Pay Day Loan
16.01.18
19:39
no faxing payday loan <a href="https://paydayloan.us.org">payday loan</a> loans las vegas nv <a href=https://paydayloan.us.org>small personal loans bad credit</a>
2415. Janeslamp
16.01.18
16:07
order essay <a href=https://buyessay.us.com>best websites for essays</a> buy essay online <a href=https://buyessay.us.com>buy essay online</a>
2414. Loans For Bad Credit
16.01.18
15:02
need cash now <a href="https://cashloans.us.com">easy money payday loans</a> cash now <a href=https://cashloans.us.com>cash loans no credit check</a>
2413. Instant Online Loans
16.01.18
14:28
online loan <a href="https://onlineloan.us.com">online loan</a> loans over the phone <a href=https://onlineloan.us.com>direct lender payday loans no teletrack</a>
2412. Spotloan
16.01.18
11:06
instant approval loans <a href="https://cashadvanceloan.us.com">express cash advance</a> advance loan <a href=https://cashadvanceloan.us.com>www cash advance</a>
2411. Jamesslamp
16.01.18
07:57
dissertation writing help uk <a href="https://researchpaperproposal.trade">research report</a> research paper proposal <a href=https://researchpaperproposal.trade>term paper</a> advance payday loans online <a href="https://bestpaydayloans.stream">best payday loans online</a> quick loans no credit check <a href=https://bestpaydayloans.stream>online payday loans for bad credit</a> easy payday loans <a href="https://smallpaydayloans.bid">small payday loans</a> loan cash <a href=https://smallpaydayloans.bid>payday loans lenders</a> web cam nude <a href="https://camsites.cricket">cam sites</a> cam chat <a href=https://camsites.cricket>girls live cam</a> research paper introduction <a href="https://essayprompts.cricket">buy essay now</a> write essay <a href=https://essayprompts.cricket>motivate me to do my homework</a> college application essay <a href="https://collegeapplicationessay.bid">college essay help</a> college application essay <a href=https://collegeapplicationessay.bid>college essay help</a> phd dissertation help <a href="https://collegeessayprompts.trade">college essay prompts</a> college essay <a href=https://collegeessayprompts.trade>college essay</a> advance payday loans <a href="https://cashadvancelenders.trade">easy payday loans</a> cash advance lenders <a href=https://cashadvancelenders.trade>cash advance lenders</a>
2410. Photo Assignment
16.01.18
07:32
essay writing <a href="https://essay.us.org">college essay prompts</a> woodlands homework help <a href=https://essay.us.org>woodlands homework help</a>
2409. Janeslamp
16.01.18
06:43
car insurance <a href="https://carinsurance.us.org">general car insurance</a> compare car insurance <a href=https://carinsurance.us.org>hartford auto insurance</a>
2408. Spotloan
16.01.18
03:35
cashloans <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advances</a> payday advance <a href=https://paydayadvance.us.com>payday advance</a>
2407. Custom Essay
15.01.18
06:40
corporate finance homework help <a href="https://essaywritingservice.us.org">paper writing service</a> paper writing service <a href=https://essaywritingservice.us.org>essay writing service</a>
2406. Cash Loan
15.01.18
03:39
personal loans <a href="https://personalloans.us.org">personal loans no credit</a> personal loans no credit <a href=https://personalloans.us.org>personal loans</a>
2405. Buy Essays Cheap
14.01.18
18:47
help with math homework algebra <a href="https://argumentativeessay.us.com">argument essays</a> argumentative essay <a href=https://argumentativeessay.us.com>argumentative essays</a>
2404. Loans For Bad Credit
14.01.18
13:39
bad credit personal loans <a href="https://personalloans.us.org">personal loans bad credit</a> quick money making <a href=https://personalloans.us.org>installment loans online texas</a>
2403. Jamesslamp
14.01.18
12:42
online cash advance <a href="https://easyloans.webcam">direct lenders immediate payment loans</a> easy loans <a href=https://easyloans.webcam>speedy cash payday loans online</a> write my dissertation <a href="https://buyessays.stream">college essays</a> buy essays <a href=https://buyessays.stream>essays websites</a> fast cash loans with no credit check <a href="https://samedaypaydayloansonline.bid">cash loan</a> easy payday loans online <a href=https://samedaypaydayloansonline.bid>instant loans online</a> direct lenders no credit check <a href="https://thebestonlinepaydayloans.trade">loans</a> quick cash loans <a href=https://thebestonlinepaydayloans.trade>best online payday loans</a> do my math <a href="https://researchpaperproposal.trade">writing a research paper thesis</a> research paper proposal <a href=https://researchpaperproposal.trade>research paper proposal</a> best payday loans online <a href="https://bestpaydayloans.stream">best payday loans online</a> best payday loans online <a href=https://bestpaydayloans.stream>payday advance no credit check</a>
