Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2017 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Връзка с мен

Публикации 16:53
« Обратно
Вземи в gLOG
Основи на телесната психотерапия
Редица психотерапевтични методи подчертават важността на онова, което изразява тялото ни като ключ към психодиагностиката.
Представете си следната ситуация:
Ваш приятел/приятелка току-що ви е съобщил, че ви изоставя заради вашата най-добра приятелка/приятел. Обърнете внимание на вашите телесни реакции. Ще усетите спазъм в гърдите, учестено дишане, напрежение в мускулите на челюстта, ръцете и краката. Според привържениците на телесната терапия, дори съзнателно да не се борите със стресовата ситуация, вашето тяло автоматично реагира на нея. Това, което преживявате, си личи чрез начина, по който се движите, дишате, управлявате своите мускули, а също и чрез болестите, от които страдате.
Според телесните терапевти повечето психологически методи интелектуализират твърде много. Ако за традиционната психоанализа е неприемлив всеки физически и дори визуален контакт между терапевта и пациента, то съвременните психотерапевтични подходи не се придържат към такъв ограничаващ модел. Според Фройд човекът е надарен с разум, който символизира висшето начало и тяло, въплъщаващо животинската природа. Телесните терапевти се опитват да преодолеят бариерата между психическото и физическото, подчертавайки значението на интеграцията на тялото и разума. Те вярват, че съществува физически аналог на роджърсовото понятие за естествения оценъчен процес на организма, затова поощряват хората да вярват на примитивните, анималистични телесни усещания, като смятат, че на физическото функциониране е присъща мъдрост. Целите на телесната терапия не бива да се бъркат с онези, които лежат в основата на физическите упражнения на човек, посветил живота си на спорта. Макар съвършените физически качества да са достойни за одобрение и внасят своя дял в психическото здраве, вманиачените на тема фитнес и спорт в повечето случаи разглеждат своите тела като обекти на възхищение. Телесните терапевти, обратното, поставят акцент върху запознаването с тялото. Това означава разширяване на сферата на осъзнаване - на дълбоките организмични усещания, изследване на това как потребностите, желанията и чувствата се кодират в различни телесни състояния и обучение за реалистично разрешаване на конфликтите в тази област.
Телесната терапия и гещалттерапията имат сходство: те се фокусират върху взаимоотношенията между терапевта и клиента. Както и в гещалттерапията, редица методи на телесната терапия могат да се разглеждат в рамките на когнитивния и физически ориентиран подход. Такива разновидности на телесната терапия като биоенергетиката, методът на Фелденкрайс, методът на Александер, структурната интеграция (ролфинг) и първичната терапия са исторически свързани с терапевтичните методи на Вилхелм Райх и биенергийния метод на неговия ученик и приемник Александър Лоуен.

Защо психотерапевтите работят с тялото?

Работата с тялото е най-универсалния и естествен начин да се разрешат собствените проблеми и да се свържем със себе си. Нека си спомним как реагира тялото ни, когато ни викнат силно – то се свива. Тялото ни реагира по естествен и разбираем начин на външния дразнител - чрез свиване, т.е напрягане на мускулите за по-нататъшно отреагиране на ситуацията чрез ответна агресия – борба или бягство.
В реалния живот обаче твърде рядко се случва да реагираме на външата проява адекватно. Пред нас се появяват ред ограничения: не бива, страшно е, не мога, какво ще стане, как изглеждам и т.н. След като получим “шамар”от външния свят, ние се парализираме, започваме да разсъждаваме за това как да постъпим и обикновено потискаме в себе си ответната реакция, а често и самата ситуация. По-добре за нас би било, ако след това, вкъщи или другаде все пак успеем да преживеем ситуацията, да се разплачем или да си излеем болката пред близък човек. Голяма част от хората обаче са толкова блокирани от вътрешни правила, норми и ограничения, че дори това не могат да си позволят. И носят в себе си с години и дори с десетилетия следите от нараняванията, разочарованията, предателствата и лъжите.
Тези следи са запечатани в т.нар. блокажи. Блокажът представлява хронично напрежение на тялото, зад което стои актуален за човека проблем. Актуален значи още жив, т.е. неотреагиран, който безпокои съзнателно или на несъзнателно ниво. Блокажите имат най-различна структура, форма, локализация, мускулна принадлежност и вид.
