Психологически изследвания и статии

 
Психологически изследвания и статии

 
Рейтинг: 3.00
(1419)
Публикации
Реферати, курсови работи, проекти
Кокология - забавни тестове
Връзката между емоционалните състояния и музикалните преживявания
Зрителни илюзии
Лекции
Книги

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Връзка с мен

Публикации 18:02
« Обратно
Вземи в gLOG
Вилхелм Райх: Емоционалната чума - първа част
Терминът „емоционална чума” няма никакъв дискриминиращ подтекст. Той не е свързан със съзнателно зло, морална или биологична дегенерация, аморалност и т.н. Организъм с вродени нарушения на подвижността, формира изкуствени форми на движение. Той куца или използва патерици. По подобен начин, ако присъщите му жизнени проявления се потискат, индивидът се движи през живота с помощта на това, което наричаме емоционална чума. Човекът, страдащ от емоционална чума е с осакатен характер. Емоционалната чума – това е хронична биопатия на организма. Тя води началото си от потискането на гениталната любов и е придобила размерите на епидемия, измъчваща Земята в продължение на много векове. Нямаме никакви основания да твърдим, че тя се предава по наследство от майката на детето. По-скоро емоционалната чума му се насажда от първите дни на живота. Това е епидемична болест, подобна на рака или шизофренията, само че с една съществена разлика – тя се проявява изключително в социалния живот. Шизофренията и ракът са биопатични продукти на емоционалната чума, присъстваща в социалния живот. Последствията от емоционалната чума се виждат както в в организмите, така и в обществения живот. Периодично, подобно на холерата, емоционалната чума придобива епидемични размери под формата на гигантски изблици на садизъм и престъпност – като например католическата инквизиция през средните векове или международния фашизъм в наши времена.
Ако не разглеждаме емоционалната чума като болест в прекия смисъл на думата, рискуваме да я лекуваме с полицейска палка, вместо със средствата на медицината и възпитанието. Характерна проява на емоционалната чума е именно провокацията на оклоните да използват полицейската палка – по този начин тя се самовъзпроизвежда отново и отново. Обаче, въпреки че представлява опасност за живота, полицейската палка не може да се справи с емоционалната чума.
Никой не се обижда, ако му кажат, че има неврологично или кардиологично заболяване. По същия начин никой не бива да се обижда, ако му кажат, че страда от „остър пристъп на емоционална чума”. Оргонотерапевтът ще си каже: „Днес за нищо не ме бива, имам пристъп на чума”. В нашите кръгове подобни леки пристъпи на емоционална чума се неутрализират с временно прекратяване на контактите – докато не премине пристъпът на ирационалност. В по-сериозни случаи, когато рационалното мислене и приятелските съвети не помагат, проблемът се решава с помощта на оргонната терапия. Най-често подобни пристъпи са причинени от проблем в любовта и преминават, когато проблемът изчезне. Аз и моите колеги толкова добре сме запознати с подобни остри пристъпи на емоционална чума, че сме се научили да ги оценяваме обективно и спокойно. Едно от главните изисквания към оргонотерапевта е умението да осъзнава у себе си острите пристъпи на емоционална чума - умението да не се загуби в тях, умението да изолира околните от тяхното влияние и умението обективно да ги преодолява. По този начин възможната вреда от съвместната работа се свежда до минимум. Все пак понякога се случва подобен пристъп да не бъде преодолян - тогава човек нанася повече или по-малко сериозна вреда на околните или пък прекъсва работа. В подобни случаи ние приемаме случилото се като сериозна болест или смърт на уважаемия колега.
Емоционалната чума е по-скоро свързана с неврозата на характера, отколкото с органично заболяване на сърцето, но в края на краищата може да доведе до кардиологичен проблем или рак. Подобно на характеровата невроза, тя се поддържа от вторични стимули. Разликата й от физичните дефекти се изразява в това, че тя представлява функция на характера и следователно е добре защитена. За разлика, например, от хистеричния пристъп, тя не се възприема като нещо патологично и чуждо на Егото. Както ни е известно, поведението на невротиците е често във висока степен рационализирано. В случаите на емоционална чума, това е изразено още по-ярко: невъзможността за достигане на инсайт е още по-висока. Може да възникне въпросът – как да определим чумната реакция и да я отделим от рационалната.
Отговорът е същият, както и в случая с разграничаването на невротичната и рационалната реакция: в момента, в който докоснем истинските мотиви на чумната реакция, неизбежно се появяват тревога или гняв. Да обсъдим това по-детайлно.
Оргазмично силният индивид, свободен от емоционална чума, няма да прояви безпокойство, а напротив – жив интерес, при обсъждането например на динамиката на жизнените процеси. Индивидът, страдащ от емоционална чума, ще прояви безпокойство или гняв при обсъждането на механизмите на емоционалната чума. Не винаги оргазмичното безсилие води до емоционална чума, но всеки индивид, страдащ от емоционална чума, страда от устойчиво оргазмично безсилие или е подложен на такова непосредствено преди пристъпа. Това позволява лесно да се различават чумните реакции от рационалните.
Естественото, здраво поведение не може да бъде нарушено или разрушено в хода на истинската терапия. Например, не съществуват рационални възможности за „излекуване” или разрушение на щастливите любовни отношения. От друга страна, невротичният симптом може да бъде унищожен. По подобен начин чумната реакция е достъпна за истинна терапия на характера и може да бъде отстранена. Така е възможно човек да се излекува от алчност и сребролюбие, типични симпоми на емоционалната чума, но не и от щедрост. Можем да излекуваме пресметливата прикритост, но не и откритата искреност. Емоционалната чума може да предизвика импотентност, която може да бъде излекувана, но истинската потентност е „неизлечима”.