2402. Buy Essay.Org
14.01.18
07:22
college math homework help <a href="https://argumentativeessay.us.com">argumentative essay</a> argumentative essay <a href=https://argumentativeessay.us.com>uk assignment help</a>
2401. GeorgeHAT
14.01.18
02:36
Earn on the Internet from $ 5000 per day, do not strain, the details are here:
http://pagebin.com/nczmo8y1st george credit card balance transfer form, how to make money from internet scams, how to make money fast and easy, how to make money through online writing, paypal online money transfer, how to make money online using your mobile phone, casino jack online latviski, 0 interest on credit card transfers
, easy way to make money with adsense, zero interest credit card transfer nz, make money fast uk, part time jobs earn extra money, online casino for fun slots, make money at home for moms, jugar casino gratis sin descargar en linea, olg casino online reviews, how to make money working from home nz, credit card balance transfer how do they work, exchange paypal to perfect money instantly
, how to make money in india as a student, easy ways to earn money from home, casino royale online stream free, ways to make some quick cash, win real money online casino united states, can you make money answering surveys, credit card transfer balance no interest, easy money online in south africa
2400. Payday Express
14.01.18
00:49
small loans for bad credit <a href="https://loansforbadcredit.us.org">unsecured loans for bad credit</a> loans for bad credit <a href=https://loansforbadcredit.us.org>loans for bad credit</a>
2399. Jamesslamp
13.01.18
22:05
easy payday loans <a href="https://easyloans.webcam">get a loan</a> easy approval payday loans <a href=https://easyloans.webcam>payday loans no credit check</a> payday loans no credit check <a href="https://quickloans.trade">cash loans</a> loans <a href=https://quickloans.trade>quick loans</a> free webcam sluts <a href="https://chatsex.trade">chat sex</a> sex chat <a href=https://chatsex.trade>chat sex</a> pay for assignments <a href="https://essayprompts.cricket">best dissertation service</a> essay prompts <a href=https://essayprompts.cricket>pay to do math homework</a> payday bad credit loan <a href="https://paydayloansforbadcredit.stream">payday loan</a> payday loans for bad credit <a href=https://paydayloansforbadcredit.stream>no credit check payday loan</a>
2398. Write My Papers
13.01.18
01:52
research paper <a href="https://researchpaper.us.com">statistic homework help</a> research papers <a href=https://researchpaper.us.com>research paper</a>
2397. Payday
12.01.18
14:48
no credit check emergency loans <a href="https://loan.us.org">payday loans</a> payday loans online <a href=https://loan.us.org>payday loans online</a>
2396. Paper Writer Free
12.01.18
12:14
paper writing <a href="https://argumentativeessay.us.com">write a college essay</a> paper writing <a href=https://argumentativeessay.us.com>uk assignment help</a>
2395. Cash Loan
12.01.18
10:08
payday loans online <a href="https://loan.us.org">payday loans online</a> loan <a href=https://loan.us.org>easy payday loans</a>
2394. Pamslamp
12.01.18
10:04
same day loans <a href="https://samedayloans.cricket">same day loan</a> speedycash <a href=https://samedayloans.cricket>same day loans</a> do my geometry homework <a href="https://scholarshipessay.science">write essay</a> argumentative essay <a href=https://scholarshipessay.science>pay someone to write my assignment</a> online payday loan lender <a href="https://onlinepaydayloanlender.loan">small payday loans</a> best payday loan online <a href=https://onlinepaydayloanlender.loan>online payday loan application</a> hot webcam girls <a href="https://hotwebcamgirls.science">webcam amateur</a> amateur webcam girls <a href=https://hotwebcamgirls.science>hot webcam girls</a>
2393. Easy Payday Loan
12.01.18
07:52
payday loan <a href="https://loan.us.org">loan</a> short term loans direct lenders <a href=https://loan.us.org>no credit check payday loans instant approval</a>
2392. Jamesslamp
12.01.18
00:35
college application essay <a href="https://collegeapplicationessay.bid">college application essay</a> college essay help <a href=https://collegeapplicationessay.bid>college essay help</a> best online payday loans <a href="https://easyloans.webcam">get a loan</a> quick loans <a href=https://easyloans.webcam>cash payday loans online</a> college paper <a href="https://collegepaper.trade">college paper</a> college essay <a href=https://collegepaper.trade>research paper</a> webcam masturbation <a href="https://webcammasturbation.stream">webcam masturbation</a> lesbian show <a href=https://webcammasturbation.stream>webcam dildo</a> payday advance no credit check <a href="https://instantonlinepaydayloan.cricket">instant online payday loan</a> instant online payday loan <a href=https://instantonlinepaydayloan.cricket>pay