Ако срещу нас замахне някой, ние рефлекторно се отдръпваме, напрягаме коленете си, диафрагмата, шията, дърпаме главата си назад, повдигаме рамене и свиваме юмруци. Тялото по-добре от нас знае как да се защити - на всяка потенциално агресивна ситуация тялото намира свой отговор, поза или движение. Но макар и тялото да може да реагира самостоятелно, то отреагира само с разрешение на психиката - а психиката доста често мълчи. И тялото послушно разпределя и складира някъде възникналото напрежение.
Още от най-ранно детство сме се научили да потискаме естествените реакции на тялото си. В процеса на развитие, докато негативният опит се трупа, а социалната среда ни учи да бъдем добри, любезни и внимателни, тялото ни натрупва толкова много неотреагирано напрежение, че образува защитна броня. И в един момент тази броня започва да не пропуска не само негативните преживявания, но и всички позитивни емоции.
Така се появяват хора с потиснати чувства, забраняващи си любов, радост, доверие, удоволствие. Веднъж възникнало, напрежението ще се усилва многократно с повтарянето на психотравматичния опит. Обидите, забраните, срама се запечатват в определни места, там, където се насочва енергийния импулс в момента на получаването на травмата. Затова за грамотния телесен терапевт не е трудно, гледайки човека, да определи какво е било миналото му.

В. Райх въвежда в лексиката на психотерапевта понятието енергия, но я разделя на различни съставки във връзка с многообразието на енергиите в тялото.
В съвременната телесна терапия наред с Райхианската терминология широко се използва метафоричния ин-ян енергиен модел на света и много се говори за ин- и ян-състояния и съставки у човека.
Кога преставаме да бъдем господари на своето тяло и започваме несъзнателно да се ръководим от телесния дискомфорт, предизвикан от нерешени проблеми?Получавайки психологическа травма, неотреагираният проблем остава в тялото, което формира защитна броня - така добиваме определен маниер на движение, държане, реагиране, чувстване, живеене.
Блокираното тяло като голям акумулатор постоянно ни напомня кои ситуации да избягваме, за да не преживеем повторно болката.
Именно затова решаването на проблемите само на ниво съзнание, без включване на тялото, е само частично решение.
Блокираната енергия остава заключена в тялото, пазейки в себе си информацията “тук ме болеше” и заповедта “не прави това”. Ето защо колкото и да се опитваме „да мислим позитивно”, че проблеми няма, потиснатата в тялото енергия остава, акумулаторът работи и проблемът ще се върне отново.
Блокираната енергия не изчезва, не се разпилява, а остава в тялото, понякога за дълги години. Това е все едно да налееш в тенджера вода, добре да затвориш капака и да я оставиш десет години. Представете си каква миризма ще дойде оттам, когато отворите капака. Такова нещо носим и в себе си!
За освобождаване на блокираната енергия и изтриване от телесната карта следите от миналия негативен опит има методи и упражнения в телесноориентираната психотерапия. За сериозна работа с тялото, разбира се, са необходими ръце на професионалист.
Когато освобождаването на блокираната енергия все пак се случи, енергията започва да се разпространява по тялото и го напуска през естествените канали навън.
Може най-ясно да си представите как се случва това, като си представите руслото на река. Бурният поток вода (енергия) свободно тече, докато на пътя не се появят естествени прегради. Ако те са малки, потокът леко ги отнася, ако са големи, примерно гигантски валуни, водата бързо ще ги заобиколи.
Така изглеждат и блокажите в тялото. Енергията не е в състояние да ги пробие и затова преминава през обиколни пътища и някои блокирани части на тялото изглеждат буквално мъртви. Те са напрегнати и не са въвлечени в процеса на движение.
Ако някъде нагоре по реката се отворят шлюзите на бента, то силата на водата многократно ще се усили и онези валуни могат също да се преместят от мястото си. При най-големите камъни натискът ще се усили, но напорът на водата може и да не е достатъчен. При такива случаи в тялото може да се появи усилване на напрежението в някои части и краткотрайна болка. Телесният терапевт трябва да обърне специално внимание на тези зони - в тях са най-големите блокажи, а следователно най-застарелите и мощни психотравми.