Важна характеристика на реакцията при емоционална чума е неконгруентността на действията и предоставяните обяснения. Истинският мотив винаги е скрит и е заместен от привиден мотив. В естествената реакция на здравия характер мотивът, действието и целта образуват органично единство. Нищо не се прикрива и реакцията се изяснява веднага. Например, здравият индивид няма друга причина за сексуалното си поведение освен естествената потребност от любов и стремежа към нейното удовлетворяване. Аскетичният индивид, страдащ от чума, вторично оправдава сексуалната си слабост с етични потребности. Подобно оправдание няма нищо общо с начина на живот. Нагласата за отричане на живота присъства в оправданието. Здравият индивид не се опитва да наложи своя начин на живот на някого другиго, но би предложил помощ – терапевтична илидруга, ако го помолят. В никакъв случай здравият индивид няма да заяви, че „всички хора трябва да бъдат здрави”. Първо, подобно твърдение е неразумно, тъй като здравето не се получава по заповед. Освен това, здравият индивид не се стреми да наложи на другите своя начин на живот, тъй като той живее собствения си живот – а не този на другите. За разлика от него, индивидът, страдащ от емоционална чума, предявява изисквания не само към своя живот, но преобладаващо и преди всичко към живота на другите хора. Докато здравият индивид дава съвет и оказва помощ и, изхождайки от своя опит, просто живее, оставяйки на другите възможността да следват неговия пример, то индивидът, страдащ от чума, налага своя начин на живот на другите чрез сила. Индивидитe, страдащи от чума, не понасят мнения, които застрашават да разрушат тяхната броня или разкливат ирационалните им мотиви. Здравият индивид с удоволствие обсъжда мотивите на своите постъпки, докато индивидът, страдащ от чума изпада в ярост от това. В ситуация, в която мненията на другите нарушават хода на живота на здравия индивид, той се бори по рационален начин да съхрани своя начин на живот. Индивидът, страдащ от чума, се бори против начина на живот на другите, дори и ако те изобщо не го засягат. Мотивът за тази борба е провокацията, която представлява самото съществуване на различни начини на живот.
Енергията, подхранваща реакцията на емоционалната чума, произтича от генитална фрустрация и няма значение, дали става дума за садистична война или клеветене на приятели. Застоят на сексуална енергия – това е, което обединява индивидите, страдащи от чума, с другите биопати. Що се отнася до различията – за тях ще разкажем по-късно. Биопатичната природа на емоционалната чума се проявява в това, че тя може да бъде излекувана чрез възстановяване на естествената способност да обичаш.
Склонността към разболяване от емоционална чума е широко разпростанена. Не съществуват индивиди, напълно освободени от чумата, както няма и такива, които напълно са поразени от нея. Подобно на факта, че всеки има склонност да се разболее от рак, шизофрения или алкохолизъм, така и всеки индивид – дори напълно здравият и и жизнеспособният, има тенденция към ирационални реакции.
По-лесно е да се отличи емоционалната чума от гениталния характер, отколкото от простата невроза на характера. Вярно е, че емоционалната чума представлява невроза на характера или биопатия в прекия смисъл на тази дума, но тя е и нещо по-голямо и това „по-голямо”, което я отличава от неврозата и биопатията, е следното: емоционалната чума е онова човешко поведение, което се проявява в междуличностните, следователно и в общестените взаимоотношения и което се организира в съответните институции. Сферата на емоционалната чума е обширна, тя е равна по размер на биопатията на характера. Следователно, при наличие на биопатия на характера, винаги има опасност от възникване на хронична форма на емоционална чума или остър неин пристъп. Определяйки някои типични области на активното действие на емоционалната чума, лесно можем да забележим, че това по принцип са най-важните области в човешкия живот: мистицизма в неговите най-разрушителни форми, пасивният и активен стремеж към власт, морализирането, биопатията на автономния живот, политиката на партиите, семейната чума, садистичните методи за възпитание, мазохистичната търпимост към подобни методи или въставането срещу тях, преминаващо в престъпление, слуховете и клеветничеството, авторитарната бюрокрация, идеологията на империалистичните войни, всичко, което включва в себе си понятието „рекет”, криминалната асоциалност, порнографията и расовата ненавист.
Виждаме, че емоционалната чума заема на практика областта на пороците, с които човечеството се бори от най-древни времена. Би било невярно да предположим, че емоционалната чума има отношение изключително към „политическата реакция” или даже към политическите принципи като цяло. За да я определим правилно, трябва да приложим основните принципи на политиката към разума, стремежа към власт и превъзходство и различни сфери на живота, в които думата „политика” не се употребява в прекия си смисъл. Например майката, стремяща се да отнеме детето от своя съпруг, действа в съответствие с дадената разширена концепция за политическата емоционална чума. Същото може да се каже и за научния работник, правещ кариера с помощта на интриги, домогвайки се до високо положение, не съответстващо на неговите научни постижения.
Вече споменахме, че биологичният сексуален застой е биофизичното ядро, показателно за всички форми на емоционална чума. Както ни убеждава опитът, гениталният характер е неспособен да се възползва от методите на емоционалната чума, което го поставя в крайно неизгодно положения в социалния живот, където емоционалната чума доминира. Съществува и втори фактор, общ за всички форми на емоционална чума: неспособност за преживяване на истинско оргазмично удоволствие, което често води до развитие на вторични импулси, в частност – садистични. Това е клиничен факт, не предизвикващ съмнения. Следователно съвсем не е чудно, че биологичната енергия, подхранваща реакцията на емоционалната чума, винаги има характер на вторични стимули. В ярко изразените случаи садизмът като специфичен човешки фактор винаги присъства.
Сега ни става ясно защо честността и откритостта са толкова редки човешки качества и защо такова поведение, когато то случайно се прояви, става повод за удивление и възхищение. От гледна точка на „културните идеали” може да се очаква, че честността и откритостта трябва да се срещат в нашия живот всеки ден. Само че това съвсем не е така – тези качества предизвикват удивление, а откритите и честни хора биват считани за странни, още повече, че честността и откритостта често предизвикват много неприятности и представляват опасност в социалния живот. Всичко това можем да разберем, ръководейки се не от правилата на културната идеология, а само придобивайки познание за организираната емоционална чума. Само това знание би ни позволило да разберем, защо главните сили на което и да е освободително движение – истинността и обективността, търпят поражение век след век. Трябва да признаем, че нито едно освободително движение няма шанс за успех, докато решително не се противопостави на организираната емоционална чума.