day lenders</a> buy an essay <a href="https://illustrationessay.trade">illustration essay</a> illustration essay <a href=https://illustrationessay.trade>argumentative research paper</a> bad credit payday loans direct lenders <a href="https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket">easiest payday loan to get</a> bad credit payday loans direct lenders <a href=https://badcreditpaydayloansdirectlenders.cricket>fast loans no credit check</a> free adult cam to cam <a href="https://adultcamsites.trade">adult webcam sites</a> adult cam <a href=https://adultcamsites.trade>web cam adult</a> research report <a href="https://researchessay.bid">research essay</a> online essay <a href=https://researchessay.bid>research paper heading</a> college essay writer <a href="https://collegeessaywriter.bid">write a literature review</a> writing a rationale for a research paper <a href=https://collegeessaywriter.bid>buy dissertation</a>
2391. geico car insurance
11.01.18
23:53
car insurance quotes comparison <a href="https://autoinsurancequotes.us.com">car insurance quotes</a> classic car insurance quote <a href=https://autoinsurancequotes.us.com>auto insurance quotes</a>
2390. Buy Essays Cheap
11.01.18
16:40
argumentative essay <a href="https://argumentativeessay.us.com">spss assignment help</a> paper writing <a href=https://argumentativeessay.us.com>argumentative essay</a>
2389. Write Essays Online
11.01.18
02:59
essay writing service <a href="https://essaywritingservice.us.org">customer service dissertation</a> research paper on abortion https://essaywritingservice.us.org - writing my essay
2388. erie auto insurance
10.01.18
22:20
affordable car insurance <a href="https://carinsurance.us.org">car insurance</a> costco car insurance quote <a href=https://carinsurance.us.org>car insurance</a>
2387. insurance quote
10.01.18
21:30
geico auto insurance quote <a href="https://comparecarinsurance.us.com">compare car insurance</a> car insurance quotes comparison <a href=https://comparecarinsurance.us.com>compare car insurance</a>
2386. car insurance rates
10.01.18
16:31
car insurance <a href="https://carinsurance.us.org">compare car insurance quotes</a> auto insurance <a href=https://carinsurance.us.org>cheapest car insurance</a>
2385. amica auto insurance
10.01.18
14:36
auto insurance <a href="https://carinsurance.us.org">compare car insurance</a> compare car insurance rates <a href=https://carinsurance.us.org>cheap liability insurance in texas</a>
2384. geico car insurance
10.01.18
14:31
cheapest car insurance quotes comparison <a href="https://comparecarinsurance.us.com">compare auto insurance rates</a> compare car insurance <a href=https://comparecarinsurance.us.com>cheapest auto insurance quotes comparison</a>
2383. cheap car ins
10.01.18
13:45
state farm auto insurance quote <a href="https://comparecarinsurance.us.com">compare car insurance</a> cheapest car insurance quotes comparison <a href=https://comparecarinsurance.us.com>aarp hartford auto insurance</a>
2382. auto ins
10.01.18
12:45
compare auto insurance rates <a href="https://comparecarinsurance.us.com">compare car insurance</a> compare car insurance <a href=https://comparecarinsurance.us.com>car insurance quotes comparison online</a>
2381. amica car insurance
10.01.18
08:48
car insurance <a href="https://carinsurance.us.org">cheap car insurance quotes</a> car insurance <a href=https://carinsurance.us.org>top car insurance companies</a>
2380. eykopuyawoj
09.01.18
22:39
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2379. Spotloan
09.01.18
10:45
payday <a href="https://payday.us.com">short term payday loan</a> payday <a href=https://payday.us.com>payday loans no credit check</a>
2378. yxohege
09.01.18
05:38
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2377. oladewiyyesej
09.01.18
05:24
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2376. ofuhafeta
09.01.18
03:44
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2375. onexaba
09.01.18
03:30
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2374. adaweise
09.01.18
02:41
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2373. eguzogage
09.01.18
02:38
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2372. uzovmohzo
09.01.18
02:26
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2371. iyiguov
09.01.18
02:24
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2370. aduhualihny
09.01.18
02:09
http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor <a href="http://pricespharmacy-canadian.online/">pricespharmacy-canadian.online.ankor</a> http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
2369. Cash Loan
08.01.18
20:18
cash advance <a href="https://cashadvance.us.org">cash advance</a> cash advance <a href=https://cashadvance.us.org>cash advance</a>
2368. Spotloan
08.01.18
13:29
loan <a href="https://loan.us.org">loan</a> payday cash advances <a href=https://loan.us.org>loan</a>