Състоянието на клиента след телесната терапия невинаги е приятно - рукнали сълзи, кашлица, повръщане, главоболие, разстройство и изхвърляне на течността от организма, понякога температура. Това преминава много бързо и без последици, затова правилното отношение към този процес е спокойното наблюдение, дори с известна доза ирония.
След телесното очистване идва емоционалното. За къс период от време човек може да изпита целия набор от някога потиснати емоции - гняв, агресия, срам, сексуално влечение, еуфория, учудване и др.

Енергията

Понятието енергия има решаващо значение за телесната терапия. В биоенергетиката тялото се изучава чрез енергийните процеси и се описва като “биоелектрически океан” на химическия и електрическия обмен. За участниците в групата оптималното отношение към тялото означава развитие на спонтанното тпротичане на енергията, обхващащо целия организъм от кожната периферия до процесите на метаболизма. Всичко, което нарушава протичането на енергията във всяка част на тялото, въздейства на чувството ни за удоволствие и цялостност. Според Лоуен невротиците не могат да управляват възбудото и не могат да бъдат толерантни към болката удоволствието. Те изразходват голяма част от своята енергия за включване на механизмите на психологическа защита, насочени към това да се избавят от травмиращите личността мисли, чувства, външни събития. Такива проблеми се срещат и при клинично здрави хора. За тях биха били подходящи определени дихателни упражнения, подпомагащи протичането на енергията.
Телесните терапевти смятат, че свободно течащата естествена жизнена енергия (означена от Райх с термина “оргонна енергия”) е основа за функционирането на здравата личност. Тази енергия, натрупвана в резултат от храненето, поемането на течности и кислород, непрекъснато тече през тялото на здравия човек. Излишъкът от енергия според Райх се разглежда като сексуално напрежение, за снемането на което е необходим телесен оргазъм. Невротичните индвивиди използват енергията си за поддържане на мускулното напрежение и с това потискат своята сексуалност. Медицинската дейност на Райх, т.е. организирането на продажби на т.нар акумулатори на оргонна енергия, които помагат на клиентите да освободят естествената си жизнена енергия и да постигнат сексуално удовлетворение, го довела до конфликт с властите, който завършил с присъда.
Базирайки се на трудовете на Райх, Лоуен, развивайки понятието “енергия” също стига до предположението за вид жизнена енергия, наричана “биоенергия”, включена във всички жизнени процеси, включително и в движението, емоциите, мисленето и чувствата. Лоуен изтъква, че някои хора, особено депресивните и интровертите, имат ниско ниво на енергия. Стандартната процедура при работа с депресивни клиенти е опит да се повиши тяхното енергийно ниво, което предвижда и организиране на режима на хранене и съня.
Биоенергийните методи имат за цел да подпомогнат себеизявата чрез мобилизиране на енергията и връщане на хората към първичната им природа. Първичната природа на човека е състояние на искрено удоволствие, например детското любопитство и учудване. Удоволствието е свобода на движението и свобода от мускулно напрежение. Според Лоуен “разкрепостяването на тялото” ни приближава към първичната способност на човека да изпитва удоволствие.
Според телесните терапевти междуличностната отчужденост е обусловена именно от отчуждението от собственото тяло, тъй като човек може да усеща живота само чрез своето физическо същество.

Мускулната броня

Наред с понятието енергия основно понятие в телесната терапия е мускулната броня. При създаването на своята теория Райх акцентира върху хроничните енергийни блокажи, които се случват на физическо ниво. Той описва защитите, използвани за отстраняване или свеждане до минимум незавършените емоционални преживявания, като нарича тези защитни механизми “характерова броня”. Под броня Райх има предвид хроничното мускулно напрежение, изолиращо човека от неприятните емоции. Когато мускулите се напрягат, чувствата се притъпяват, с други думи “мускулната броня” пречи на протичането на оргонната енергия нагоре и надолу по тялото. От гледна точка на Райх между хроничните енергийни блокажи на физическо ниво и потисканите емоции на психологическо ниво съществува не просто паралел, а сложна взаимовръзка на физически и психически параметри.
“Бронята” е структура на характера в неговата физическа форма. Затова онзи, който може да счупи “бронята”, в същата степен може да измени структурата на невротичния характер. Но тъй като ригидността на характера е заключена в тялото, в “бронята”, по-ефективно е да се отслаби “бронята” отколкото да се изменят невротичните черти на характера – например с помощта на психоаналитично ориентирана терапия.