Фактът, че досега същността на емоционалната чума не е била разкривана, беше нейна основна защита. Следователно изследването на нейната природа и начини на действие ще разруши тази защита. Носителите на емоционална чума съвсем справедливо ще оценят този опит като заплаха за тяхното съществуване. Реакцията на носителите и разпространителите на чумата, които ще последват, позволяват да се разграничат тези, които искрено искат да участват в борбата против чумата от онези, които се опитват да съхранят нейните институции. Отново и отново емоционалната чума проявява своята ирационална природа при опитите за нейното изследване – това е единстваната й възможна реакция. Тя би отстъпила, ако ясно и безкомпромисно й се противопоставят рационалното мислене и естественият стремеж към живот. Не е нужно да я атакуваме пряко или да се борим с нея. Тя автоматично и неизбежно яростно ще отреагира на истинното описание на жизнените функции. Не съществува нищо друго, което емоционалната чума да ненавижда повече от това.
20 Май 09, 18:02    Коментари (194)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 край 
194. Coreynow
18.07.18
03:25
<a href="http://viagraiy.com/">viagra generic</a> cheap generic viagra online pharmacy <a href="http://viagraiy.com/">viagraiy.com</a>
how to get viagra <a href=http://viagraiy.com/>http://viagraiy.com/</a>
buy cheap viagra http://viagraiy.com/#viagra-5-mg
other names for viagra jokeviagra recovery time after ejaculationviagra ft mc mimo na jema cosa serve il viagraviagra burning pain right sidedoes viagra increase the sizegeneric viagra versus cialis pillsviagra en jovenes sanoswhen did they come out with viagrawaar wordt viagra voor gebruiktviagra duur werking
193. Coreynow
17.07.18
08:07
<a href="http://viagraiy.com/">viagra without prescription</a> buy herbal viagra <a href="http://viagraiy.com/">viagraiy.com</a>
buy viagra uk next day delivery <a href=http://viagraiy.com/>http://viagraiy.com/</a>
sildenafil prescription http://viagraiy.com/#buy-viagra-online
why do i get emails from viagraviagra price check in south africaviagra directionshoe zien viagra pillen eruithay algo mejor que el viagraefeito do viagra videotanio viagraefeitos causados pelo viagrawhat does viagra and cialis doviagra erfindung wannviagra kaufen chinanew viagra type drugbuy viagra while overseasviagra alcohaoldonde puedo comprar viagra en cordoba
192. TyroneNet
15.07.18
04:18
<a href="http://cialisvus.com/#">cialisvus.com</a> cialis generic availability
online prescriptions cialis <a href=http://cialisvus.com/#>http://cialisvus.com/</a>
are there generic cialis http://cialisvus.com/#cialis-5-mg
191. TyroneNet
14.07.18
11:32
<a href="http://cialisvi.com/#">cialisvi.com</a> tadalafil 20mg
generic cialis pro <a href=http://cialisvi.com/#>http://cialisvi.com/</a>
cialis price thailand http://cialisvi.com/#buy-cialis
190. TyroneNet
13.07.18
19:49
<a href="http://cialisbuys.com/#">cialisbuys.com</a> only now cialis for sale in us
5 mg cialis pharmacie en ligne <a href=http://cialisbuys.com/#>http://cialisbuys.com/</a>
cialis dosage http://cialisbuys.com/#cialis-20mg
189. TyroneNet
12.07.18
09:36
<a href="http://cialisbuys.com/#">cialisbuys.com</a> dose size of cialis
viagra vs cialis vs levitra <a href=http://cialisbuys.com/#>http://cialisbuys.com/</a>
cialis 50 mg soft tab http://cialisbuys.com/#cialis-generic
188. TyroneNet
11.07.18
06:52
<a href="http://eddrugsgeneric.com/#">eddrugsgeneric.com</a> 200 cialis coupon
cialis therapie <a href=http://eddrugsgeneric.com/#>http://eddrugsgeneric.com/</a>
cialis pills http://eddrugsgeneric.com/#cialis-20-mg
187. TyroneNet
10.07.18
08:24
<a href="http://cialisky.com/#">cialisky.com</a> generic cialis 20mg tablets
cialis per paypa <a href=http://cialisky.com/#>http://cialisky.com/</a>
cialis 100 mg 30 tablet http://cialisky.com/#cialis-without-a-doctors-prescription
186. TyroneNet
09.07.18
13:46
<a href="http://eddrugsgeneric.com/#">eddrugsgeneric.com</a> cialis sale online
cialis daily new zealand <a href=http://eddrugsgeneric.com/#>http://eddrugsgeneric.com/</a>
we choice cialis uk http://eddrugsgeneric.com/#cialis-generic
185. TyroneNet
08.07.18
21:14
<a href="http://cialisvu.com/#">cialisvu.com</a> american pharmacy cialis
cialis free trial <a href=http://cialisvu.com/#>http://cialisvu.com/</a>
cialis for bph http://cialisvu.com/#tadalafil
184. TyroneNet
05.07.18
20:55
<a href="http://cialisvi.com/#">cialisvi.com</a> buying cialis on internet
rezeptfrei cialis apotheke <a href=http://cialisvi.com/#>http://cialisvi.com/</a>
tadalafil generic http://cialisvi.com/#generic-for-cialis
183. TyroneNet
04.07.18
18:02
<a href="http://cialisvi.com/#">cialisvi.com</a> wow cialis 20
cialis without a doctor's prescription <a href=http://cialisvi.com/#>http://cialisvi.com/</a>
generic cialis http://cialisvi.com/#cialis-without-a-doctors-prescription
182. TyroneNet
03.07.18
08:56
<a href="http://cialisvus.com/">cialisvus.com</a> warnings for cialis
link for you cialis price <a href=http://cialisvus.com/>http://cialisvus.com/</a>
import cialis http://cialisvus.com/#cialis-generic
181. Coreynow
29.06.18
12:08
<a href="http://viagraessale.com/">viagra on line</a> buy viagra cheaply <a href="http://viagraessale.com/">viagraessale.com</a>
viagra <a href=http://viagraessale.com/>http://viagraessale.com/</a>
buy tadalafil http://viagraessale.com/#viagra-tablets-australia
donde puedo comprar viagra por internetviagra in hand luggagebuy viagra over the counterbuy viagra online inurlviagra for girlsviagra vrij te koop in de apotheekversehentlich viagra genommenwhat would happen if an 18 year old took viagracomprare viagra pagamento contrassegnoviagra portland oregon vancouver washingtonviagra drink prankviagra gefa?erkrankungenacquistare viagra internetibl viagraviagra bula em portuguesviagra on a full or empty stomachgemiddelde prijs viagraviagra vs prevacid
180. Coreynow
15.06.18
11:31