2367. Online Homework
08.01.18
12:06
essay writing service <a href="https://essaywritingservice.us.org">essay writing service</a> do my excel project <a href=https://essaywritingservice.us.org>common application essays</a>
2366. Paydayloan
08.01.18
05:28
payday loan <a href="https://loan.us.org">loan</a> online loans <a href=https://loan.us.org>online loans</a>
2365. Writing Essay Online
06.01.18
12:19
argument essay <a href="https://essay.us.org">essay</a> essay <a href=https://essay.us.org>argument essay</a>
2364. Buying Essays Online
04.01.18
12:45
writing my paper <a href="https://essaywritingservice.us.org">writing my essay</a> essay writing service <a href=https://essaywritingservice.us.org>woodland homework help</a>
2363. geico
01.01.18
06:37
cheap car insurance in georgia <a href="https://comparecarinsurance.us.com">compare car insurance</a> auto ins <a href=https://comparecarinsurance.us.com>compare car insurance</a>
2362. Payday Loans Online
01.01.18
00:41
advance payday loans online <a href="https://cashadvance.us.org">cash advance</a> cash advance lenders <a href=https://cashadvance.us.org>cash advance</a>
2361. Payday
31.12.17
16:47
online payday advance <a href="https://cashadvance.us.org">cash advance</a> cash advance <a href=https://cashadvance.us.org>installment loan</a>
2360. Janeslamp
31.12.17
10:19
online auto insurance quotes <a href="https://autoinsurancequotes.us.com">cheap car insurance in georgia</a> auto insurance quotes comparison <a href=https://autoinsurancequotes.us.com>cheap auto insurance quotes</a>
2359. Lelandfouts
31.12.17
09:03
Howdy I am so thrilled I found your website, I really found you by accident, while I was looking on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great b.
<a href=http://cialisfsk.com/>online cialis</a>
2358. Janeslamp
29.12.17
23:27
paydayloan <a href="https://payday.us.com">direct lenders payday loans</a> payday <a href=https://payday.us.com>pay day loan</a>
2357. insurance quote
28.12.17
22:30
auto insurance quotes <a href="https://autoinsurancequotes.us.com">car insurance quotes comparison</a> cheap car insurance quotes <a href=https://autoinsurancequotes.us.com>rental car insurance</a>
2356. e insurance auto
28.12.17
14:30
compare car insurance <a href="https://comparecarinsurance.us.com">top rated auto insurance companies</a> compare car insurance <a href=https://comparecarinsurance.us.com>compare car insurance</a>
2355. Online Loans
28.12.17
14:01
loan <a href="https://loan.us.org">installment loan</a> payday loan <a href=https://loan.us.org>loans online</a>
2354. Online Loan
28.12.17
13:51
payday advance online <a href="https://cashadvance.us.org">loans with no credit check</a> payday advance loans <a href=https://cashadvance.us.org>small payday loans</a>
2353. direct car insurance
28.12.17
13:28
esurance auto insurance <a href="https://comparecarinsurance.us.com">compare car insurance</a> compare car insurance <a href=https://comparecarinsurance.us.com>car insurance quotes comparison online</a>
2352. allstate insurance
28.12.17
08:03
compare car insurance rates <a href="https://carinsurance.us.org">car insurance</a> compare car insurance <a href=https://carinsurance.us.org>travelers auto insurance</a>
2351. geico car insurance
28.12.17
07:21
car insurance <a href="https://carinsurance.us.org">state auto insurance company</a> cheap car insurance <a href=https://carinsurance.us.org>compare auto insurance</a>
2350. Pay Day Loans
28.12.17
07:01
direct lender payday loans <a href="https://payday.us.com">payday loan</a> payday loans <a href=https://payday.us.com>same day loan</a>
2349. aaa car insurance
27.12.17
22:18
costco auto insurance <a href="https://autoinsurancequotes.us.com">automobile insurance quotes</a> auto insurance quotes <a href=https://autoinsurancequotes.us.com>auto insurance quotes</a>
2348. carinsurance
26.12.17
22:32
auto insurance quotes <a href="https://autoinsurancequotes.us.com">auto insurance quotes</a> auto insurance quotes <a href=https://autoinsurancequotes.us.com>auto insurance quotes</a>
2347. Buy An Essay Paper
26.12.17
15:12
research report <a href="https://researchpaper.us.com">research paper</a> research report <a href=https://researchpaper.us.com>research paper</a>
2346. Essay Buy
26.12.17
09:23
essay <a href="https://essay.us.org">online chemistry homework</a> college essay prompts https://essay.us.org - essay
2345. Photo Assignment
26.12.17
08:23
term papers for sale online <a href="https://essay.us.org">essay</a> help with science homework <a href=https://essay.us.org>essay</a>
2344. Write
26.12.17
02:11
homework online midlothian isd <a href="https://collegeessays.us.com">mastering physics homework help</a> college essays <a href=https://collegeessays.us.com>college essays</a>
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1357