Мускулното напрежение е свързано с различен род ситуации и травми, преживени от индивидите в процеса на развитието им. Процесът на формиране на характера и “бронята” са в диалектическо единство, в което непрекъснато взаимодействат тялото и психиката. Общият биоенергетичен модел предполага, че чувствата и импулсите, изразяването на които се възпрепятства от страха, се видоизменят, потискат или прикриват, водейки до телесна ригидност, енергиен разпад и промени в личността.
Представете си например малко момче, което се старае съзнателно да се въздържа от плач. То стиска зъби, сдържа дишането си и напряга мускулите на гърлото и корема. Това е първият стадий в процеса на построяване на “характеровата броня”. По-късно подобни психотравмиращи ситуации могат да предизвикат автоматично блокиране на естествените двигателни и гласови компоненти на съответните реакции.
След известно време този блокиращ импулс ще се удържа несъзнавано, мускулите на лицето, челюстите, гърлото и корема ще са хронично напрегнати. “Мускулната броня” прави почти невъзможно свободното изразяване на емоциите.
Лоуен е убеден, че личностните особености се отразяват в позата, движенията, жестовете и вида телосложение. В зависимост от разликите в тези особености, Лоуен описва пет типа характери, имената на които отразяват психоаналитичната основа на възгледите му. В основата на своята класификация Лоуен залага заеманите от индивидите защитни пози на тялото, които помагат да се открият проблемите в движенията.

Характерите

“Шизоиден” тип характер притежават индивиди, чиито мисли неясно са свързани с чувствата, които се стремят да се скрият в себе си и губят контакт с реалността. По същество тяхната енергия се намира в центъра на тялото и не постъпва в периферията, нейното свободно протичане в посока лицето, ръцете, краката и половите органи се блокира от хронично мускулно напрежение. Шизоидните индивиди изпитват явни трудности в спонтанните действия, техните движения не са гъвкави и отривисти. Те не чувстват връзка със своето тяло, а самооценката им е занижена. Тялото на шизоидите често е слабо, недоразвито. Може да изглежда, сякаш горната и долната половина на тялото или неговата дясна и лява страна действат поотделно. Липсата на мимики прави лицето на човека да изглежда като маска, ръцете могат вяло да висят встрани.
“Орален” характер имат индивидите, които имат нужда от поддръжката на другите и са склонни към зависимост и привързаност в междуличностните отношения. Тяхната енергия не е замразена в центъра на организма, както е при шизоидния тип, но протичането към периферията на тялото е слабо. Тялото и крайниците обикновено са издължени, мускулатурата е недоразвита, налицу са признаци на физическа незрялост. Оралните хора трудно стоят на краката си и буквално, и в преносен смисъл. Имайки ниско ниво на енергия, те постянно имат нужда от поддръжка и чакат помощ от другите. Ако основните им потребности не бъдат удовлетворени, те могат да развият склонност към депресии.
“Психопатният” тип характер отличава индивидите с ярко изразена потребност да властват и управляват, загрижени за своя социален образ. Потребността да доминират над околните може да се прояви в силно развитие на горната част на тялото при съответно нероразвита долна част. Енергията обикновено се премества към главата, а на нивото на талията нейното течение надолу се блокира от мускулното напрежение. Погледът може да изглежда втренчен и подозрителен вследствие на постоянния стремеж да се контролира всичко, което става наоколо.
Към “ садо-мазохистичния” тип характер принадлежат индивидите, които проявяват безпомощност при активното решаване на проблемите. Тялото на човека с мазохистичен характер е напълно заредено с енергия, но той се опитва да сдържа чувствата си, контролирайки мускулното напрежение, за да избегне конфронтацията с околните. Тялото му обикновено е късо, плътно, мускулесто.
Към “ригидния” тип характер принадлежат честолюбиви, ориентирани към реалността индивиди, добре функциониращи, но осъществяващи висок контрол върху поведението си. Те запазват дистанция в отношенията с другите, страхуват се напълно да се отдадат на удоволствия. Биоенергийно тяхното тяло е заредено както на периферията за контакт с околната среда, така и в центъра. Чувствата протичат свободно, но тяхното изразяване е ограничено. Обикновено хора от такъв тип са подвижни и се отличават с пропоционално телосложение.