orignal viagra online ukviagra and elevated liver enzymesviagra generika ohne rezept gunstighow do i use viagrawhy does chris take viagra skinsside effects from viagra pillsbuy viagra softmedication contraindications with viagrahow long does viagra last once takenpastiglie rosse viagracomprare viagra per telefonopics of guys on viagracan viagra be purchased over the counter in australiaviagra action youtubecomentarios viagra mapuchefemale viagra wikiou acheter viagra suisse
buying viagra online legal <a href="http://viagraky.com/#viagra-uk">cheap viagra</a>
where can i buy generic viagra <a href=http://viagraky.com/#viagra-20mg>buy viagra online</a>
viagra online pharmacy usa http://viagraky.com/#viagra-tablets-australia
how old to buy viagranhs viagra chargesachat viagra au quebecheadache using viagrausing viagra at age 22how can i tell if he's taking viagracanadian viagra supplier50mg viagra vs 20mg cialisorder canadian viagrapuedo tomar viagra si estoy tomando amoxicilina
179. Coreynow
15.06.18
11:18
buy price viagra <a href="http://viagraiy.com/#viagra-levitra">viagra tablets</a>
where can i buy viagra over the counter <a href=http://viagraiy.com/#viagra-20-mg>viagra online</a>
buy cheap viagra online uk http://viagraiy.com/#viagra-from-canada
178. Coreynow
08.06.18
23:15
out of date viagra safecan alcohol affect viagrabuy viagra over the counter usviagra limericksviagra te koop in den haagepinephrine for viagra overdoseprescription for the real authentic viagrawhat happens when you take out of date viagracalcium chanel blocker and viagraviagra husbandhard erections without viagraviagra reviews by usersel viagra mas fuerteviagra en puerto ricolevitra vs viagra dosesel viagra es de venta libre en mexicoel uso de viagra
cheap viagra <a href="http://viabiovit.com/#viagra-uk">generic viagra</a>
buy viagra pills online <a href=http://viagravonline.com/#viagra-20-mg>viagra prices</a>
order viagra online without prescription http://viabiovit.com/#low-cost-viagra-20mg
viagra bei erkaltungviagra kopen groningenfda approved viagra womenviagra over the counter uk 2014viagra x alcoolman took too much viagragaddafi viagra lieviagra kad?nlar? azd?r?r m?interaction between gtn and viagrael viagra cancionwhy are viagra commercials greenwhere to buy viagra without a prescriptionlevitra viagra or cialis what is better
177. Coreynow
08.06.18
23:04
interaction between aspirin and viagraimportation viagrageneric viagra usa canada best priceseffect of viagra on bodytiempo refractario viagracheapest pfizer viagra ukv herbal viagra reviewmail order viagra canadablue cross blue shield illinois viagraviagra a sercedifferent strength of viagrasostanze simili al viagragenuine viagra costcheap generic viagra uko uso continuo do viagrayoutube max raabe viagraviagra condom futurahow far in advance do i need to take viagrawhere to buy viagra in taipeiclip qu?ng cao thu?c viagra
get viagra online <a href="http://viagraky.com/#viagra-5-mg">buy generic viagra online</a>
viagra buy usa <a href=http://viagrayosale.com/#viagra-5mg>online viagra</a>
buy viagra china http://viagravipsale.com/#viagra-5-mg
sepram viagrael uso del viagraviagra crapbest online site to buy generic viagraviagra and pulmonary arterial hypertensionviagra pill australiaviagra ersatz aus indienwhere can i buy viagra from yahooou on peut acheter viagraphim than duoc viagraviagra prescription costviagra and pfizerviagra pill for menblood pressure pills viagracomprare viagra pfizer onlinepatent viagra nederland
176. Coreynow
08.06.18
22:53
el viagra ventajaswhat does viagra 100mg costviagra sex video freecomprar viagra 100mg onlinewat als vrouwen viagra nemenclosest product to viagraviagra available in mumbai chemistcan i take viagra without sexfree viagra samples before buying ukpfizer viagra schweizlearn about viagragenerico do viagra nome
viagra in pharmacy <a href="http://viagrayosale.com/#viagra-from-canada">viagra without prescription</a>
viagra buy viagra <a href=http://viagraessale.com/#viagra-20-mg>generic viagra online</a>
buy viagra pill http://viagravipsale.com/#generic-for-viagra
faruk peker viagratomar viagra con 19 anosviagra online francewelche alternativen gibt es zu viagradata scadenza brevetto viagrais viagra covered under most health insurance planshigh quality generic viagraxxx viagra resultemivita del viagra10 minute viagra
175. Coreynow
08.06.18
22:42
os perigos de tomar viagraviagra urethralgeneric viagra dosagesaffect of viagra on womanpourquoi le viagra fait banderviagra how does it lasttestosterone injections plus viagraviagra rezeptfrei welche landerpastilla como el viagra para mujeres<a href="http://www.ledi-viagra.com.ua" target="_blank">http://www.ledi-viagra.com.ua</a>kuala lumpur coffee with viagrakann man viagra einfach so nehmenviagra viagra naturalwhere buy viagra in londonviagra ersatz f??r die fraubuy viagra without prescwhat causes viagra to not work
buy sildenafil generic <a href="http://viagraessale.com/#low-cost-viagra-20mg">viagra from canada</a>
viagra buy online <a href=http://viagrayosale.com/#viagra-generic>where to buy viagra</a>
buy viagra online without http://viabiovit.com/#generic-for-viagra
the viagra diaries reviewviagra workget a coupon to try viagracomprar viagra ibizagetting viagra in balilatest on jetlag and viagramescolare viagra e cialiscan viagra keep you hard after ejaculationviagra de plantas naturalesviagra 30 discountviagra billig per nachnahmeviagra gamebuy viagra in the ukviagra kuuloremedios caseros de viagraviagra tips for useviagra sinus problemsquiero comprar viagra sin receta en chilewie genau wirkt viagra
174. Coreynow
08.06.18
22:31
wat is viagra pillencomprimido parecido com o viagraeffexor and viagraviagra historysignificado do viagra ary toledoantidote for viagracost of viagra tabletmodo de usar el viagrawhat is viagra calledcheap foreign generic viagracost of viagra in ugandahighest dose viagraviagra kaufen aus hollandviagra sirve para controlar eyaculacion precozsong lyrics viagra in the water
online order viagra <a href="http://viagraessale.com/#buy-generic-viagra">sildenafil 100mg</a>