В муждуличностните взаимоотношения шизоидите избягват интимната близост с други хора, индивидите с орален тип характер търсят близки контакти с другите заради топлината и грижата, психопатните се стремят да контролират взаимоотношенията и установяват връзка само с онези, които се възхищават от тях или имат нужда от контрол от тяхна страна, садо-мазохистите влизат във взаимоотношения с членове на групата, но в подчинен вид, избягвайки да изразяват отрицателни емоции, които могат да засегнат междуличностните отношения. Индивидите с ригиден характер установяват близки взаимоотношения и могат да извлекат повече полза от срещи, в които се насочват и поощряват междуличностните контакти, готовността за сближаване, свободното изразяване на чувствата.

Почвата под краката

Последно важно понятие в телесната терапия е понятието почва под краката или „граундинг”, което е основната заслуга на Лоуен в метода на Райх. “Граундингът” не е само физическа опора на собствените крака, но и метафора на фройдовия принцип за реалност. “Колкото по-силно усеща човек своя контакт със земята (реалността), толкова по-здраво се държи той за нея, толкова по-голямо натоварване може да понесе и толкова по-добре може да управлява чувствата си.” Лоуен усеща, че много клиенти нямат усещане за твърда земя под краката и съответно нямат усет за връзка с реалността. Да имаш „граундинг” означава, да бъдеш в енергиен контакт със земята, за да получиш усещане за стабилност и сигурност. Хората, които са под въздействието на алкохол, наркотици или силно са увлечени от нещо, могат да се усещат като летящи, енергията се е преместила от стъпалата и краката нагоре. Ефективното съществуване в реалния свят буквално означава връщане обратно на земята.
Биоенергийният терапевт Стенли Келеман включва в понятието „граундинг” връзката с емоционалните потребности, протичането на организмичната енергия и всички патерни на действията, съставящи нашите физически и физиологически процеси.. В кабинета на Келеман се използват упражнения специално за утвърждаване на почвата под краката и преодоляване на съмнението и недоверието.
Например на участниците може да се предложи да постоят на един крак и да преживеят връзката със земята, след това да масажират този крак и отново да се върнат към това емоционално преживяване. Или да скачат на един крак, а след това да застанат на двата крака за усилване на чувството за връзка със земята.
Такива специални упражнения помагат да се увеличи потокът от енергия, да се заздрави контактът със земята и съответно да се усили усещането за себе си. Понятието „граундинг” е важно за биоенергетиката, доколкото то ориентира към реалността и уравновесява акцента за изразяване на чувствата и емоционалните пориви.
03 Декември 09, 16:53    Коментари (1234)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 край 
1234. Jasonlib
25.07.17
05:17
subaction showcomments viagra optional remember
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>homepage besuchen
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">cheap viagra</a>
cheap generic viagra online
1233. Jasonlib
25.07.17
05:14
viagra make it bigger
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
volkswagen viagra commercial
1232. Jasonlib
25.07.17
03:30
sextacy viagra ecstasy
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra</a>
young men take viagra
1231. Jasonlib
25.07.17
02:13
wrigley's viagra gum
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
buy viagra in united kingdom
1230. Jasonlib
25.07.17
00:47
viagra home made
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>Jasonlib</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
buy viagra cheap viagra order viagra
1229. Charleshum
25.07.17
00:12
wh0cd926406 <a href=http://buyrimonabant.us.org/>acomplia 20mg</a> <a href=http://advair.us.org/>advair diskus 50</a>
1228. Brettjulse
24.07.17
21:19
wh0cd736162 <a href=http://buy-allopurinol.shop/>allopurinol</a> <a href=http://buysildenafil.shop/>buy sildenafil</a> <a href=http://valtrexonline.pro/>valtrex</a> <a href=http://erythromycin.directory/>erythromycin</a> <a href=http://buyzithromax.store/>where to buy zithromax online</a>
1227. Alfreddat
24.07.17
21:10
wh0cd881559 <a href=http://seroquel.schule/>seroquel for anxiety</a> <a href=http://prozac.fund/>view website</a> <a href=http://celexa.directory/>cost of celexa</a>
1226. Jasonlib
24.07.17
20:09
viagra canadian price shipped
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
viagra and stimulants
1225. Jasonlib
24.07.17
20:07
lorazepam viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
altitude sickness viagra
1224. Brettjulse
24.07.17
20:00
wh0cd613672 <a href=http://elimite.work/>elimite</a> <a href=http://doxazosin.world/>doxazosin</a> <a href=http://viramune.reisen/>viramune online</a>