how to get a viagra prescription <a href=http://viabiovit.com/#viagra-tablets-australia>viagra pills</a>
buy viagra online http://viabiovit.com/#viagra-5mg
does viagra affect diabetics100mg viagra wikinatural products vs viagra reviewwill psychiatrist prescribe viagraviagra in qatar pharmacyspot viagra ice teaviagra causa algum malis taking viagra everyday bad for youaustralian viagra commercialconnecticut viagra caverta generic veegadifferent types of viagra pillsblood pressure viagra cialisthu?c thay th? viagracomprar viagra generico andorrai doser viagra forumviagra for cardiovascularviagra and nitrous oxideviagra pill colorviagra not working and why
173. Coreynow
08.06.18
22:20
viagra 50mg onlineever use viagrafree viagra on linecheap viagra online propuede el viagra afecta el corazonwhat is the ideal dosage for viagraphoto collections porn coitus viagrakad?nlar icin viagra fiyatlar?i want to buy viagra yahoo answersviagra informationen nebenwirkungenviagra e congestione nasaleviagra cialis herbal substitutes sampleslansoprazole and viagracomposicao quimica da viagraachat de viagra francewhere to buy viagra online from canadaviagra viet nam san xuatis viagra bad yahoowoman on viagra
where to order viagra <a href="http://viagravonline.com/#viagra-20mg">viagra online</a>
ordering viagra online <a href=http://viagraky.com/#viagra-20-mg>viagra tablets</a>
viagra from usa pharmacy http://viagravipsale.com/#viagra-levitra
cheap quality viagrawhat is the use of viagra yahooviagra vaistai kainaviagra patent expiration genericherb viagra chinaviagra tablets online purchasefarlig a ta viagraviagra receptfritt danmarkviagra cause rashviagra arouzer stress ball
172. Coreynow
08.06.18
22:10
viagra hur kanns detaverage cost of viagra in canadamedicare viagra coveredclint eastwood viagrakeiko viagra para mujereswat doet viagra bij mannenusing viagra for erectile dysfunctionthuoc viagra thao duocviagra por internet espanaviagra low cost vizarsin
buy cheapest viagra online <a href="http://viagraessale.com/#viagra-levitra">where to buy viagra</a>
buy generic viagra no prescription <a href=http://viagraessale.com/#viagra-5-mg>sildenafil 100mg</a>
buy viagra online using paypal http://viagravipsale.com/#generic-for-viagra
viagra fur die frau homoopathischotc viagra alternative 2013viagra in stores ukqual o valor da viagradoes viagra make you feel sickviagra super active vs viagra professionalpicture of pfizer viagrahow much viagrapfizer viagra patent ukviagra pfizer 100mghow fast is viagrais viagra covered by medicare 2013als een vrouw viagra slikt
171. Coreynow
08.06.18
21:59
viagra pills south africaviagra movie quotesventajas del uso de viagravanzari viagra onlinebuy viagra online genuinewhat does viagra do to a healthy manage of men who take viagraviagra 25mg price in pakistandoes viagra affect your visiono viagra aumenta a pressaobest online pharmacies viagraviagra light coverpfizer viagra online buybuy cheap viagra in the ukbuy viagra in tijuanabest place to buy viagra online without prescription
buy levitra viagra <a href="http://viagrayosale.com/#generic-for-viagra">generic viagra online</a>
how can i get viagra online <a href=http://rldta.com/#viagra-20-mg>viagra on line</a>
pharmacy order online http://viagraky.com/#buy-generic-viagra
viagra pris 100 mgque hacer si el viagra no funcionaviagra gummy bearscome acquistare il viagra senza ricetta medicabuild up tolerance to viagrathu?c viagra danh cho n?side effects associated with viagraviagra does erection stay after ejaculationcan viagra make you paranoidwhat happens if you take a lot of viagradabiska viagrabuy viagra cream onlinereviews on viagra web suppliersaustralian customs importing viagraviagra zararl? m?
170. Coreynow
08.06.18
21:48
can i buy viagra in balianabolika und viagranombre del viagra cubanocan i buy viagra over the counter in italyviagra 25gviagra receptfritt europatiededokumentti naisten viagracomprar viagra en espana on linevardenafil vs viagraviagra commercial reflection
buy viagra using paypal <a href="http://viabiovit.com/#viagra-levitra">buy generic viagra online</a>
viagra no prescription <a href=http://viagrayosale.com/#viagra-tablets-australia>viagra prices</a>
buy viagra online overnight delivery http://rldta.com/#tadalafil-5mg
el viagra adelgaza la sangreviagra 100 grviagra as a blood pressure medicationwhere to buy viagra in baliwhat would happen if a guy took viagraviagra kopen zoetermeerviagra 50 mg how long does it lasthow long takes for viagra to workviagra drink jokeviagra quantos miligramas
169. Coreynow
08.06.18
21:37
real viagra online buycomo fazer viagra natural com melanciapablito mix la viagraviagra prices rite aidwhere to get viagra in nigeriacampana publicitaria de viagranguon goc ten viagrashould i take viagra on empty stomachgeneric viagra vega 100mg indiaechtes viagra onlineunder arm viagrachicago hotels viagra triangleonline generic viagra overnighthow to have fun with viagracomo comprar viagra naturalgenerika viagra sildenafil citrateepinephrine helps viagra overdoseclosest natural supplement viagrafemale viagra christmas discounts
where to buy viagra in store <a href="http://rldta.com/#viagra-tablets-australia">viagra canada</a>
uk online pharmacy viagra <a href=http://viagravipsale.com/#low-cost-viagra-20mg>where can i buy viagra</a>
buy viagra at walmart http://viagravonline.com/#buy-viagra
can i buy viagra from shoppers drug martviagra prices walmart pharmacyviagra te koop marktplaatswie oft kann man viagra nehmenhealthy man viagra salesis there a minimum age for viagraviagra utrata wzrokuside effects of taking cialis and viagra togetheracheter viagra en france livraison rapidedoes shoppers drug mart sell viagraviagra young healthyviagra price in india in indian rupeesizmir eczane viagra200mg de viagraviagra testimonyviagra cadizis buying viagra online legalprezzi viagra cialis levitrawhich viagra is safehow long does viagra last on the shelf
168. Coreynow
08.06.18
21:27
viagra hatasaigeneric viagra cialis canadacost of developing viagracaldo de viagra salvadorviagra cialis levitra comparison21 using viagraviagra precio farmacia mexicoviagra kamagra cialis anerosviagra pas d'effetwhere to buy viagra in brightonviagra bei morbus crohnhow to tell a fake viagraviagra and pulse raterecomendaciones para consumir viagrafreund nimmt viagrawhere to get viagra in vegasviagra orquideaswhat happens if you take 200mg of viagraseguridad social y viagra
pfizer viagra <a href="http://viabiovit.com/#buy-viagra">viagra 100mg</a>
viagra to buy online uk <a href=http://rldta.com/#viagra-uk>where can i buy viagra</a>
buy viagra from india http://viagraessale.com/#viagra-5mg
viagra womanviagra hundred milligramsviagra alcohol safeviagra heart surgery patientsviagra and grapefruit juicebuy viagra west londonviagra i zamiennikicomprar viagra en farmacia barcelonacost of viagra 100mg in australiapris pa viagra pa apoteket
167. Coreynow
08.06.18
21:16
pharmaceutical name of viagraviagra names jokeviagra gel sachets onlineis viagra legal in netherlandselle le viagra femininnz soft viagra edinburgh search findfemale viagra pills in south africadoes viagra work for mental problemses bueno usar viagrais celery a natural viagraviagra vs cialisviagra worked greatviagra bei ippsans ordonnance viagra
buy viagra soft online <a href="http://viabiovit.com/#viagra-20-mg">viagra from canada</a>
can i buy viagra at walmart <a href=http://viagravonline.com/#tadalafil-5mg>sildenafil 100mg</a>
buy viagra brand http://rldta.com/#viagra-tablets-australia
viagra order canadawhere to buy viagra pills onlinemedicaments comme le viagrapeligro viagra jovenesviagra dallasacquistare viagra in farmaciawhat is generic viagra yahoowhat does viagra do for a womanviagra patent expiry in australiaviagra generico a giugnobuy generic viagra imgaverage age needing viagrafree coupons for viagrahow long do viagra workbuy viagra online australia no prescriptionhow to spike someone's drink with viagranatural viagra bodybuildingviagra overnight delivery 1 800viagra de uso topicoviagra at tesco price
166. Coreynow
08.06.18
21:05
what drug is contraindicated with viagraviagra pill cut in halfviagra quantos comprimidosjack nicholson viagra sceneviagra ohne rezept in englandviagra k?sa urun bilgisiviagra online affidabilewat gebeurd er als een vrouw viagra gebruiktviagra generikum preis apothekeoriginal viagra online kaufen ohne rezept
buy viagra without prescription uk <a href="http://viagrayosale.com/#viagra-20-mg">buy viagra</a>
viagra cheap uk <a href=http://viagravonline.com/#viagra-20mg>cheap viagra</a>
buy female viagra uk http://viabiovit.com/#viagra-20-mg
viagra and cialis in combinationabortion viagraa chi fa male il viagraviagra edexviagra wenn man nicht brauchtwo bekomme ich am gunstigsten viagrabest uk viagra websiteviagra knee painviagra on internetviagra til mandviagra cost at sams clubviagra generic date usviagra ebay.co.ukget viagra avoid prescriptionviagra mais alcool
165. Coreynow
08.06.18
20:53
can you crush up viagra and put it in a drinkkan man kopa viagra thailandhow much will viagra cost when it goes genericco nen su dung viagraviagra side effects low blood pressurecheap generic viagra no prescriptionviagra cialis herbal substitutesmedicare viagra coveragecheap generic viagra complaintscooper pharma ltd viagra
buy viagra cheap <a href="http://rldta.com/#viagra-20-mg">where to buy viagra</a>
rx online <a href=http://viagravonline.com/#discount-viagra>viagra online</a>
viagra buy online uk http://viagraky.com/#viagra-generic
viagra alternatives yahooviagra professional testviagra and alcohol hangoverviagra and cialis combinedhoe herken ik echte viagrabest time for sex after taking viagrail levitra e meglio del viagrabuy viagra phuketcomo hacer un viagra en casaeffect viagra videoviagra price chemist warehouseque es mas potente el viagra o el cialisviagra en supermercadosviagra feminino mercadolivreelixir viagraa chi fa male il viagrapower v8 viagranew way to get viagraonline viagra new zealand
164. Coreynow
08.06.18
20:42
buy viagra mastercardviagra kop onlineis viagra off patentfemale viagra sildenafil in indiaviagra sale canadasafed musli indian viagraviagra verkooppuntenpuedo usar viagra si soy diabeticocomprar viagra en guadalajarageneric drug for viagraviagra and extacyviagra duree dactionhow much does viagra cost per pill at walmartonline viagra warning
where can you buy viagra without a prescription <a href="http://viagravonline.com/#discount-viagra">viagra canada</a>
buying viagra online legal <a href=http://rldta.com/#buy-viagra-online>viagra online</a>
buy viagra uk next day delivery http://viagravonline.com/#generic-for-viagra
viagra tablet how to use in tamildoes viagra help with pregnantviagra voor vrouwen neussprayefeitos do uso de viagrafemale viagra review 2013viagra uk buy onlinecan i take cialis after viagraviagra pricing cvssuhagra compared to viagrais viagra legal in the philippines
163. Coreynow
08.06.18
20:31
buying viagra in pharmacybest place to order viagra online forumcheap pharmaceutical viagraviagra essayerpuedo tomar viagra 20 anostosh 0 the viagra challengewie schadlich ist viagraviagra trong dua haula maca es viagraconsiglio sito acquisto viagrafarmacia per viagradifference entre cialis viagraemconcor y viagrabest viagra commercialzenzero come il viagradifference between female viagra and maleviagra pill nzexpired date viagrawhere can i buy viagra yahooviagra femenino de venta en mexico
buy levitra <a href="http://viabiovit.com/#viagra-generic">viagra online</a>
buy viagra online with a prescription <a href=http://viagrayosale.com/#viagra-5mg>viagra online</a>
buy viagra pills online uk http://viagraessale.com/#generic-for-viagra
blood thinner and viagralevitra beter dan viagraviagra and jokescan i buy viagra in cambodiainformacoes sobre o remedio viagraviagra uzimanjeviagra gia r?kann ich viagra frei kaufenviagra humirataking viagra life threateningnitrates medications viagrawelche viagra soll ich nehmen
162. TyroneNet
08.06.18