1223. Jasonlib
24.07.17
19:54
viagra no prescription delivered in canada
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
viagra uk chemist non prescription
1222. Charleshum
24.07.17
19:08
wh0cd265140 <a href=http://buyantabuse.us.org/>Buy Antabuse Online Without Prescription</a>
1221. Kennethmit
24.07.17
18:20
wh0cd309993 <a href=http://furosemide.tools/>furosemide</a> <a href=http://amoxil.fail/>amoxil</a> <a href=http://zetia.live/>zetia</a> <a href=http://prazosin.world/>prazosin hcl 1mg</a> <a href=http://bentyl.systems/>bentyl 20 mg price</a> <a href=http://cephalexin.tools/>cephalexin</a> <a href=http://avodart.directory/>avodart</a> <a href=http://tadacip.news/>tadacip</a>
1220. Charleshum
24.07.17
17:40
wh0cd191667 <a href=http://buyvermox.shop/>vermox</a> <a href=http://wellbutrin.live/>wellbutrin</a> <a href=http://buytretinoin.shop/>buy tretinoin</a> <a href=http://tetracyclineantibiotics.pro/>tetracycline antibiotics</a>
1219. Jasonlib
24.07.17
17:10
viagra insomnia
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">Jasonlib</a>
viagra for sale
1218. Jasonlib
24.07.17
16:40
edinburgh news viagra search comment
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
viagra product information
1217. Jasonlib
24.07.17
16:07
when does patent for viagra expire
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>url
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
c-pill buy viagra
1216. Jasonlib
24.07.17
15:19
information on viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra online</a>
viagra from india
1215. Jasonlib
24.07.17
14:44
diseases and conditions impotence viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">negative effects viagra
</a>
nature viagra
1214. Jasonlib
24.07.17
14:32
least expensive viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
canada viagra prescription
1213. Jasonlib
24.07.17
14:31
viagra message board
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
what happens after you take viagra
1212. Bennysuets
24.07.17
14:06
wh0cd338621 <a href=http://paxil.live/>paxil for anxiety</a> <a href=http://flagyl.live/>metronidazole 250mg shipped w/o rx</a> <a href=http://duricef.world/>generic duricef</a>
1211. Jasonlib
24.07.17
14:04
pictures of men on viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>Jasonlib</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
cost viagra
1210. Charleshum
24.07.17
13:45
wh0cd485562 <a href=http://buyprednisone.us.org/>prednisone 5mg</a>
1209. Jasonlib
24.07.17
12:52
viagra suppositories ivf ashermans
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
effects side viagra woman
1208. Jasonlib
24.07.17
12:04
indian viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>is generic viagra real
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">bekijk webpagina
</a>
viagra free sites computer find search
1207. Jasonlib
24.07.17
12:04
vioxx viagra celebrex
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
comapre viagra and cialis
1206. Bennysuets
24.07.17
11:46
wh0cd191675 <a href=http://buy-trazodone.reisen/>buy trazodone online</a> <a href=http://buymetformin.reisen/>metformin</a> <a href=http://buypaxil.store/>more information</a> <a href=http://buyamoxicillin.store/>amoxicillin</a> <a href=http://buyvermox.shop/>vermox</a>
1205. Jasonlib
24.07.17
11:34
buy viagra inte
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">cheap viagra</a>
what is better cialis or viagra
1204. Jasonlib
24.07.17
11:13
viagra humor
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
shirt viagra
1203. Jasonlib
24.07.17
11:13
viagra pattent
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>le viagra
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
who would need viagra
1202. Jasonlib
24.07.17
10:24
viagra levitra or cialis
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
viagra handjobs
1201. Jasonlib
24.07.17
10:20
viagra how does it work
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
what is the purpose of viagra
1200. Jasonlib
24.07.17
10:14
what if viagra dosn't work
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
get caught ordering viagra online
1199. Jasonlib
24.07.17
10:14
buy cheap generic viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
viagra for females
1198. Jasonlib
24.07.17
09:26
viagra and seizures
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">url
</a>
is viagra prescription in canada
1197. Jasonlib
24.07.17
09:21
penegra silagra generic viagra cumwithuscom
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">hp
</a>
viagra suisse
1196. Jasonlib
24.07.17
09:15
how to buy viagra in ireland
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
funny viagra pictures
1195. Jasonlib
24.07.17
09:15
pink viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
viagra induced erection live
1194. Jasonlib
24.07.17
08:28
viagra dangerous for young people
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
viagra and anesthesia
1193. Jasonlib
24.07.17
08:17
european viagra ad
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">Jasonlib</a>
buying viagra on line
1192. Billypargy
24.07.17
07:55
wh0cd758986 <a href=http://reglan.reisen/>reglan</a> <a href=http://zyprexa.world/>zyprexa</a> <a href=http://speman.reisen/>speman</a>
1191. Jasonlib
24.07.17
07:31
anyone order viagra online blog
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>hp
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra</a>
viagra sellers stoke on trent
1190. Jasonlib
24.07.17
07:19
find viagra free sites edinburgh pulled
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra cheap</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
viagra in kuwait
1189. Jasonlib
24.07.17
07:19
online cheap viagra buy
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra online</a>
viagra sildenafil citrate information
1188. Bennysuets
24.07.17
06:38
wh0cd955025 <a href=http://nolvadex3.us/>nolvadex buy</a>
1187. Jasonlib
24.07.17
06:34
behavioral side effects of viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra cheap</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
womens viagra tv
1186. Jasonlib
24.07.17
06:27
pictures of viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
tobacco edinburgh search thought viagra
1185. Jasonlib
24.07.17
06:21
viagra use in females
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
pictures of men on viagra
1184. Jasonlib
24.07.17
05:37
viagra equivalent
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
u 2732 viagra
1183. Jasonlib
24.07.17
05:29
viagra effective period
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
iguana viagra
1182. Jasonlib
24.07.17
05:24
posso usare il viagra per prova
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">hp
</a>
viagra online online
1181. Jasonlib
24.07.17
05:23
cialis comparison viagra levitra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra cheap</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra</a>
subaction showcomments viagra thanks blog
1180. Jasonlib
24.07.17
04:26
buy keyword qoclick com viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
edinburgh uk viagra news pages comment
1179. AaronDex
24.07.17
04:20
wh0cd698310 <a href=http://buytadacip.us.org/>buy tadacip</a>
1178. Jasonlib
24.07.17
03:45
line viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
risks of long term viagra use
1177. Jasonlib
24.07.17
03:35
erection go down after viagra erection
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
dangerous generic viagra
1176. Jasonlib
24.07.17
03:29
viagra find sites computer search edinburgh
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
free viagra 2007 jelsoft enterprises ltd
1175. Kennethmit
24.07.17
03:01
wh0cd632514 <a href=http://buyphenergan.us.org/>buy phenergan</a>
1174. Jasonlib
24.07.17
02:51
effects alcohol viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
woman takes viagra
1173. Jasonlib
24.07.17
02:38
viagra without a perscripton legal
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra</a>
no orgasm with viagra
1172. Jasonlib
24.07.17
02:33
risks blood clots viagra medline
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
acheter vrai viagra
1171. Jasonlib
24.07.17
01:59
least exspencive viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra</a>
viagra cxheap
1170. Jasonlib
24.07.17
01:38
oral jelly viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
viagra jet lag
1169. Jasonlib
24.07.17
01:36
safe maximum viagra dosage
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
cost of viagra at walmart pharmacy
1168. Jasonlib
24.07.17
01:07
order viagra online consumer discount rx
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
how much viagra for recreational use
1167. Jasonlib
24.07.17
00:43
viagra chemical name
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
viagra synthesis
1166. Jasonlib
24.07.17
00:41
viagra rx pharmacy
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
guys on viagra
1165. Jasonlib
24.07.17
00:17
ja rule viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>Jasonlib</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
viagra cures premature ejaculation ed
1164. Jasonlib
23.07.17
23:53
buy viagra online discount
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
who markets viagra
1163. Jasonlib
23.07.17
23:49
viagra and philippines pharmacies
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
how to get viagra illegaly
1162. Jasonlib
23.07.17
23:47
viagra soft tabs uk buy
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
does viagra make sex better