20:20
prices for cialis 50mg
cialis uk next day <a href="http://cialisb.com/#cialis-generic">buy cialis</a>
cialis super kamagra <a href=http://babecolate.com/#cialis-5-mg>tadalafil 20 mg</a>
cialis super acti http://eddrugsgeneric.com/#tadalafil
161. TyroneNet
08.06.18
20:10
cialis prezzo di mercato
usa cialis online <a href="http://cialisb.com/ ">canadian cialis</a>
we choice cialis pfizer india <a href=http://babecolate.com/#generic-for-cialis>cialis canada</a>
cialis sans ordonnance http://eddrugsgeneric.com/#buy-generic-cialis
160. TyroneNet
08.06.18
19:59
acquistare cialis internet
tadalafil <a href="http://cialisb.com/#cialis-20mg">cialis 5mg</a>
cialis 20 mg cost <a href=http://babecolate.com/#cialis-without-a-doctors-prescription>tadalafil 10 mg</a>
cialis in sconto http://eddrugsgeneric.com/#cialis-20mg
159. TyroneNet
08.06.18
19:49
cialis 5mg prix
cialis online holland <a href="http://cialisb.com/ ">tadalafil generic</a>
cialis 5mg prix <a href=http://babecolate.com/#cialis-canada>tadalafil 5mg</a>
how do cialis pills work http://eddrugsgeneric.com/#cialis-super-active
158. TyroneNet
08.06.18
19:38
weblink price cialis
cialis generico milano <a href="http://cialisb.com/ ">cialis pills</a>
cialis patent expiration <a href=http://babecolate.com/#cialis-5-mg>cialis lowest price</a>
cialis uk next day http://eddrugsgeneric.com/#buy-generic-cialis
157. TyroneNet
08.06.18
19:27
cost of cialis cvs
cialis without a doctor's prescription <a href="http://cialisb.com/#cialis-canada">tadalafil 5mg</a>
bulk cialis <a href=http://babecolate.com/#buy-cialis-super-active>cialis pills</a>
click here take cialis http://eddrugsgeneric.com/#buy-cialis
156. TyroneNet
08.06.18
19:17
price cialis per pill
cialis kaufen <a href="http://cialisky.com/#cialis-20-mg">cialis 5mg prix</a>
generic cialis <a href=http://cialisda.com/#cialis-20mg>tadalafil tablets</a>
i recommend cialis generico http://cialisvu.com/#generic-for-cialis
155. TyroneNet
08.06.18
19:07
cialis in sconto
wow look it cialis mexico <a href="http://cialisky.com/#cialis-without-a-doctors-prescription">cialis 20mg prix en pharmacie</a>
cialis 100 mg 30 tablet <a href=http://cialisda.com/#cialis-5mg>cialis canada</a>
only now cialis 20 mg http://cialisvu.com/#cialis-20mg
154. TyroneNet
08.06.18
18:56
cialis for bph
prix de cialis <a href="http://cialisb.com/#cialis-20mg">cialis 20 mg best price</a>
cialis free trial <a href=http://babecolate.com/#buy-generic-cialis>tadalafil 10 mg</a>
cialis billig http://eddrugsgeneric.com/#cialis-generic
153. TyroneNet
08.06.18
18:46
tadalafil 20 mg
generic cialis at walmart <a href="http://cialisb.com/ ">cialis 5 mg</a>
cialis price thailand <a href=http://babecolate.com/#generic-cialis>buy cialis</a>
cialis 5 mg para diabeticos http://eddrugsgeneric.com/#cialis-5-mg
152. TyroneNet
08.06.18
18:35
buy original cialis
buy name brand cialis on line <a href="http://cialisky.com/ ">cialis generico online</a>
dose size of cialis <a href=http://cialisda.com/#buy-cialis>cialis generico</a>
cialis super kamagra http://cialisvu.com/#cialis-super-active
151. TyroneNet
08.06.18
18:25
cialis 5 mg effetti collateral
female cialis no prescription <a href="http://cialisb.com/ ">tadalafil 20 mg</a>
cialis professional from usa <a href=http://babecolate.com/#generic-for-cialis>cialis generico online</a>
we recommend cheapest cialis http://eddrugsgeneric.com/#generic-cialis
150. TyroneNet
08.06.18
18:14
can i take cialis and ecstasy
buying cialis on internet <a href="http://cialisky.com/#buy-cialis-super-active">cialis 5 mg</a>
prix cialis once a da <a href=http://cialisda.com/#buy-cialis>tadalafil 10 mg</a>
prices for cialis 50mg http://cialisvu.com/#cialis-without-a-doctors-prescription
149. TyroneNet
08.06.18
18:04
cialis sicuro in linea
effetti del cialis <a href="http://cialisb.com/ ">tadalafil tablets</a>
enter site natural cialis <a href=http://babecolate.com/#cialis-super-active>cialis 5mg prix</a>
canadian drugs generic cialis http://eddrugsgeneric.com/#cialis-super-active
148. TyroneNet
08.06.18
17:53
cialis sale online
purchase once a day cialis <a href="http://cialisb.com/ ">canadian cialis</a>
cialis pills in singapore <a href=http://babecolate.com/#cialis-5mg>buy cialis online</a>
cialis dosage http://eddrugsgeneric.com/#cialis-generic
147. TyroneNet
08.06.18
17:31
cialis lilly tadalafi
cialis prices in england <a href="http://cialisb.com/#generic-cialis">cialis pills</a>
canada discount drugs cialis <a href=http://babecolate.com/#cialis-super-active>cialis lowest price</a>
cialis free trial http://eddrugsgeneric.com/#generic-for-cialis
146. TyroneNet
08.06.18
17:21
cialis generic availability
we use it cialis online store <a href="http://cialisb.com/#buy-cialis-super-active">cialis generic</a>
cialis tablets australia <a href=http://babecolate.com/#generic-for-cialis>cialis online</a>
cialis online http://eddrugsgeneric.com/#cialis-20-mg
145. TyroneNet
08.06.18
17:09
cialis rckenschmerzen
acheter cialis kamagra <a href="http://cialisonl.com/#cialis-canada">cialis generico online</a>
does cialis cause gout <a href=http://cialisonl.com/#buy-cialis>buy cialis online</a>
import cialis http://cialisonl.com/#generic-cialis
144. Coreynow
08.06.18
16:25
generic viagra samplescontroindicazioni del viagrahalf viagra workscan viagra overdose cause deathviagra low testosteronewie lange bis viagra wirktvalor del viagra en venezuelaviagra arrestedmiglior sito dove acquistare viagrakleur viagra binnenkanthow many inches does viagra addviagra kopen groningensildenafil viagra tabletsdo you need prescription for viagra in australiais cialis less expensive than viagracomo funciona la viagra en los hombres
where can i buy viagra pills <a href="http://viabiovit.com/#buy-generic-viagra">viagra from canada</a>
how to find viagra <a href=http://viabiovit.com/#viagra-20-mg>viagra online</a>
buy sildenafil tablets http://viabiovit.com/#buy-viagra