1161. Jasonlib
23.07.17
23:26
doctor millington tn viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
viagra demonstrate
1160. Jasonlib
23.07.17
22:58
viagra retail discount
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">查看个人网站
</a>
male viagra
1159. Jasonlib
23.07.17
22:54
book viagra order
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>cheap viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
natural alternatives and viagra and reviews
1158. Jasonlib
23.07.17
22:51
girls taking viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
uk viagra online
1157. Jasonlib
23.07.17
22:34
holistic viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
viagra alternative natural suplements
1156. Jasonlib
23.07.17
22:04
female viagra herb
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
viagra chemistry
1155. Jasonlib
23.07.17
21:57
on-line doctors viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
prescription viagra
1154. Jasonlib
23.07.17
21:55
viagra and cavenous nerves
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>ecstacy and viagra
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
will viagra give you an erection
1153. Jasonlib
23.07.17
21:41
viagra cost at sams club
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">view web page
</a>
female viagra stories
1152. Jasonlib
23.07.17
21:11
viagra substatute
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
compared levitra viagra
1151. Jasonlib
23.07.17
21:01
tadalafil vs generic viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
viagra nude
1150. Jasonlib
23.07.17
20:48
nude viagra video
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">generic viagra</a>
cheap online sales viagra
1149. Jasonlib
23.07.17
20:21
viagra medication prescription levitra cialis prop
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>home
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
viagra funny
1148. Jasonlib
23.07.17
20:06
pages edinburgh search viagra boring
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">home
</a>
offical viagra
1147. Jasonlib
23.07.17
20:04
lawyer in virginia winning viagra lawsuits
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra online</a>
facts viagra tylenol
1146. Jasonlib
23.07.17
19:56
where to buy generic viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">online viagra</a>
limbaugh quatemala viagra
1145. Jasonlib
23.07.17
19:32
sildenafil viagra tablets
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>online viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
viagra medical need
1144. Jasonlib
23.07.17
19:10
viagra head office photo
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>http://buyviagraerxonline.com/</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">Jasonlib</a>
does viagra work for mental ed
1143. Jasonlib
23.07.17
18:43
mccain avoids viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra cheap</a>
viagra realy works
1142. Jasonlib
23.07.17
18:18
viagra cialis generica
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
viagra vision loss 2007
1141. Jasonlib
23.07.17
18:11
ambien gift viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra</a>
generic viagra on sale
1140. Brettjulse
23.07.17
17:57
wh0cd735911 <a href=http://losartanhydrochlorothiazide.us.com/>buy hydrochlorothiazide</a> <a href=http://nolvadexonline.us.com/>nolvadex prices</a> <a href=http://flagyl.us.org/>flagyl price</a>
1139. Jasonlib
23.07.17
17:54
viagra hat
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>home
</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">viagra</a>
viagra for cheap prices
1138. Jasonlib
23.07.17
17:27
how do i purchase viagra
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">buy viagra online</a>
chemist gibraltar no-risk viagra
1137. Jasonlib
23.07.17
17:17
viagra use may damage fertility videos
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>generic viagra</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">http://buyviagraerxonline.com/</a>
poker viagra
1136. Jasonlib
23.07.17
17:05
viagra and neurological side effects
<a href=http://buyviagraerxonline.com/>buy viagra online</a>
<a href="http://buyviagraerxonline.com/">cheap viagra</a>
viagra pulminary hypertension
1135. Kennethmit
23.07.17
17:01
wh0cd191672 <a href=http://sildenafilcitrate.reisen/>sildenafil-citrate</a> <a href=http://buyzetia.reisen/>buy zetia</a> <a href=http://buyerythromycin.reisen/>buy erythromycin</a> <a href=http://vardenafil.systems/>vardenafil</a> <a href=http://microzide.pro/>hydrochlorothiazide</a> <a href=http://buylasix.shop/>buy lasix</a> <a href=http://buypaxil.reisen/>paxil</a> <a href=http://buy-indocin.work/>indocin 50 mg tablets</a>
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.7344