effetto viagra e cialisssri erectile dysfunction viagracheap dream pharmaceutical viagraviagra cafeinaviagra vs testosteronecan i get free viagraachat de viagra en ligne en franceviagra faz mal para hipertensosviagra in europa kaufenviagra mexico onlinewhat is better viagra or cialiswhere are best prices for viagraviagra precio en peruou acheter du vrai viagra sur internet
143. super kamagra forum hr
30.03.18
20:07
kamagra oral jelly sildenafil citrate
<a href="http://kamagradxt.com/">kamagra novi sad</a>
kamagra dosage
<a href="http://kamagradxt.com/">buy kamagra 100 mg</a>
kamagra com
http://kamagradxt.com/
kamagra 100mg oral jelly review
142. kamagra jelly kopen rotterdam
29.03.18
13:24
buy kamagra oral jelly online in india
<a href="http://kamagradxt.com/">http://kamagradxt.com/</a>
kamagra gold 100mg side effects
<a href="http://kamagradxt.com/">kamagra oral jelly uses</a>
kamagra store
http://kamagradxt.com/
kamagra oral jelly wirkungszeit
141. MatthewZen
21.09.17
20:46
pharmacy online store
<a href="http://canadianpharmacyrxbsl.com/">canadian online pharmacies</a>
canada meds
<a href=http://canadianpharmacyrxbsl.com/?viagra-pillen-kruidvat>viagra pillen kruidvat</a>
canadian pharmacy viagra
<a href="http://canadianpharmacyrxbsl.com/?cipro-ear-drops">cipro ear drops</a>
140. Geraldkayat
20.09.17
16:17
online discount pharmacy
<a href="http://canadianpharmacyrxbsl.com/">canadian pharmacy</a>
online canadian pharmacy
<a href=http://canadianpharmacyrxbsl.com/?metformina-effetti-collaterali>metformina effetti collaterali</a>
canadian pharmacy no prescription
<a href="http://canadianpharmacyrxbsl.com/?treatment-for-erectile-dysfunction">treatment for erectile dysfunction</a>
139. Charleshum
09.07.17
06:19
wh0cd528258 <a href=http://toradol.zone/>toradol</a> <a href=http://bupropion.directory/>bupropion 150mg sr</a> <a href=http://cephalexin.directory/>cephalexin</a> <a href=http://clindamycin.fail/>clindamycin</a> <a href=http://acyclovir.systems/>zovirax herpes</a> <a href=http://crestor.directory/>order crestor</a>
138. Charleshum
23.06.17
19:34
wh0cd943178 <a href=http://inderal.us.org/>inderal 40mg 80mg</a>
137. ozepepe
31.03.17
19:07
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
136. egofirij
31.03.17
18:46
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
135. iwowovaraguu
31.03.17
04:15
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
134. uorolozijesuy
31.03.17
03:56
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
133. awsavuc
30.03.17
13:47
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
132. iwoafehsarco
30.03.17
13:25
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
131. agwigou
29.03.17
23:08
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
130. rlezeba
28.03.17
13:50
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
129. iludizdan
28.03.17
13:28
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
128. havajolakoyaa
28.03.17
13:06
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
127. iwoxoteg
28.03.17
12:59
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
126. ucitayanih
28.03.17
12:47
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
125. uorejula
28.03.17
12:38
http://usa-onlineprednisone.net/ - usa-onlineprednisone.net.ankor <a href="http://salbutamol-ventolin-buy.net/">salbutamol-ventolin-buy.net.ankor</a> http://online-viagracanada.net/
124. idulutezof
19.03.17
18:40
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
123. ukjizzepav
19.03.17
18:40
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
122. ecimoti
19.03.17
17:46
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
121. axejiez
19.03.17
17:34
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
120. owmawomuqbug
19.03.17
17:24
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
119. ohigawun
19.03.17
17:23
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
118. idepepopi
19.03.17
17:14
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
117. teraqan
19.03.17
17:01
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
116. otarenuti
18.03.17
12:42
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
115. ixvijexaoaqut
18.03.17
12:16
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
114. wabuagex
18.03.17
11:49
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
113. aaxifgg
18.03.17
11:23
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
112. upstasd
17.03.17
15:07
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
111. olaridupitixu
17.03.17
14:42
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
110. asefufabah
16.03.17
23:46
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
109. ozuhayinio
16.03.17
23:25
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
108. bdepetiwuk
16.03.17
22:54
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
107. osenaal
16.03.17
22:33
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
106. osiwitakyot
13.03.17
09:45
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
105. otanobpanuti
13.03.17
09:25
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
104. uderekugu
13.03.17
09:06
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
103. odufatinajene
13.03.17
08:46
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
102. odjuhueqi
12.03.17
09:49
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
101. awogmeyvehe
12.03.17
09:26
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
100. omijowopeto
11.03.17
22:55
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
99. axiqeqekucubn
11.03.17
22:34
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
98. amubari
11.03.17
09:26
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
97. asowajorx
11.03.17
07:56
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
96. umabifogu
11.03.17
07:54
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
95. beqkimikoni
11.03.17
07:44
http://without-prescription-buyretin-a.net/ - without-prescription-buyretin-a.net.ankor <a href="http://doxycycline100mgbuy.com/">doxycycline100mgbuy.com.ankor</a> http://cialistadalafillowest-price.net/
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1454